مردم ایالات متحدۀ امریکا امروز در انتخابات تاریخی ریاست جمهوری هم در سطح ملی و هم در هفت ایالت که ایالات تعیین کننده سرنوشت ساز نامیده میشوند، رای میدهند.
روند رایدهی ساعت هفت صبح به وقت محلی در برخی ایالتهای شرقی از جمله آلاسکا و هاوایی آغاز شد و مراکز رای دهی در برخی از ایالتهای شرقی نزدیک به بسته شدن هستند.
از جمعیت ۳۳۴ میلیونی ایالات متحدۀ امریکا، حدود ۲۵۰ میلیون تن آنها بالای ۱۸ سال بوده، واجد شرایط رایدهی هستند و بر اساس آمار ارائه شده، حدود نه میلیون تن قبل از روز انتخابات در ۵ نوامبر از طریق پست یا بطور حضوری رای داده اند.
در این انتخابات دونالد ترمپ رئیس جمهور سابق و نامزد حزب جمهوریخواه در برابر کمالا هریس معاون رئیس جمهور و نامزد حزب دموکرات رقابت میکند.
در این انتخابات، رأی دهندگان برای هر دو مجلس کانگرس، یعنی همۀ ۴۳۵ کرسی مجلس نمایندگان و ۳۴ کرسی از جملۀ ۱۰۰ کرسی مجلس سنا رای میدهند.
کمالاهریس معاون رئیس جمهور فعلی و دونالد ترمپ رئیس جمهور سابق در این انتخابات در رقابت شانه به شانه باهم قرار دارند.
نتایج ابتدایی انتخابات جاری در امریکا در چند ایالت مرکزی و شرقی اعلان شده است.
براساس پیش بینیهای غیررسمی رسانهها طوریکه انتظار می رفت، دونالد ترمپ در ایالات آرکانساس، میسی سی پی، آلاباما، اوکلاهاما، تینسی، کارولینای جنوبی، فلوریدا، کینتاکی، ویرجینای غربی واندیانا برنده اعلان شده است.
کمالا هریس طوریکه انتظار می رفت در ایالات ویرمونت، رود آیلند، نیوجرسی ماساچوستس، مریلند و کاناتکتیک برنده شده است.
براساس سیستم انتخابات امریکا، یک نامزد با کسب بیشترین آرا در سطح ملی، موفق اعلام نمیشود، بلکه بر اساس رای ۵۳۸ کالج انتخاباتی که به هر ایالات بر اساس نفوس آن داده شده و باید حداقل ۲۷۰ آن را حاصل کند، برنده اعلام میشود.
تا هنوز دونالد ترمپ به ۱۰۱ رای کالج انتخاباتی وخانم هریس به ۴۹ رای دست یافته اند، اما نتایح انتخابات در ایالتهای اساسی از جمله نیویارک و کالیفورنیا که انتظار می رود به کمالا هریس رای دهند، مشخص نشده است.
بر اساس گزارش مرکز خبر رادیو آزادی، مراکز رایدهی در چندین ایالت به دلیل تهدید بمبگذاری، به طور موقت تخلیه شدهاند.
دو مرکز رای دهی در ایالت جنوب شرقی جورجیا برای حدود ۳۰ دقیقه تخلیه شدند.
پولیس فدرال امریکا گفت که معلوم میشود این مراکز توسط عناصر طرفدار روسیه تهدید به بمب گزاری شدهاند. این اداره همچنین گفته که در برخی از ایالات مراکز رایدهی تهدید شده بودند، ولی مقامات آن را به صورت دقیق ارزیابی نکردهاند.
پیش از این مقامات استخباراتی و امنیتی امریکا روسیه و ایران را متهم کرده بودند که از طریق حملات سایبری و کارزارهای اطلاعات نادرست، تلاش دارند تا انتخابات را برهم بزنند که اخیراً این موارد را افزایش داده اند.
در پنسلوانیا که یکی از مهمترین ایالتها به شمار میرود، بر اساس گزارشهای ابتدایی، به ناظران حزب جمهوریخواه اجازه ورود به شماری از مراکز رایدهی داده نشده بود که بعد این مشکل حل شد.
براساس گزارش خبرگزاری اسوشیتدپرس، روند رای دهی به دلیل مشکلات تخنیکی و الکترونیکی شمارش آرا در برخی از مناطق لویزیانا و کنتاکی به تاخیر افتاد. به علت باران شدیدی که در ایالت میزوری میبارید، رفتن مردم به یک مرکز رای دهی در منطقۀ سنت لویس مشکل بود و برق یک مرکز دیگر قطع شد.
کارگران به کمک برق دیزلی روند رایدهی را در این مرکز آغاز کردند. صفهای مردم در مراکز رایدهی در برخی از شهرها دیده میشد، اما با توجه به اینکه شماری از افراد واجد شرایط رایدهی، رایشان را قبل از روز انتخابات از طریق پست و یا بطور حضوری داده اند، روند رایدهی به خوبی پیش میرود.
انتظار نمی رود که نتایج ابتدایی تا چند روز دیگر در دسترس باشد، زیرا شمارش آرای پستی در بعضی از ایالتها مانند پنسلوانیا ادامه دارد، امکان دارد که تعداد رأیدهندگان نسبت به سالهای ۲۰۱۶ و ۲۰۲۰ که نظر به ارقام اداره ملی احصاییه امریکا بلند بود، این بار بیشتر باشد.
دونالد ترمپ رئیس جمهور سابق و نامزد حزب جمهوری خواه و همسرش ملانیا پس از رای دادن در پام بیچ ایالت فلوریدا، ناامیدی خود را از اینکه ممکن است تا چند روز دیگر نتایج انتخابات معلوم نشود، ابراز کرده و گفت که سیستم انتخابات امریکا باید کارآمدتر شود. او گفت که او یقین دارد که انتخابات طوریکه او می خواهد پیش خواهد رفت. او اضافه کرد که معلوم میشود جمهوریت خواهان قوی تر در حال ظهور هستند.
کمالا هریس معاون رئیس جمهور و نامزد حزب دموکرات که قبلاً رای خود را از طریق پست داده، در نظر دارد که در پوهنتون هاروارد، در واشنگتن دی سی جاییکه او در ۱۹۸۶ از رشتۀ اقتصاد و علوم سیاسی فارغ شد، در گردهمایی انتخاباتی شرکت کند.
مسئولان انتخابات فدرال در ۴ نوامبر، یک روز پیش از برگزاری انتخابات، هشدار داده اند که روسیه و ایران تلاشهای خود را برای گسترش نفوذ خود در جریان انتخابات افزایش خواهند داد تا بین رایدهندگان اختلاف ایجاد کرده و آنها را به خشونت علیه مسئولان انتخاباتی تحریک کنند.
دونالد ترمپ که در انتخابات ۲۰۲۰ از جو بایدن رئیس جمهور فعلی شکست خورد، برای سومین بار تلاش میکند تا قصر سفید را بدست بیاورد.
براساس سیستم انتخابات امریکا، یک نامزد با کسب بیشترین آرا در سطح ملی، موفق اعلام نمیشود، بلکه بر اساس رای ۵۳۸ کالج انتخاباتی که به هر ایالات بر اساس نفوس آن داده شده و باید حداقل ۲۷۰ آن را حاصل کند، برنده اعلام میشود.