شماری از مهاجران افغان که هنوز در پاکستان اقامت دارند و یا تازه به افغانستان برگشتهاند، ادعا می کنند که هنگام اخراج از شهرهای اسلامآباد و راولپندی، اموال و داراییهایشان غارت شده است.
یوسف، یک مهاجر افغان دارای کارت شهروندی افغان ای سی سی که ساکن اسلامآباد است، در گفتگو با رادیو آزادی ادعا کرد که هنگام اخراج نزدیکاناش، داراییهایشان غارت شده است.
اوحتی پولیس پاکستان را نیز در این مسئله به دخالت متهم میکند.
"پولیسها وارد خانههای مردم میشوند، هر چیزی را که دستشان برسد، میبرند. مامایم و پسران خالهام را بردهاند، داراییهایشان باقی ماند. حدود ۱۵۰ رأس گوسفند داشتند که همه را پنجابیها بردند. آنها را به زندان اتک منتقل کردهاند. در میان ده تا پانزده خانواده، همه بازداشت شدهاند و پول نقد و طلای ما را چور و غارت کردهاند."
خانه ما در منطقه G13 اسلامآباد بود. خانه و هر چه داشتیم، غارت شد چون ما را با زور و جبر بیرون کردند. تمام زحماتی که در طول عمر کشیده بودیم و هر چه پول جمع کرده بودیم، از دست دادیم و هیچکس آن را بازنمیگرداند.یک مهاجر افغان
بختیار خان، مهاجر دیگر افغان که از اسلامآباد اخراج شده و اکنون در شهر پشاور در ایالت خیبرپختونخوا به سر میبرد، نیز ادعای مشابهی دارد:
"خانه ما در منطقه G13 اسلامآباد بود. خانه و هر چه داشتیم، غارت شد چون ما را با زور و جبر بیرون کردند. تمام زحماتی که در طول عمر کشیده بودیم و هر چه پول جمع کرده بودیم، از دست دادیم و هیچکس آن را بازنمیگرداند. بسیاری از چیزها هم مصادره شد."
این ادعاها تنها از سوی افغانهای ساکن پاکستان مطرح نشده، بلکه شماری از مهاجرانی که تازه از آن کشور اخراج شدهاند و اکنون در کمپ های مهاجران در شهرک تورخم در افغانستان به سر میبرند، هم همین ادعا ها را مطرح می کنند.
یکی از آن مهاجران که نخواست نامش فاش شود، به رادیو آزادی گفت:
"ما بیرون بودیم که ما را دستگیر کردند. با زور و ظلم زیاد اخراجمان کردند. خانه و همه چیزمان باقی ماند. در آنجا یک دکان میوه داشتیم، که آن هم غارت شد. پس از آنکه بیرون شدیم، زنگ زدم و گفتند جوان، دکانت غارت شده."
آنان در مورد این ادعاها هیچ سندی ارائه نکردند و رادیو آزادی نیز نتوانست این ادعاها را به طور مستقل تایید کند.
با این حال، یک منبع آگاه در سفارت افغانستان در اسلامآباد گفت که شکایات مهاجران به آنها رسیده و اکنون از سوی کمیتهای مشترک با شرکت وزارتهای خارجه، داخله، امور مهاجران و ریاست استخبارات حکومت طالبان و حکومت پاکستان در حال بررسی است.
از سوی دیگر، برخی فعالان مدافع حقوق مهاجرین در پاکستان نیز این ادعاها را تایید کردهاند.
آنها تنها مهاجران را اخراج نمیکنند، بلکه شواهدی وجود دارد که مثلاً در پنجاب، دکان یک مهاجر غارت شده. برخوردی که با مهاجران میشود، مثل که مهاجرت یک جرم باشد.افراسیاب ختک، سناتور پیشین پاکستان
افراسیاب ختک، سناتور پیشین پاکستان و یکی از سیاستمدارانی که از نزدیک مسائل مهاجران افغان را دنبال میکند، به رادیو آزادی گفت:
"آنها تنها مهاجران را اخراج نمیکنند، بلکه شواهدی وجود دارد که مثلاً در پنجاب، دکان یک مهاجر غارت شده. برخوردی که با مهاجران میشود، مثل که مهاجرت یک جرم باشد. در حالی که بر اساس قوانین بینالمللی، مهاجرت جرم نیست، اما اینجا مردم، زنان و کودکان را بازداشت و از هم جدا میکنند."
اما وی نیز هیچ سندی در این مورد با رادیو آزادی شریک نساخت.
گفتنی است که پیش از این، ویدیوهایی در شبکههای اجتماعی در این مورد منتشر شده، اما صحت آنها از سوی هیچ نهاد مستقل و بیطرفی تایید نشده است.
حکومت پاکستان هنوز در مورد این ادعاهای مهاجران افغان ابراز نظر نکرده و همچنان قیصر خان افریدی، سخنگوی کمیشنری عالی سازمان ملل در امور پناهندگان (یو ان اچ سی آر)، در پاکستان به پرسش های رادیو آزادی در این مورد پاسخ نداد.
اما وزارت خارجه طالبان در اعلامیهی به تاریخ ۱۹ اپریل پس از دیدار امیرخان متقی سرپرست این وزارت و اسحاق دار معاون صدراعظم و وزیرخارجه پاکستان در کابل گفت که اسحاق دار اطمینان داده که با مهاجران افغان رفتار نامناسبی صورت نخواهند گرفت و اقدامات جدی در این زمینه انجام خواهد شد.
در ادامه آمده که آقای دار افزوده که اموال و دارایی های مهاجران افغان ها متعلق به افغانها است و هیچکس نمی تواند مانع از دسترسی آنها شود، او وعده داده که نهادهای امنیتی پاکستان از هرگونه اقدام خودسرانه در این زمینه جلوگیری خواهند کرد.
پاکستان از تاریخ اول اپریل روند اخراج مهاجران فاقد مدرک و دارندگان کارتهای شهروندی افغان ای سی سی را آغاز کرده و هر روز سرعت آن افزایش یافته است.
بر اساس آمار کمیشنری عالی سازمان ملل در امور پناهندگان، در ۱۶ روز نخست ماه اپریل حدود ۸۴٬۸۰۰ مهاجر افغان از پاکستان به افغانستان بازگشتهاند که از این میان ۱۹٬۶۰۰ نفر اخراج شدهاند.