لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۱۰ دلو ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۳۲

چرا برخی از مردم در افغانستان، روش فعلی تطبیق واکسین پولیو را موثر نمی‌دانند؟


آرشیف
آرشیف

با آغاز دور جدید واکسین ضد پولیو در ۱۶ ولایت افغانستان، شماری از باشنده‌های مناطق مختلف افغانستان با نگرانی از روش کنونی تطبیق کمپاین‌های واکسین ضد پولیو، این شیوه را غیرموثر دانسته و می‌گویند که برای همه قابل دسترس نمی‌باشد.

اما شرافت زمان سخنگوی وزارت صحت عامه حکومت طالبان در پیامی به رسانه ها گفته که در این کمپاین سه روزه که روز دوشنبه ۸ دلو در ۱۶ ولایت آغاز شده، قرار است برای ۶ میلیون کودک زیر پنجسال واکسین ضد بیماری پولیو تطبیق شود.

خانواده‌ها قادر نیستند که کودکان شان را به مساجد یا مکان‌هایی ببرند که توسط طالبان برای تطبیق واکسین پولیو مشخص شده اند.

سازمان "افغانستان عاری از پولیو" در صفحه ایکس، توییتر سابق گفته که این کمپاین در ولایت های قندهار، هلمند، ارزگان، زابل، پکتیا، پکتیکا، خوست، غزنی، ننگرهار، لغمان، کنر، نورستان، کابل، بغلان، هرات و بادغیس اجرا خواهد شد.

اما بسیاری از مردم می‌گویند که به دلیل سردی هوا، بارش برف و باران، بسته بودن جاده‌ها و چالش‌های متعدد دیگر، خانواده‌ها قادر نیستند که کودکان شان را به مساجد یا مکان‌هایی ببرند که توسط طالبان برای تطبیق واکسین پولیو مشخص شده اند.

آنان تطبیق واکسین پولیو را در مساجد و دیگر مکان‌های که از سوی حکومت طالبان مشخص شده اند، پر چالش می‌دانند و خواهان تطبیق کمپاین‌های واکسین به شیوه خانه به خانه مثل گذشته هستند.

به گفته آنان تا اطمینان حاصل شود که کودکان از واکسین در این کمپاین‌ها محروم نمی شوند.

وحیده باشنده شهر کابل به رادیو آزادی گفت که بخاطر دوری راه، هر دو کودک اش در دوره قبلی کمپاین واکسین پولیو، از واکسین بازماندند.

"من در بلندی کوه چهل‌ستون زندگی می‌کنم، جایی که یخدان کابل نام دارد. فعلآ که باید فرزندانم را به مسجد برای واکسین ببرم خیلی برایم دشوار است. هوا سرد است و برفی که باریده، یخک شده، نمی‌توانم هردو فرزندم را که یکی دونیم سال و دیگرش ۸ ماه عمردارد، ببرم، چون مسجد دور است و کودکانم بیمار می‌شوند. از همین رو دور سابق واکسین را ازدست دادم و اگر کودکان را واکسین نکنم، با زندگی شان بازی می‌شود."

شازیه، از ولایت پروان هم خواهان‌ تطبیق واکسین خانه به خانه است:

از سه ماه به این طرف واکسین پولیو در مساجد تطبیق می‌شود.

" وقت خوب بود واکسین خانه به خانه بود، حالا خنک است، یخک است، لای و گل است. ما می‌افتیم روی یخک و افگار می‌شویم، کودکان ما سینه‌وبغل می‌شوند، خواست ما همین است که دوباره واکسین خانه به خانه شروع شود."

الفت الله، یکی از واکسیناتورهای سابق در ولایت ننگرهار، به رادیو آزادی گفت که از سه ماه به این طرف واکسین پولیو در مساجد تطبیق می‌شود: " حالا واکسین را کودکان باید در مساجد دریافت کنند. بیشتر کودکان از واکسین پولیو محروم می‌شوند، سابق خوب بود که حتی کودک نوزاد هم از واکسین خانه به خانه مستفید می‌شد، خواهش ما این است که دوباره واکسین، خانه به خانه انجام شود."

مدتی است که کمپاین‌های واکسین پولیو در افغانستان به صورت خانه به خانه انجام نمی‌شود و بیشترکودکان واکسین خود را در مساجد دریافت می‌کنند.

داکتران می‌گویند که پولیو یک بیماری ویروسی و ساری است و درمانی ندارد؛ تنها واکسین می‌تواند کودکان را از آن محافظت کند. این ویروس به رشته‌های عصب ستون فقرات حمله می‌کند و باعث فلج دایمی می‌شود.

حکومت طالبان ادعا می‌کند که در سال گذشته میلادی و تاکنون هیچ مورد مثبت فلج اطفال در افغانستان ثبت نشده است، اما بر اساس گزارش سازمان جهانی صحت، در سال ۲۰۲۴ میلادی ۲۵ مورد واقعه مثبت پولیو در افغانستان ثبت شده است.

XS
SM
MD
LG