لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۶ ميزان ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۴۷

زلمی خلیلزاد: در توافقنامۀ دوحه به رعایت حقوق بشر از سوی طالبان پرداخته نشده است


زلمی خلیل‌زاد
زلمی خلیل‌زاد

زلمی خلیلزاد نمایندۀ ویژۀ پیشین ایالات متحدۀ برای افغانستان می‌گوید که در توافقنامۀ دوحه که در زمان ادارۀ دونالد ترمپ، رئیس‌جمهور پیشین امریکا با طالبان امضا شد، به رعایت حقوق بشر از سوی طالبان پرداخته نشده است.

او این را ناوقت روزگذشته ۴ میزان در یک پیام طولانی در شبکۀ ایکس (تویتر سابق) نوشت و افزود که در مسودۀ قطعنامه‌ای که از سوی مایک مکال، جمهوری‌خواه و رئیس کمیتۀ روابط خارجی مجلس نماینده‌گان مطرح شده، آمده است که گویا او ادعا کرده که طالبان به تعهدات شان و حقوق اساسی بشر احترام خواهند گذاشت.

اما آقای خلیلزاد نوشته که او هرگز این ادعا را نکرده و به گفتۀ او، این بیانیه به نقل از وی، بی‌اساس و دور از حقیقت است.

خلیلزاد در ادامه نوشته که در توافقنامۀ دوحه که با همکاری او در ۲۰۲۰ امضا شد، تنها به شرایط خروج نیروها، عدم حمله به آن‌ها و اجازه ندادن به تروریست‌ها، افراد یا گروه‌ها به شمول القاعده برای استفاده از خاک افغانستان و تهدید به امنیت امریکا و متحدانش پرداخته شده بود.

به گفتۀ آقای خلیلزاد، طالبان در آن زمان توافق کرده بودند که در مورد ایجاد یک حکومت جدید برای افغانستان و پالیسی‌های حقوق بشری آن در مذاکرات جداگانه میان آن‌ها، حکومت جمهوری آن زمان و دیگر افغان‌ها گفت‌وگو خواهند کرد.

این در حالی است که مک مکال، جمهوری‌خواه و رئیس کمیتۀ روابط خارجی مجلس نماینده‌گان امریکا یک‌بار دیگر ادارۀ رئیس‌جمهور جوبایدن را به عدم شفافیت در مورد خروج پر هرج و مرج نیروهای امریکایی از افغانستان متهم کرده است.

اما خلیلزاد می‌گوید که مرحلۀ خروج به‌خاطری استخبارات ضعیف به یک فاجعه مبدل شد زیرا آن‌ها تصور هم نمی‌کردند که حکومت جمهوری افغانستان قبل از خروج نیروهای امریکایی به این سادگی سقوط کند.

زلمی خلیلزاد در مذاکرات دوحه به‌عنوان نماینده ویژه ایالات متحده برای صلح افغانستان کار می‌کرد، او مسئولیت داشت تا بین طالبان، دولت ایالات متحده و دولت افغانستان مذاکره کند و زمینه را برای یک توافق سیاسی فراهم سازد.
زلمی خلیلزاد در مذاکرات دوحه به‌عنوان نماینده ویژه ایالات متحده برای صلح افغانستان کار می‌کرد، او مسئولیت داشت تا بین طالبان، دولت ایالات متحده و دولت افغانستان مذاکره کند و زمینه را برای یک توافق سیاسی فراهم سازد.

از سوی دیگر، کمیتۀ روابط خارجی مجلس نماینده‌گان امریکا با ارائۀ لایحه‌ای، انتونی بلینکن را به تحقیر کانگرس متهم می‌کند زیرا بلینکن روز سه‌شنبه در جلسۀ این کمیته برای ادای توضیحات در مورد خروج نیروهای امریکایی از افغانستان حضور نیافت.

بلینکن اما می‌گوید که همزمان بودن جلسۀ کمیته با نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد باعث شد که او نتواند در مقابل این کمیته حضور یابد.

با آغاز مبارزات انتخاباتی ریاست‌جمهوری امریکا، جمهوری‌خواهان یک‌بار دیگر خروج پر هرج و مرج نیروهای امریکایی از افغانستان در اگست ۲۰۲۱ را به یکی از موضوعات عمده و انتقادی مبدل کرده‌اند.

XS
SM
MD
LG