بخش افغانستان سازمان بینالمللی مهاجرت روز چهارشنبه ۲۷ حمل در شبکه ایکس (تویتر سابق) پیام ویدیویی موتیا ایزورا مسکون، معاون رئیس ماموریت این سازمان برای اجرای عملیات بشردوستانه در افغانستان را منتشر کرده که در گذرگاه تورخم ثبت شده و در آن شرایط کنونی را بحرانی توصیف کرده و بر لزوم همبستگی و اقدام فوری تأکید کرده است.
او گفته که روزانه هزاران خانواده به افغانستان بر می گردند و برای رسیدگی به آنان، که تقریبا هیچ چیز ندارند، به منابع فوری نیاز است.
این مقام سازمان بینالمللی مهاجرت گفته که این سازمان تحت فشار قرار دارد و بازگشت کننده ها به کمک های بیشتری در بخش های، دسترسی به آب،غذا، خدمات صحی و سایر بخش ها نیاز به حمایت دارند.
او گفته است "ما برای ادامه کمکرسانیهای خود، فوراً به منابع بیشتری نیاز داریم، در غیر این صورت، در معرض از دست دادن توانایی حمایت از کسانی قرار خواهیم گرفت که بیش از همه در اینجا، در سرحد و در نقاط که برگشته اند، به آن نیاز دارند. این لحظات بحرانی اند. ما از جامعهٔ جهانی میخواهیم که از آن چشم پوشی نکند. این خانواده ها منتظر بوده نمی توانند".
سازمان بین المللی مهاجرت گفته که نزدیک به ۶۰ هزار افغان در دو هفته اخیر از پاکستان به افغانستان بازگردانده شده اند.
دراین حال شماری از افغان های که به تازگی از پاکستان به افغانستان اخراج شده اند می گویند به کمک های فوری نیازمند اند.
یکی از آنان که نخواست نام اش در گزارش گرفته شود می گوید که پنج روز قبل از پاکستان اخراج شده و در حال حاضر در خانه یکی از نزدیکان اش در کابل بسر می برد.
یقین به خدا کنید که تمام اموال ما آنجا مانده. ریکشا و موترسیکل های ما همه چیز ما را ضبط کردند
او به رادیو آزادی گفت "یقین به خدا کنید که تمام اموال ما آنجا مانده. ریکشا و موترسیکل های ما همه چیز ما را ضبط کردند. در تورخم هم با ما کمک زیادی نشد ۱۰ هزار افغانی برای ما داد که حدود ۵ هزار آن را به کرایه پرداختیم، آن هم طوری که دو و سه خانواده یکجا شدیم و یک موتر را کرایه گرفتیم. در حال حاضر بسیار در مشکلات هستیم".
همچنان یک افغان دیگر که او هم نخواست نام اش گرفته شود وبه تازگی از پاکستان اخراج شده و در ولایت ننگرهار بسر می برد می گوید "یک هفته می شود که از پاکستان به افغانستان آمده ام در تورخم با من ۵۸۰۰ افغانی و همچنان ۶ هزار دیگر کمک شده است دیگر کمکی با من نشده است".
تعداد زیادی از افغانها در حالی از پاکستان به افغانستان بازگشتانده شده اند که طبق گزارش اداره هماهنگی کمک های بشر دوستانه سازمان ملل متحد (OCHA) نزدیک به ۲۳ میلیون نفر در سال جاری میلادی در افغانستان به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.
اخیراً، تعلیق کمکهای خارجی ایالات متحده که ۴۳ درصد از کمکهای بشر دوستانه در افغانستان را تأمین میکرد، تأثیرات منفی بر وضعیت بشری در این کشور گذاشته است.
براساس گزارش ها با افزایش شمار مهاجران بازگشتکننده، فشار بر منابع محدود افغانستان بیشتر شده و نیاز به کمکهای فوری برای پاسخگویی به وضعیت بحرانی را افزایش داده است.
پاکستان از اول اپریل پروسه اخراج مهاجران افغان دارای کارت شهروندی افغان (ACC) و فاقد اسناد را از آن کشور آغاز کرده و تا کنون به آن شدت بخشیده است.