در واکنش به ازدیاد محدودیتهای حکومت طالبان در برابر رسانهها و خبرنگاران در افغانستان، بسیاری از خبرنگاران از عدم دسترسی به اطلاعات شکایت میکنند.
از سوی هم خبرنگاران افغان در داخل افغانستان میگویند بنابر مشکلات موجود مجبور به خودسانسوری اند.
یک تن از خبرنگاران که نخواست به علت حساسیت موضوع نام او در گزارش ذکر شود، به رادیو آزادی گفت:
«حکومتهای دیکتاتور همیشه تلاش میکنند که از یک مسیر غیر اصولی بر خبرنگاران و رسانهها فشار آورده و نظر خود شان را تحمیل کنند، این یک نوع نقض استقلالیت رسانه میباشد.»
این درحالیست که چندی پیش رهبر طالبان به سخنگویان حکومت خود دستور داده که تنها اجازهٔ اظهار نظر را دارند، اما در مورد مسایل سیاسی و اجتماعی که سیاست طالبان در برابر آنواضح نیست، اظهار نظر نکنند.
با این حال خبرنگاران افغان در کشورهای همسایه نیز منتظر دریافت ویزههای کشورهای مقصد هستند، از وجود مشکلات در این راستا شکایت میکنند.
خبرنگاران افغانستان در تبعید به تازه گی گردهمایی را در بروکسل برگزار کردند و در آن وضعیت رسانه ها و ژورنالیستان افغان را بررسی کردند
یک تن از خبرنگاران افغان در پاکستان که او نیز نخواست به دلیل حساسیت موضوع نامش در گزارش گرفته شود، به رادیو آزادی گفت:
«خبرنگاران افغان در شرایط بسیار سخت زندگی میکنند که نه به افغانستان رفته میتوانند و نه هم در کشورهای همسایه کار کرده میتوانند که با کشمکشهای ذهنی شدید و مشکلات اقتصادی روبهرو اند.»
این خبرنگاران افغان نهادهای حامی رسانهها را به بی توجهی در برابر خبرنگاران متهم میکنند.
این در حالیست که به تازگی یک نشست به میزبانی مرکز خبرنگاران افغانستان و اتحادیهٔ آزاد ژورنالیستان افغانستان در بروکسل پایتخت بلجیم با حضور بیش از ۵۰ خبرنگار از داخل افغانستان و کشورهای اروپایی برگزار شد.
سمیهٔ ولیزاده، مسئول کمیتهٔ ارتباطات و دادخواهی مرکز خبرنگاران افغانستان و از اشتراک کنندگان، هدف این نشست را به رادیو آزادی توضیح داد:
«هدف از این نشست بیرون رفت از وضعیت کنونی و چگونگی تداوم کار رسانهای در داخل افغانستان بود، در این نشست روی موضوعات مختلف بحث صورت گرفت از جمله مصونیت خبرنگاران، چگونگی دسترسی به اطلاعات و چگونگی دادخواهی و نظارت از رسانههای آزاد در داخل افغانستان، مرکز خبرنگاران افغانستان امیدوار است این نشست برای بهبود وضعیت فعلی خبرنگاران ورسانهها مفید واقع شود.»
این درحالیست که به تازگی نزدیکان یک خبرنگارن به نام حمید فرهادی، هفتهٔ گذشته از بازداشت او و برادرش ولی فرهادی توسط حکومت طالبان خبر دادهاند.
طالبان تا اکنون رسما در این مورد چیزی نگفتهاند.
با این حال خبرنگاران افغانستان در تبعید در اروپا و امریکای شمالی سه هفته قبل اعلام کردند که حکومت طالبان در سه سال گذشته ۳۰۹ خبرنگار و کارمند رسانهای را بازداشت کرده است.
اما حکومت طالبان همواره گفته است که از فعالیت رسانهها بر اساس منافع ملی حمایت میکنند.
و هیچ خبرنگاری به خاطر فعالیت رسانهایاش بازداشت نشده است.