آنان روز دوشنبه «۱۷ فبروری» در یک گردهمایی اعتراضی در اسلامآباد پایتخت پاکستان خواستند تا حکومت امریکا فیصله در مورد تعلیق پروندههای مهاجرت آنان را لغو کند.
دونالد ترمپ، رئیس جمهور امریکا پس از روی کار آمدن، برنامه اسکان مجدد پناهجویان به امریکا را به مدت سه ماه به حالت تعلیق درآورد.
حکومت ایالات متحده امریکا در پیوند به تعلیق انتقال مهاجران افغان گفته، افغان های که به آن کشور منتقل شده اند به درستی از نظر امنیتی بررسی نشده اند.
اما این پناهجویان افغان میگویند که ایالات متحده روند مهاجرت آنها را در حالی متوقف کرده که آنها بیش از دو سال برای رفتن به امریکا انتظار کشیده اند و تمام داراییهای خود را در افغانستان از دست دادهاند و برای آیندهای روشن تلاش کردهاند، اما اکنون زندگیشان در مسیر نامعلوم قرار دارد.
این پناهجویان همچنین بیان کردند که پولیس پاکستان بدون هیچ دلیلی آنها را دستگیر میکند، به زندان میاندازد و سپس به افغانستان دیپورت میکند، جایی که به گفته آنها زندگیشان با تهدیدات جدی روبرو است.
کفایت الله صاحب زاده یکی از شرکتکنندگان گردهمایی اعتراضی روز دوشنبه در اسلام آباد، به رادیو آزادی گفت: "از سال ۲۰۲۱ به این طرف به پاکستان آمدهایم، اکنون در اینجا زندگی میکنیم و با مشکلات زیادی مواجه هستیم، از مشکلات اقتصادی گرفته تا آزار و اذیت پولیس. امروز جمع شدهایم تا به دولت آمریکا بگوییم که کسانی که ۲۰ سال برای شما کار کردند و از شما حمایت کردند، اکنون همان افغانها به حمایت و کمک نیاز دارند و شما نباید آنها را تنها بگذارید."
او افزود که افغانها نباید قربانی اهداف سیاسی شوند و باید از این فرمان مستثنی شوند زیرا دیگر توان تحمل این مشکلات را ندارند.
حامد پیکار، یکی از برگزارکنندگان این گردهمایی نیز به رادیو آزادی گفت: "ما امروز جمع شدهایم تا صدای خود را به سنا و مجلس نمایندگان آمریکا برسانیم تا راه حلی برای مشکلات ما پیدا شود. فرزندان ما در اینجا از تحصیل محروم هستند و با دهها مشکل دیگر مواجهایم. بسیار نگران هستیم و مشخص نیست که پروندههای ما چه مدت دیگر معطل خواهد ماند. نه میتوانیم به افغانستان برگردیم و نه میتوانیم در اینجا هر روز از ترس پولیس زندگی کنیم."
سمیه شیرزاد، یک پناهجوی افغان دیگر که دارای پرونده «پی ۱» است نیز گفت که تعویق پروندههای «پی ۱ و پی ۲» مشکلات و نگرانیهای افغانهای پناهجو در پاکستان را از نظر روانی و همچنین مالی و اقتصادی افزایش داده است: "شخصاً من که دارای پرونده «پی ۱» هستم، آسیب زیادی دیدهام. زیرا به دلیل نداشتن ویزه پاکستان باید اسلامآباد را ترک کنم و به شهری دیگر بروم. از ترس پولیس، در وضعیت اقتصادی خراب بسیار سردرگم و نگران هستم. نمیدانم چه کنم."
ایالات متحده برنامههای مهاجرتی خاص مانند «پی ۱، پی ۲ و اسآیوی» را برای هزاران افغان راه اندازی کرده که در زمان حضور امریکا در افغانستان با ایالات متحده در زمینههای مختلف مانند پروژههای امنیتی و توسعه همکاری کردهاند.
اما تعلیق این برنامهها توسط رئیسجمهور دونالد ترمپ نه تنها نگرانیهای پناهجویان افغان را افزایش داده بلکه نگرانیهای برخی از سازمانهای حامی آنها را نیز برانگیخته است.
قبل از این، گروهی تحت رهبری شاون وانداور به نام «افغان ایواک» نامهای به مارکو روبیو وزیر امور خارجه امریکا و پیتر هیگست وزیر دفاع ارسال کرده و تعلیق برنامه بازگشت افغانها را تهدیدی برای امنیت ملی ایالات متحده خواندند.
چند تن از اعضای کانگرس ایالات متحده نیز گفتهاند که امریکا باید به وعدههای خود با افغانهایی که سالها در افغانستان با امریکا همکاری کردهاند، عمل کند.