اتهاماتی به حکومت طالبان وارد شده است که بر اساس آن طی نزدیک به یک هفته، دستکم دو فعال رسانهای و دو فعال سیاسی را بازداشت و زندانی کرده است.
برخی از اقارب سید رحیم سعیدی، فعال سینما، نویسنده و تهیهکنندۀ برنامههای تلویزیونی ادعا کردهاند که استخبارات حکومت طالبان او را یکشنبۀ هفتۀ گذشته در کابل بازداشت کرده است.
یکی از نزدیکان سعیدی که به دلیل حساسیت موضوع نخواست نام و صدایش در گزارش نشر شود، به رادیو آزادی گفت که طالبان پسر سعیدی را نیز بازداشت کرده بودند، اما پس از ۲۴ ساعت او را رها کردند.
منبع افزود که در بارۀ محل نگهداری و اتهام وارد شده به سعیدی هیچ جزئیاتی با خانوادهاش شریک ساخته نشده است.
همچنان گزارشهایی در بارۀ بازداشت محمد یار مجروح، یک خبرنگار آزاد در ولایت کندهار از سوی حکومت طالبان نیز منتشر شده است.
یکی از وابستهگان مجروح به شرط نشر نشدن نام و صدایش در گزارش به رادیو آزادی گفت که وی از هفتۀ گذشته به این سو در محبس کندهار زندانی است.
قابل ذکر است که مجروح سال گذشته نیز از سوی حکومت طالبان زندانی شده بود.
فدراسیون خبرنگاران افغان در تبعید به روز یکشنبه، ۲۱ جولای با نشر اعلامیهای بازداشت سعیدی و مجروح را محکوم کرده و آن را خاموش کردن صدای آزادی بیان از سوی حکومت طالبان خوانده است.
سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان هم با نگرانی از این بازداشتها از تمام سازمانهای حقوق بشری و حامی خبرنگاران خواسته است که برای رهایی خبرنگارانی که در بند طالبان بسر میبرند، صدا بلند کنند.
حامد عبیدی، مسئول این سازمان به رادیو آزادی گفت:
"هرچند طالبان ادعا میکنند که به آزادی بیان متعهد هستند، اما آنها خلاف همه اصول عمل میکنند، آزار و اذیت و بازداشت خبرنگاران عمل خلاف اصول آزادی بیان است و ما آن را محکوم میکنیم، از ادارههای حاکم میخواهیم که به بازداشتهای فراقانونی خبرنگاران نقطۀ پایان بگذارند."
از سوی دیگر برخی رسانهها به نقل از منابع گزارش دادند که رمضان بشردوست، عضو ولسی جرگه در نظام جمهوری پیشین و روحالله رووف، رئیس پیشین شورای ولایتی تخار در نظام جمهوری پیشین از سوی طالبان بازداشت شدند.
تلاش کردیم با خانوادۀ آنان گفتوگو کنیم، اما موفق نشدیم.
تنها دو پیام نوشتاری از آدرس وتساپ رمضان بشردوست دریافت کردیم که تنها سلام علیک و احوالپرسی کرده، اما این روشن نشد که تیلیفوناش نزد چه کسی بود.
خبر بازداشت رمضان بشردوست را برخی فعالان هم در رسانههای اجتماعی نشر کردند.
از این میان عارف رحمانی، عضو پیشین ولسی جرگه در نظام جمهوری در صفحۀ ایکس (توئیتر سابق) خود نوشته است که او یک بار دیگر هم از سوی حکومت طالبان بازداشت شده بود.
یک منبع نزدیک به روحالله رووف، رئیس شورای ولایتی تخار در نظام جمهوری پیشین به رادیو آزادی گفت، او دو روز قبل پس از ادای نماز جمعه به طرف خانه در حرکت بود که از سوی طالبان بازداشت شد و تا هنوز سرنوشتاش معلوم نیست.
رادیو آزادی بازداشت این افراد را به گونۀ مستقل رد و یا تأیید کرده نمیتواند.
خلیل همراز، سخنگوی ریاست استخبارات حکومت طالبان به پرسشهای ما در بارۀ این بازداشتها پاسخ نداد.
مولوده توانا، یک فعال حقوق بشر میگوید، بازداشتهای اخیر عدم تعهد طالبان به عفو عمومی رهبرشان را نشان میدهد.
"این همه نشان میدهد که آنها به عفو عمومی متعهد نیستند و ما باید به آن باور نکنیم، دیگر باید توجۀ جامعۀ جهانی جلب شود که آنها نیز به هیچ حرف طالبان باور نکنند."
اما ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان پیش از این بارها گفته که متعهد به فرمان عفو عمومی رهبرشان هستند و بیشتر خبرنگاران هم به اتهامهای غیر از کاری خبرنگاری بازداشت شدهاند.
حکومت طالبان در نزدیک به سه سال گذشته بارها متهم به نقض گستردۀ حقوق بشر شده و شمار زیادی از خبرنگاران، فعالان مدنی، حقوق بشر و حقوق زنان و منتقدانشان را بازداشت کرده است.