لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۱۶ دلو ۱۴۰۳ کابل ۰۲:۳۲

اوچا: طالبان باید محدودیت‌ بر آموزش‌ دختران را لغو کنند


یک دانش‌آموز دختر
یک دانش‌آموز دختر

در نزدیک به سه‌ونیم سال گذشته درهای آموزش بروی دختران بالاتر از صنف ششم مکتب در افغانستان همچنان بسته است و با آن‌که جامعه جهانی بارها خواستار بازگشایی آن شده، اما حکومت طالبان همچنان سکوت اختیار کرده‌ است.

دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد (اوچا) روز یک‌شنبه ۲ فبروری در بیانیه‌ای در صفحه اکس «توییتر سابق» خود گفته که محدودیت بر آموزش دختران که در سومین سال خود قرار دارد، نقض حقوق بنیادی است.

در ادامه «اوچا» تأکید کرده که "این نقض باید پایان یابد."

به گفته ملل متحد، از سال ۲۰۲۱ که طالبان دوباره در افغانستان به قدرت رسیده‌اند، یک‌میلیون و پنج‌صد هزار دختر از آموزش بالاتر از صنف ششم محروم شده‌اند.

در همین حال، تعدادی از دختران محروم از آموزش در افغانستان می‌گویند که جامعه جهانی باید اقداماتی عملی برای لغو این محدودیت‌ها انجام دهد.

یک دانش آموز دخترصنف ششم
یک دانش آموز دخترصنف ششم
من به‌عنوان یک دختر افغان که چهار سال است نمی‌توانم به مکتب بروم و درهای مکتب بسته است

هدیه، یکی از دانش‌آموزان سابق و ساکن کابل، در این باره به رادیو آزادی گفت:

"من به‌عنوان یک دختر افغان که چهار سال است نمی‌توانم به مکتب بروم و درهای مکتب بسته است و هیچ نشانه‌ای از باز شدن آن وجود ندارد، بسیار ناامید هستم و این‌که طالبان به صحبت‌های جامعه جهانی هیچ واکنشی نشان نمی‌دهند. ما از جامعه جهانی می‌خواهیم که تلاش بیشتری برای باز کردن درهای مکاتب انجام دهد؛ هیچ‌کس صدای ما را نمی‌شنود."

این در حالی است که پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، محدودیت‌های شدیدی بر تحصیل دختران از صنف ششم تا پوهنتون وضع شده است.

مسکا، ساکن کابل، می‌گوید که پس از محرومیت از مکتب یک‌بار دیگر در اواخر سال گذشته میلادی با ممنوعیت بر تحصیلات در انستیتوت‌های طبی از تحصیل محروم شد. او به رادیو آزادی گفت:

"من در صنف یازدهم درس می‌خواندم، اما با آمدن طالبان، مکاتب ما بسته شدند و ما از صنف یازدهم و دوازدهم ارتقا کردیم و مدرک مکتبم را دریافت کردم و در یک انستیتوت طبی تحصیلاتم را آغاز کردم. سه سمستر گذراندم، اما اکنون آن هم بسته شده است. من بسیار ناراحت هستم اگر نتوانم ادامه تحصیل دهم. زیرا یک‌بار که از تحصیل محروم شدم، دیگر به من اجازه ندادند و حالا دوباره امیدهایم را می‌کشند. باید جلوی این کارهای طالبان گرفته شود، زیرا این چگونه امر ثانی است که نمی‌رسد."

بسته ماندن مکاتب برای دختران یک بحران تهدیدکننده برای افغانستان است.

در همین حال، برخی فعالان بخش آموزش، محدودیت بر تحصیلات دختران را یک بحران تهدیدکننده برای افغانستان می‌دانند.

مستعین وزین، یکی از این فعالان، در این باره به رادیو آزادی گفت:

"بسته ماندن مکاتب برای دختران یک بحران تهدیدکننده برای افغانستان است. حکومت سرپرست باید هرچه زودتر بر اساس خواسته‌های ملت و سازمان‌های بین‌المللی که مردم افغانستان حمایت می‌کنند، مکاتب را بروی دختران باز کند و نگذارد که این ملت بیشتر به سمت جهل و تاریکی برود."

حکومت طالبان همواره مدعی است که حقوق زنان در چهارچوب شریعت در افغانستان تأمین است، درحالی‌که پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، محدودیت‌های زیادی بر زنان از جمله در زمینه آموزش و کار وضع شده است.

با آن‌که سازمان‌های مختلف از جمله ملل متحد نگرانی‌های خود را بارها در مورد ادامه این محدودیت‌ها ابراز کرده و از طالبان خواسته‌اند تا این محدودیت‌ها را لغو کنند، اما طالبان نه‌تنها نرمشی در این زمینه نشان نداده‌اند بلکه بر اجرای این محدودیت‌ها تأکید نیز کرده‌اند.

XS
SM
MD
LG