لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۳۱ حمل ۱۴۰۴ کابل ۰۳:۳۶

افزایش رفت‌و‌آمد ها میان مقامهای طالبان و پاکستانی به چی معناست؟


امیرخان متقی سرپرست وزارت خارجۀ طالبان با اسحاق دار معاون صدر اعظم و وزیر خارجۀ پاکستان
امیرخان متقی سرپرست وزارت خارجۀ طالبان با اسحاق دار معاون صدر اعظم و وزیر خارجۀ پاکستان

هیئتی به روزشنبه، ۳۰ حمل، به رهبری معاون صدراعظم و وزیر خارجه پاکستان به کابل سفر کرد و با مقام‌های طالبان دیدار کرد.

وزارت خارجه حکومت طالبان پس از دیدار امیرخان متقی سرپرست این وزارت با اسحاق دار گفته که دو طرف روی موضوعات سیاسی، اقتصادی، تجارتی، ترانزیت و "برخی مسایل دیگر" گفت‌وگو کرده‌اند.

در اعلامیه این وزارت به نقل از متقی آمده که او با ابراز "نگرانی عمیق" نسبت به وضعیت مهاجران افغان در پاکستان تاکید کرده که پاکستان باید از نقض حقوق افغان‌های ساکن پاکستان و برگشت‌کننده‌گان از آن کشور جلوگیری کند.

در ادامه، به نقل از رئیس هیئت پاکستانی آمده که او از جلوگیری بدرفتاری با مهاجران افغان اطمینان داده و گفته که ملکیت‌ها و سرمایه‌های مهاجران افغان، متعلق به خود افغان ها است و هیچ‌کس نمی‌تواند آن‌ها را تصاحب کند.

اما در خبرنامه که از سوی وزارت خارجه پاکستان در پیوند به این دیدار نشر شده ،تذکرداده نشده که در خصوص حل مشکلات مهاجران افغان آن کشور صحبت یا تعهدی صورت گرفته است.

با آنکه ادعای موجودیت تحریک طالبان پاکستانی یا TTP درافغانستان نقطه کلیدی اختلاف میان افغانستان وپاکستان بوده است، اما در اعلامیه‌ای وزارت های خارجه دو کشور اشاره ای به بحث در این مورد نشده است، هرچند پیش از این رسانه های پاکستانی گفته بودند که مسایل امنیتی بخش مهمی از آجندای گفتگوها در جریان این سفر خواهد بود.

در همین حال، در خبرنامه ای که از سوی ریاست الوزرای حکومت طالبان منتشر شده، آمده که در دیدار اسحاق دار و ملا محمد حسن آخند رئیس الوزرای طالبان، علاوه بر توسعه روابط سیاسی، اقتصادی، تجاری، و فرهنگی میان دو کشور، موضوع اخراج مهاجرین افغان مقیم پاکستان نیز مورد بحث قرار گرفته است.

هیئت پاکستانی با عبدالسلام حنفی، معاون اداری ریاست‌الوزرای حکومت طالبان نیز دیدار کرده است.

سفر معاون صدر اعظم پاکستان به کابل، همزمان با اخراج ده ها هزار پناهجوی افغان
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00


این نخستین سفر آقای دار به عنوان معاون صدر اعظم و وزیر خارجه پاکستان به کابل است، اما این دومین هیئت بلند پایه پاکستانی است که طی یک هفته گذشته به کابل سفر می‌کند.

پیش از این محمد صادق، نماینده ویژه پاکستان در امور افغانستان نیز در راس یک هیئت به کابل سفر کرد و با مقام‌های مختلف طالبان گفت‌وگو کرد.

او پس از این سفر در صفحه ایکس «توییترسابق »خود نوشت که پس از یک وقفه طولانی، تعاملات دوجانبه در سطح بلند با افغانستان از سر گرفته شده است.

به همین گونه هیئتی به رهبری نورالدین عزیزی، سرپرست وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان در یک سفر سه روزه به پاکستان رفته و رادیو ملی افغانستان تحت کنترل طالبان به نقل از او گفته که با مقام‌های پاکستانی روی مسایل مختلف به ویژه مسایل اقتصادی و مشکل اخراج مهاجرین افغان از پاکستان وموارد مختلف دیگر گفت‌وگو کرده‌است.

اما پرسش این است که این سفرها چه تأثیری بر روابط دو کشور و همچنین بر مسئله اخراج مهاجران افغان خواهد داشت؟

شماری از آگاهان سیاسی به این باور اند که ممکن است چنین مذاکراتی نتیجه چندانی در پی نداشته باشد.

غوث جانباز کارشناس روابط بین الملل و دیپلومات پیشین به رادیو آزادی گفت "پاکستان در تلاش است تا کنترل برخی از طالبانی را که اکنون از دید آنان خارج شده اند، دوباره بدست بیاورد و از این طریق آجنداهای خود را عملی کند، با این کار می خواهند اذهان تخریب شده مردم خود را ترمیم کنند، و از سوی دیگر بین طالبان تفرقه ایجاد کنند، اما در مجموع تا زمانی که راه حل های اساسی برای مشکلات بین افغانستان و پاکستان پیدا نشود، این مشکلات قابل حل نیست."

حکمت الله حکمت آگاهی امورسیاسی درمورد گفت "پس از ورود هیأت اول به کابل، هر دو طرف خواسته های همدیگر را نپذیرفتند، به خصوص موضوع اخراج اجباری مهاجرین افغان از پاکستان را. بنابراین نیاز به هیئت دوم به وجود آمد. فکر می‌کنم که پاکستان در تلاش است تا خواسته های خود را بالای طالبان بقبولاند، اما به اساس معلومات من این اختلافات هنوز هم اختلاف باقی خواهند ماند و چیزی بدست نخواهد آمد."

رفت و آمد میان هیئت های پاکستان و حکومت طالبان در افغانستان در حالی افزایش یافته که روابط کابل و اسلام‌آباد اخیراً ظاهرا تیره به نظر می رسد و نیروهای دو طرف در امتداد خط دیورند رو دررو با هم درگیر شدند که تلفات نیز در پی داشته است.

پاکستان نیز به تازگی عملیات گسترده ای را برای اخراج مهاجران افغان از آن کشور راه اندازی کرده است.

وزارت داخله پاکستان روز جمعه ۱۸ اپریل با نشر اعلامیه‌ای گفته که از آغاز ماه اپریل تاکنون ۸۵ هزار افغان از پاکستان به افغانستان اخراج شده‌اند.

XS
SM
MD
LG