این سازمان حامی مهاجرین در گزارش تازۀ خود که روز چهارشنبه، ۵ فبروری نشر کرده، گفته است که در سه ماه گذشته مهاجرین افغان به شمول ایران، پاکستان، تاجیکستان و ترکیه در چند کشور همسایه با شرایط وخیم و مشکلات زیادی مواجه شدند که نشاندهندۀ وضعیت زیانبار و تهدیدات رو به افزایش در برابر آنها در منطقه است.
در این گزارش آمده که مهاجرین در ترکیه پیش از اخراج در مکانهای بازداشت تحت شرایط دشوار نگهداری میشوند و بسیاری از آنها بدون توجه به خطرات جانی احتمالی که پس از بازگشت به کشورشان با آن روبهرو خواهند شد، اخراج میشوند.
قبلاً فقط مردان مجرد را میبردند، اما حالا خانوادهها را هم به کمپها میفرستند.
یک مهاجر افغان در ترکیه که نخواست نامش در گزارش ذکر شود، میگوید که روند اخراج مهاجرین از این کشور شدت یافته است.
"آنها مهاجرین را به کمپها منتقل میکنند، قبلاً فقط مردان مجرد را میبردند، اما حالا خانوادهها را هم به کمپها میفرستند، حتی یکی از همکاران ما را با خانوادهاش به کمپ اخراج بردهاند، هنوز برای اخراجشان هیچ مدرکی امضا نشده، اما آنها میخواهند اخراجشان کنند."
این مهاجر افغان از حکومت ترکیه میخواهد که روند اخراج مهاجرین افغان را متوقف کند.
مرکز مهاجرت مختلط در گزارش خود همچنان گفته است که اقدامات اخراج مهاجرین از ترکیه که تا حدی از طریق اتحادیۀ اروپا تأمین مالی میشود، به اتهام فراهم کردن تسهیلات برای بازگشت اجباری مهاجرین به مناطق ناامن از جمله سوریه و افغانستان، تحت بررسی قرار دارند.
در گزارش همچنان با اشاره به وضعیت مهاجرین افغان در ایران گفته شده که این کشور به اخراج دستهجمعی مهاجرین افغان شدت بخشیده و هزاران افغان را به گونۀ جبری به کشوری برگشت داده که هنوز با ناامنی و بیثباتی اقتصادی مواجه است.
حتی کارفرمایان، مردم عادی و پولیس با آنها بدرفتاری میکنند
یک مهاجر افغان که اخیراً از ایران به کشور بازگشته، میگوید که در افغانستان به دلیل بیکاری و مشکلات اقتصادی با دشواریهای زیادی مواجه است.
او که نخواست است نامش در گزارش گرفته شود، به رادیو آزادی گفت:
"جوانان ما که در ایران و ترکیه هستند، بسیار مورد ظلم قرار میگیرند، حتی کارفرمایان، مردم عادی و پولیس با آنها بدرفتاری میکنند، حتی اگر پاسپورت خود را نشان دهند که من قانونی هستم، پاسپورتشان را پاره میکنند."
بر اساس گزارش مرکز مهاجرت مختلط، کمیتۀ مهاجرین افغان در تاجیکستان نیز بر حکومت این کشور صدا کرده که روند اخراج آنها را متوقف کند، اما با وجود این درخواستها هنوز هم روند بازداشت و اخراج افغانها از این کشور ادامه دارد.
این مرکز میگوید، این امر نگرانیهایی را در پیوند به پایبندی تاجیکستان به مصونیت مهاجرین بینالمللی برانگیخته است.
قابل یادآوریست که در پاکستان نیز روند بازداشت و اخراج مهاجرین افغان شدت گرفته است.
بسیاری از افغانها پس از تسلط طالبان در آگست سال ۲۰۲۱، به دلایلی چون بیکاری، ناامنی و محدودیتها بر آموزش دختران، به کشورهای ایران، پاکستان و ترکیه پناه بردهاند و اکنون در این کشورها نیز با خطر و تهدید اخراج و بدرفتاری مواجه هستند.