به اساس معلومات سه منبع، طالبان در نزدیک به دو هفتۀ گذشته دو تن از باشنده گان ولایت پنجشیر به نام های محمد وصال و حامد را با فیر مرمی کشته اند، در عین زمان دو تن دیگر به نام های رحم دل گارد محافظتی ریاست جمهوری پیشین و صفیه دانش آموز بخش علوم طبی یکی از انستیتوت های کابل، خودکشی کردند.
این خبر ها در رسانه های محلی افغانستان نیز بازتاب گسترده پیدا کرد و واکنش های مردم محل را در پی داشت.
شماری از باشندگان پنجشیر می گویند که در وحشت و هراس، زنده گی می کنند
یک جوان 26 ساله باشندۀ ولایت پنجشیر که به دلیل ترس از مجازات احتمالی توسط طالبان از گرفتن نامش در گزارش می پرهیزد به رادیو آزادی گفت:
"در یک هفتۀ گذشته چهار نفر از باشنده گان پنجشیر که دو نفر اش خودکشی کرد و دو نفر دیگر تیرباران شد توسط طالبان. واقعاً برای ما نگران کننده است، ما در وحشت، ترس و هراس، زنده گی می کنیم، شخصاً خودم از پنجشیر به کابل میروم، به کابل وقتی میرسیم توسط طالبان تلاشی و بررسی می شویم که از پنجشیر هستید، به دلیل اینکه از پنجشیر استیم تذکره های ما دیده می شود واقعاً جای ترس است برای ما."
این جوان در ادامۀ سخنانش بیشتر می گوید:
"در قریۀ که ما زنده گی می کنیم از طرف شب بعد از ساعت 9 شب بیرون برآمده نمی توانیم، اگر بعد از ساعت 9 شب بیرون شویم توسط طالبان بازداشت و زندانی می شویم، تنها زندانی کردن نیست بلکه در قریه هم برای ما جای زنده گی کردن نمانده، ما نمی دانیم تا چه وقت در این وضعیت زنده گی کنیم."
چند منبع که به دلایل امنیتی از افشای هویت آنها خود داری میکنیم به رادیو آزادی گفتند که حامد باشندۀ روستای عمرز ولایت پنجشیر به تاریخ ۲۱ قوس سال روان خورشیدی از سوی طالبان بازداشت شد و در تاریخ ۲۹ قوس جسدش را، در ده سبز کابل به خانوادهاش تحویل دادند.
محمد وصال یکی دیگر از اقارب افراد کشته شده از سوی طالبان است. او از روستای پوجاوه ولسوالی دره ولایت پنجشیر بود که به روز پنج شنبه 2 جدی سال روان خورشیدی در پروژۀ تایمنی کابل توسط طالبان کشته شده است.
در همین حال منابع دیگر به رادیو آزادی گفتند که یک دختر بنام صفیه باشندۀ ولایت پنجشیر که محصل انستیتوت علوم طبی کابل بود بعد از مسدود شدن انستیتوت های طبی به روی دختران توسط طالبان، به مشکلات روانی مبتلا شد و در نتیجهی فشار های روحی خود را حقله آویز کرد.
همزمان با این رویداد ها، مردی بنام رحم دل که یکی از محافظین امنیتی ریاست جمهوری مخلوع افغانستان بود، بعد از شنیدن خبر بازداشت و زندانی کردن خانمش توسط طالبان، دست به خودکشی زد .
غلام فارق علیم یکی از اعضای مرکزی سازمانی موسوم به "شورای جهانی پنجشیریان" است.
او در صحبت با رادیو آزادی حکومت طالبان را متهم کرد که با باشنده های پنجشیر برخورد تبعیض آمیز می کند و از جامعۀ جهانی خواست تا موارد بدرفتاری و خشونت طالبان با مردم را مستند سازی کنند.
"خواست ما از دفتر یوناما در کابل ، از نمایندۀ حقوق بشری سازمان ملل متحد در افغانستان آقای ریچارد بینت و همچنان سازمان عفو بین الملل، دیدبان حقوق بشر و سایر نهاد های بین المللی حقوق بشری این است که در خصوص مستند سازی جنایاتی را که طالبان در طول سه سال گذشته در پنجشیر و سایر نقاط افغانستان انجام داده اند اقدام کنند و در عین حال فشار های بیشتری را بر طالبان وارد کنند تا طالبان از ادامۀ آزار و اذیت مردم پنجشیر، شکنجه، تیرباران و زندانی ساختن مردم دست بکشند."
در ماه جون سال 2023 سازمان عفو بین الملل در گزارشی گفت که طالبان با مجازات مردم عام در ولایت پنجشیر، جرایم جنگی را مرتکب شده اند
ریچارد بینت، گزارشگر ویژهی ملل متحد برای حقوق بشر افغانستان حدود دو سال قبل به ولایت پنجشیر سفر کرده بود. او نسبت به ادعاهایی مبنی بر اینکه غیرنظامیان متحمل نقض قوانین بینالمللی حقوق بشر، از جمله دستگیریهای خودسرانه، قتلهای فراقانونی، شکنجه و آوارگی اجباری شدهاند، ابراز نگرانی کرده بود.
اما در اواخر ماه اسد سال ۱۴۰۳ خورشیدی، طالبان ورود ریچارد بنیت به افغانستان را به اتهام "تبلیغات" ممنوع کردند.
در ماه جون سال 2023 سازمان عفو بین الملل نیز در گزارشی گفت که طالبان با مجازات مردم عام در ولایت پنجشیر، جرایم جنگی را مرتکب شده اند.
در این گزارش به نقل از انگیس کالامارد سرمنشی سازمان عفو بین الملل آمده که افراد ملکی در این ولایت توسط طالبان دستگیر، شکنجه، زندانی و حتی کشته میشوند.
خواستیم نظر سیفالدین لتون، سخنگوی والی طالبان در ولایت پنجشیر، را در مورد قتل دو تن از باشندگان این ولایت از سوی طالبان داشته باشیم، اما تا تهیه این گزراش حاضر به مصاحبه نشد.
پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان در تابستان ۱۴۰۰ خورشیدی، تا به حال ولایت پنجشیر یکی از مراکز فعالیت های مسلحانه برضد طالبان بوده است. پنجشیر ولایتی بود که تا دو هفته پس از سقوط کابل به دست طالبان، هنوز از کنترول این گروه خارج بود. پس از حملات سنگین، سر انجام طالبان مرکز ولایت پنجشیر را در ششم ماه سپتمبر سال 2021 تصرف کردند و پرچم سفیدرنگ شان را در آنجا برافراشتند.
اما"جبهۀ مقاومت ملی افغانستان" که برعلیه طالبان میجنگد، به تکرار ادعا کرده که جنگجویانش در بخش های از ولایت پنجشیر حضور دارند و به مبارزه ادامه میدهند، ادعایی که از سوی طالبان رد شده است.
در این میان، براساس گزارش های متعدد سازمان های حقوق بشری، از جمله عفو بین الملل، افراد ملکی در ولایت پنجشیر به اتهام همدستی با جبهۀ مقاومت، مجازات شده اند.