ترمپ در یک فرمان اجرایی که روز دوشنبه، ۲۰ جنوری، از سوی قصر سفید منتشر شد، اعلام کرده که به دلیل افزایش تعداد پناهندگان و آشفتگیها در امریکا، روند پذیرش پناهندگان تا ۹۰ روز متوقف خواهد شد و این تعلیق از ۲۷ جنوری آغاز میشود.
در این فرمان همچنان آمده است که در طول این سهماه، وزارتهای امنیت داخلی و خارجه ایالات متحده باید از طریق مشاور امنیتی درباره چگونگی برنامه پناهندگان ایالات متحده (USRAP) گزارشی به رئیسجمهور ارائه کنند.
در این فرمان استثنایی نیز وجود دارد که بر اساس آن، پناهندگانی که با منافع ملی امریکا همخوانی دارند، میتوانند وارد این کشور شوند.
این فرمان در حالی صادر شده که تاریخ پروازهای صدها همکار پیشین افغان نیروهای امریکایی به امریکا نیز مشخص شده بود.
این اقدام باعث نگرانی شدید افغانهایی شده که تنها چند روز تا سفرشان به آن کشور مانده بود.
«تا اطلاع ثانوی منتظر بمانید»
از امریکا و دونالد ترمپ خواهش میکنیم که ما را در نیمهراه رها نکنند.
جمشید عزیزی در افغانستان در بخش مستندسازی جنگهای نیروهای امریکایی کار کرده است.
او به رادیو آزادی گفت، که در نتیجه صدور این فرمان، پروازش به تاخیر افتاده است.
«پرواز من برای ۴ فبروری برنامهریزی شده بود. دیروز به آنها ایمیل زدم و آنها پاسخ دادند که تا اطلاع ثانوی منتظر بمانید. از شب گذشته من و خانوادهام بسیار نگران هستیم. از امریکا و دونالد ترمپ خواهش میکنیم که ما را در نیمهراه رها نکنند. ما کارمندان آنها بودیم و در افغانستان با خطر مرگ روبرو هستیم.»
همایون بیات، نیز مانند عزیزی متاثر شده است. او به رادیو آزادی گفت که پروازش به امریکا برای ۹ فبروری برنامهریزی شده بود:
بسیار نگران هستیم زیرا اگر نتوانیم به امریکا برویم، نمیتوانیم به افغانستان برگردیم.
«سه سال است که به پاکستان آمدهام و در این مدت کارهایی برای رفتن به امریکا انجام شده است. قرار بود پرواز من در ۹ فبروری باشد و اکنون بسیار نگران هستیم زیرا اگر نتوانیم به امریکا برویم، نمیتوانیم به افغانستان برگردیم چون ما علیه طالبان کار کردهایم و جانمان در خطر است.»
خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام امریکایی که نخواست هویتش فاش شود، یک روز قبل گزارش داده که به نقل از شانوندایور، رئیس سازمان افغان ایوک که در زمینه تخلیه افغان ها کار می کند، گفته که بر اساس این فرمان، پروازهای ۱۶۶۰ نفر از افغانها که تاریخ پروازهایشان در بین این ۹۰ روز مشخص شده بود، لغو خواهد شد.
او افزوده است که این دستور بر وضعیت سربازان سابق افغان، کودکانی که از خانوادههایشان جدا ماندهاند، و کارکنان نظام جمهوری پیشین که منتظر پروازهایشان به امریکا هستند، تأثیر خواهد گذاشت.
قصر سفید و وزارت خارجه امریکا تاهنوز درباره وضعیت این افغانها اظهار نظر نکردهاند.
این در حالی است که هزاران افغان با پرونده مهاجرت در افغانستان و کشورهای همسایه در انتظار رفتن به ایالات متحده هستند.
دونالد ترمپ در طول مبارزات انتخاباتیاش در سال ۲۰۲۴، بارها بر لزوم اتخاذ سیاستهای سختگیرانه مهاجرتی تأکید کرده است.
بر اساس گزارش رسانههای امریکایی، پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، ادارهی جو بایدن تقریباً دوصد هزار افغان را به امریکا انتقال داده است.