لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۱۹ جدی ۱۴۰۳ کابل ۰۱:۰۳

استفاده از رسانه های آنلاین وشبکه های اجتماعی برای دریافت اخبار روز درافغانستان


دسترسی به شبکه های اجتماعی از طریق تلفون همراه ، آرشیف
دسترسی به شبکه های اجتماعی از طریق تلفون همراه ، آرشیف

شماری از باشنده های ولایات مختلف افغانستان ادعا می‌کنند که بدلیل محدودیت طالبان برکار رسانه ها ، از موضوعات خبری و رویداد های مربوط کشور بیشتر از طریق رسانه های آنلاین و شبکه های اجتماعی آگاهی می یابند.

آنان دلیل آن را به محدودیت های اعمال شده از سوی طالبان بر کار رسانه ها در افغانستان نسبت می دهند.

برخی افغان ها با اشاره به محدویت های وضع شده از سوی حکومت طالبان بر چگونگی کار رسانه های داخلی ،مدعی اند که ترجیح می دهند اخبار و رویداد های مربوط به افغانستان را از طریق شبکه های اجتماعی دنبال می‌کنند.

یک باشنده کابل که نظر به حساسیت موضوع نخواست نامش در گزارش ذکر شود در این مورد به رادیو آزادی گفت:

“خبرهای که در دسترس مردم قرار می‌گیرد از طریق شبکه های اجتماعی است وگر نه که رسانه های افغانستان کاملا سانسور شده است از طریق وزارت اطلاعات و فرهنگ و استخبارات، اصلآ کسی جرات ندارد از طریق رسانه ها حقایق را بیان کند”.

فاضل باشنده ولایت بلخ هم ادعای مشابه دارد.

او در صحبت به رادیو آزادی گفت:

“ما بیشتر خبرهای افغانستان را از شبکه های اجتماعی و رسانه های که بیرون از افغانستان فعالیت دارند آگاه می شویم و باور نداریم که رسانه های که در افغانستان فعال هستند متاسفانه اطلاعات دقیق را که آنچه است بدهند”

حکومت طالبان پس از حاکمیت دوباره در بیش از سه سال گذشته محدودیت های را بر رسانه ها در افغانستان اعمال کرده که به باور نهاد های حمایت از رسانه ها و خبرنگاران تاثیرات قابل توجهی را بر آزادی بیان و دسترسی به اطلاعات گذاشته است.

آنان می گویند که بسیاری از رسانه ها در افغانستان یا مجبور به توقف فعالیت‌های خود شده‌اند یا به پخش محتوای مطابق به ایدئولوژی حکومت طالبان تن داده‌اند.

ممنوعیت نشرات برخی از رسانه های خارج از افغانستان در داخل کشور یکی از این محدودیت ها بوده است.

طالبان پخش برنامه‌های رسانه‌های بین‌المللی از جمله رادیو آزادی، صدای امریکا و بی‌بی‌سی، را در سال ۲۰۲۲متوقف کردند.

فعالان رسانه یی همچنان مدعی اند که طالبان با سانسورمحتوای رسانه های داخلی ،بسیاری از خبرنگاران را مورد بازجویی و تهدید قرار داده ، بازداشت کرده اند.

میرویس خاوری یکی از فعالان رسانه‌ای در صحبت با رادیو آزادی گفت که رسانه های داخل افغانستان هرنوع محتوایی که در مغایرت با منافع طالبان باشد تهیه و نشر نمی توانند .

“امارت اسلامی پالیسی خاصی دارد که اخبار منفی و که به ضرر طالبان باشد کسی نشر کرده نمیتوانید .

امکانات این وجود ندارد که یک خبرنگار بتواند گزارش و خبری را که در مغایرت با منافع طالب باشد آن را جمع آوری و نشر کند”.

یکی از خبرنگاران در افغانستان که به دلیل حساسیت موضوع خواست نامش در گزارش ذکر نشود و صدایش تغییر داده شود در صحبت به رادیو آزادی از ادامه فشار ها بر کار اطلاع رسانی چنین گفت:

“فشار و سانسور در حدی زیاد است که ما بسیاری از سوال ها را آزادانه مطرح کرده نمیتوانیم و ها مطابق به میل شان باید بپرسیم، و در مورد خشونت قتل و زنان و تعلیم دختران محدود است و ممنوع است و اصلآ سوال کرده نمی‌شود مقام های طالبان”

حکومت طالبان همواره این ادعا ها را رد کرده مدعی شده که به آزادی بیان در چارچوب شریعت اسلامی و منافع ملی متعهد است و خبرنگارانی که دستگیر شده‌اند به موارد جدا از کار شان متهم بوده اند.

اما مرکز خبرنگاران افغانستان در گزارش ده روزقبل خود گفته که روند سرکوب آزادی رسانه‌ها با شدت بیشتر از سوی طالبان پیگیری شده و در ۱۲ماه گذشته ۱۸۱ رویداد نقض حقوق رسانه‌ها و خبرنگاران از جمله توقف فعالیت ۱۸رسانه ناشی از اعمال محدودیت‌های تازه طالبان و بازداشت بیش از ۵۰خبرنگار را ثبت کرده است.

XS
SM
MD
LG