گزارش تازهی وزارت خارجه امریکا در مورد تروریزم در سال ۲۰۲۳ در افغانستان نشان میدهد که طالبان به پناه دادن و میزبانی اعضای القاعده در افغانستان ادامه میدهند و ادعا میکنند که این افراد در فعالیتهای تروریستی دخیل نیستند.
در این گزارش که به تاریخ ۱۲م دسامبر منتشر شد، بر استناد بر ارزیابی مستقل سازمان ملل متحد در مورد افغانستان آمده که طالبان برای اعضای تحریک طالبان پاکستان، تیتیپی که در خاک افغانستان فعالاند، زمینهی فعالیت را فراهم کرده است.
در گزارش همچنان آمده که این اعضای تیتیپی میان افغانستان و پاکستان رفتوآمد دارند و حملات را انجام میدهند.
اختلاف میان طالبان بر سر نحوهی برخورد با تیتیپی
اما در این گزارش تأکید شده که در نحوهی برخورد با تیتیپی میان طالبان اختلافات وجود دارد.
در گزارش وزارت خارجه امریکا آمده است که هرچند طالبان در گفتوگوهای علنی و خصوصی با این کشور به پایبندی به تعهدات ضدتروریستی خود مطابق به توافقنامه دوحه میان امریکا و طالبان در سال ۲۰۲۰ همواره تأکید کرده، تیتیپی، القاعده، شاخه ولایت خراسان گروه دولت اسلامی معروف به داعش و سایر گروههای تروریستی دیگر هنوز هم در افغانستان حضور دارند.
در گزارش در مورد گروه داعش نیز آمده است که در حملات تروریستی این گروه در مساجد، مکاتب، ترانسپورت عمومی و جاهای دیگر افغانستان کاهش به میان آمده، اما شاخه ولایت خراسان گروه دولت اسلامی به داعش از ماه جنوری الی اکتوبر بیشتر اعضای طالبان را در حملات خود هدف قرار داده است.
بر اساس گزارش، در این مدت از میان ۱۸ حمله، در ۱۴ حمله شان اعضای طالبان، سه حمله غیرنظامیان شیعه و یک حمله کارمندان وزارت خارجه را هدف قرار دادهاند.
در آخرین مورد، سرپرست وزارت مهاجرین و عودتکنندهگان حکومت طالبان به تاریخ ۲۱م قوس سال روان خورشیدی در مقر این وزارت در کابل هدف حمله انتحاری قرار گرفت.
مسئولیت این حمله را گروه داعش پذیرفت.
شاخهٔ ولایت خراسان گروه دولت اسلامی معروف به داعش هر از گاهی مسئولیت برخی حملات خونین در افغانستان را به عهده گرفته است.
در گزارش وزارت خارجه امریکا همچنان آمده است که هنوز تصمیمی نگرفته است که طالبان یا هر نهاد دیگری را بهعنوان دولت افغانستان به رسمیت بشناسد.
این درحالیست که جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی امریکا در یک نشست خبری در پاسخ به سؤالی در مورد حمله بر خلیلالرحمن حقانی گفت، این واضح است که داعش به طالبان چشم دوخته است.
گفته بودیم که تهدید داعش هنوز هم در افغانستان موجود است و واضح است که به طالبان چشم دوختهاند.
او افزود: «یگانه چیزی که گفته میتوانم این است که ما این را از قبل مشخص کرده و گفته بودیم که تهدید داعش هنوز هم در افغانستان موجود است و واضح است که به طالبان چشم دوختهاند."
آقای کربی افزوده است که پس از خروجشان از افغانستان ظرفیتشان برای مبارزه با تروریزم را حفظ کرده و بلند بردهاند که به آنها اجازه میدهد به شمول افغانستان در هر نقطه جهان بر ضد تروریزم عملیات کنند.
درحالیکه حکومت طالبان بارها موضوع از بین بردن همه گروههای تروریستی در افغانستان به شمول داعش را مطرح کرده است، اما به تازهگی امیر خان متقی، سرپرست وزیر خارجه حکومت طالبان در مراسم خاکسپاری خلیلالرحمن حقانی گفت که تحقیقات نشان داده است که شش حمله از هفت حملهی اخیر در بیرون از افغانستان طرحریزی شده و در مورد این حمله نیز تحقیقات انجام خواهد شد.
اما او از کشوری خاصی نام نبرده است.
پیش از این به شمول کشورهای همسایه افغانستان کشورهای مختلف جهان و سازمانهای بینالمللی در مورد حضور و فعالیت گروههای تروریستی در افغانستان ابراز نگرانی کردهاند.
انتونیو گوترش، سرمنشی عمومی ملل متحد نیز به تازهگی در گزارش سهماههی خود گفته است که افغانستان هنوز هم در بخش تروریزم برای جهان تهدید شمرده میشود.
به گفتهی او در کنار شاخهٔ ولایت خراسان گروه دولت اسلامی و تحریک طالبان پاکستان سایر گروههای دیگر در حال قدرتمند شدن در این کشور اند.