دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان، یوناما روز پنجشنبه در صفحه فیسبوک خود نوشته که این پدیده نهتنها در فضای آنلاین، بلکه در زندهگی روزمره مردم نیز میتواند به سرعت گسترش یابد.
یوناما تأکید میکند که جلوگیری از این پدیده مسئولیت هر فرد است.
این سازمان با شعار "نه به نفرت"، از مردم میخواهد که در برابر اظهار نظرهای نفرتآمیز اقدام کنند، حقایق را روشن کنند، اطلاعات نادرست را افشا کنند و خود و دیگران را تشویق کنند تا به سخنان نفرتآمیز "نه" بگویند.
در همین حال، برخی افغانها نیز میگویند که انترنت و فصای مجازی وسیلهای اصلی برای انتشار اطلاعات و برقراری ارتباط است، بنابر این باید در استفاده از آن احتیاط کرد.
جوانان میخواهند به قوم دیگری توهین کنند تا لایک و فالوور جمع کنند که این بسیار خطرناک است.
ذبیحالله یکی از باشندهگان شهر کابل میگوید:
"امروز اگر خبری نادرست منتشر شود، همه آن را میبینند و این باعث تحریک احساسات مردم به ویژه جوانان میشود. به ویژه مسائل قومی و تبعیضآمیز افزایش یافته است، جوانان میخواهند به قوم دیگری توهین کنند تا لایک و فالوور جمع کنند که این بسیار خطرناک است."
او میگوید انترنت و فضای آنلاین باید برای ایجاد اتحاد استفاده شود نه برای تقسیم.
الفتالله محبزی، یکی از باشندهگان ولسوالی شینوار ننگرهار نیز در این باره میگوید:
"ما هرگز نباید به اطلاعات نادرست از طریق انترنت اعتماد کنیم، زیرا مردم با استفاده از حسابهای جعلی دیگران را فریب میدهند. ما باید فریب نخوریم و به اطلاعات نادرست تکیه نکنیم."
آگاهان اجتماعی چی می گویند؟
برخی جامعه شناسان میگویند که انترنت و فضای آنلاین وسیلهای است که اطلاعات را به سرعت به گوشههای مختلف جهان منتقل میکند، بنابراین باید در انتشار آن با احتیاط عمل کرد و راههایی را شناسایی کرد که مانع از انتشار اطلاعات نادرست شود.
مجیب لحاظ به رادیو آزادی گفت:
"ما یک متل عربی داریم که میگوید «هر سخن بر مردم تأثیر دارد.» صحت سخن مهم است، زیرا مستقیماً بر مردم تأثیر میگذارد. سخن خوب تأثیر خوب دارد و سخن بد تأثیر بد. در ابتدا، بر عهده صاحبان رسانههاست که اصولی را تعیین کنند تا اطلاعات نادرست منتشر نشود و همچنین مسئولیت ما این است که آگاهی عمومی را افزایش دهیم تا مانع از انتشار اطلاعات نادرست شویم."
سازمان ملل معتقد است که برای جلوگیری از اظهار نظرهای نفرتانگیز باید آگاهی اجتماعی افزایش یابد و فرهنگ تحمل، همدردی و زندهگی مشترک ترویج شود.