شماری از بیماران مبتلا به سرطان در ولایات مختلف افغانستان از نبود امکانات درمان این بیماری شکایت دارند.
عزیزه، باشنده ولایت بدخشان میگوید که چهار سال است به سرطان مبتلا شده و به دلیل نبود امکانات درمانی در افغانستان، مجبور شده که به پاکستان برود:
من چندین بار به کابل رفتم، اما درمان در آنجا هم هزینههای بسیار زیادی داشت که توان پرداخت آن را نداشتم. در نهایت، با مشکلات فراوان و پس از اینکه بدهی زیادی از دفترم گرفتم، مجبور شدم برای شیمیدرمانی یا پرتودرمانی به پاکستان بروم و شش ماه در آنجا بمانم.
خالقیار، باشنده ولایت کندهار میگوید که سه عضو خانوادهاش به این بیماری مبتلا هستند و هیچ امکاناتی برای تداوی آنها وجود ندارد: "تا حالا هیچ امکاناتی ندیدهایم. دو نواسه و یک دختر هشت سالهام به این بیماری مبتلا هستند. شش فرزندم به دلیل سرطان خون جان خود را از دست دادهاند. هیچ توانی ندارم، حیرانم که چه کنم."
این نگرانیها و شکایات در حالی مطرح میشوند که سازمان جهانی صحت (دبلیو اچ او) نسبت به وضعیت بحرانی شفاخانه ملی تشخیص و تداوی در افغانستان ابراز نگرانی کردهاست.
دفتر منطقهای این سازمان در افغانستان، روز سه شنبه «۱۱ فبروری» با انتشار گزارشی اعلام کرده که برای بسیاری از مردم در مناطق دورافتاده، سفر به شفاخانههای مرکزی و ملی برای تشخیص و تداوی سرطان، یک امید محسوب میشود، اما با این حال این سفر نیز با چالشهای زیادی همراه است.
در این گزارش که با شماری از بیماران سرطانی صحبت شده، آنها از کمبود داکتران، امکانات، دواهای ضد سرطانی و هزینههای بالای تداوی این بیماری شاکی بودهاند.
در گزارش این سازمان به نقل از ادوین سینیزا سلوادور، نماینده سازمان جهانی صحت در افغانستان آمده که در مناطق دوردست، یک نبرد خاموشی علیه یک دشمن نامرئی یعنی سرطان در جریان است.
آقای سلوادور با تأکید بر اینکه شفاخانهها برای ارتقای خدمات خود به کمکهای فوری نیاز دارند، گفت:
بیماران مبتلا به سرطان در شرایطی فراتر از تصور زندهگی میکنند و شفاخانهها در تأمین نیازهای آنها با مشکلات جدی روبهرو هستند
در گزارش سازمان جهانی صحت، به نقل از فرشته رحمانی متخصص تداوی سرطان در شفاخانه ملی کابل آمده است که "لیست انتظار مریضان طولانی است و تعداد بسترهای موجود محدود است".
این درحالیست که به تاریخ ۱۰ فبروری، وزارت صحت عامه حکومت طالبان در یک نشست عمومی در مورد آگاهیدهی درباره سرطان، اعلام کرد که تلاشها و خدمات خود را برای درمان و مراقبت از مریضان سرطانی افزایش خواهد داد تا آنان مجبور نشوند برای تداوی به کشورهای همسایه بروند.
بر اساس آمار بنیاد مبارزه با سرطان، تا پایان سال ۲۰۲۴ میلادی، تعداد بیماران سرطانی در افغانستان به حدود ۵۰۰ هزار نفر رسیده است.
با این حال روز دوشنبه هفته روان مسئولان صحی شفاخانه حوزوی هرات نیز گزارش دادهاند که موارد ابتلا به سرطان در این ولایت ۳۰ درصد افزایش یافته است.