شماری از دختران دانش آموزان در افغانستان که تا چند روز دیگر صنف ششم مکتب را به پایان میرسانند، از این که دیگر اجازه ادامه آموزش را ندارند، مایوس اند.
این درحالیست که وزارت معارف حکومت طالبان از آغاز امتحانات سالانه مکاتب مناطق سرد سیر افغانستان در ماه جاری خورشیدی خبرداده است.
شایسته دانش آموز صنف ششم در یکی از مکاتب شهر کابل است که میخواهد در سالهای آینده هم درسهای خود را ادامه بدهد.
او اما از این که حکومت طالبان دروازههای مکاتب را بروی دختران بالاتر از صنف ششم بسته است مایوس است و تأکید میکند که میخواهد با ادامه آموزش به آرزوهای اش برسد.
شایسته به رادیو آزادی گفت:
"فعلا صنف ششم هستم و سال آینده صنف هفتم میشوم آرزو دارم درسهای خود را ادامه بدهم و درآینده داکتر شوم اما مکاتب برای صنف هفتم بسته است دولت اجازه نمیدهد، من میخواهم که مکاتب باز شود تا به آرزوی خود برسم. "
مرسل یک بانوی دانش آموز صنف ششم در ولایت تخار در صحبت با رادیو آزادی نیز نگرانی مشابهی را مطرح کرد.
"امتحانات ما نزدیک است مثل سالهای قبل آماده گی امتحان را میگیریم، نگرانی من این است که پس از ختم صنف ششم نمیتوانم به درسهای خود ادامه بدهم چون دختران بالاتر از صنف ششم اجازه درس خواندن را ندارند، من از سازمان بین الملل میخواهم که دراین زمینه دست به کارشده و دختران را از این وضعیت نجات بدهد."
از سوی هم هاتف مختار رئیس مرکز مطالعات استراتیژیک بین المللی افغانستان با نشر ویدیویی در صفحه ایکس «توئیتر سابق» خود خطاب به حکومت طالبان گفته که بستن مکاتب بروی دختران افغان خیانت است.
او در بخش از این ویدیو چنین گفته است:
" بستن مکاتب دختران به جغرافیا، خاک، تاریخ، تمامیت ارضی و هویت سیاسی و تاریخ افغانستان خیانت است، این خاک تنها از ملاهبت الله نیست."
در عین حال ملاله یوسفزی برنده جایزه صلح نوبل و فعال حق آموزش گفته که جامعه جهانی باید برای تامین حقوق زنان افغان در کنار آنها بایستد.
او "روزشنبه ۱۹عقرب" در مصاحبه با شبکه اسکای نیوز گفته که تلاشها را برای حمایت سیستماتیک از حقوق زنان افغانستان مطابق به قوانین بین المللی آغاز کرده است.
او افزوده که جهان به رهبرانی نیاز دارد که برای حقوق زنان و دختران افغان تلاش کنند.
این نگرانیها در حالی مطرح میشود که وزارت معارف حکومت طالبان اعلام کرده که امتحانات سالانه مکاتب دولتی و خصوصی مناطق سرد سیر افغانستان در ماه جاری خورشیدی آغاز خواهد شد.
این وزارت در صفحه ایکس "توئیترسابق" خود نوشته که امتحانات دانش آموزان صنوف اول الی سوم به تاریخ ۲۶ عقرب و امتحانات سالانه صنوف چهارم الی دوازدهم مکتب به تاریخ اول قوس سال جاری آغاز میشود.
حکومت طالبان پس از حاکمیت دوباره در اگست سال ۲۰۲۱میلادی بر افغانستان دروازههای مکاتب را بروی دختران بالاتر از صنف ششم بست و بعدا دختران را از رفتن به پوهنتون هم منع کرد.
این اقدام حکومت طالبان با واکنهای ملی و بین المللی روبرو شده و نهادهای مختلف بین المللی بارها خواهان باز شدن مکاتب بروی دختران شده اند.
حکومت طالبان اما همواره تأکید کرده که آموزش دختران یک موضوع داخلی است ومدعی شده که حقوق زنان و دختران در افغانستان در چهارچوب شریعت اسلام تامین است، ادعای که برای بسیاری افغانها، کشورها و سازمانهای بین المللی پذیرفتنی نبوده است.
ادارهٔ آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) اخیرا گفته که در حال حاضر ۱.۴ میلیون دختر در افغانستان از آموزش محروم اند.