کمیتۀ بینالمللی حفاظت از خبرنگاران (سی پی جی) از حکومت طالبان خواسته که به رادیو «کاوون غگ» اجازه دهد تا نشراتش را در ولایت لغمان از سر گیرد. این کمیته در خبرنامهای که به تاریخ ۹ جولای نشر کرده، گفته است که تصرف اجباری یک رادیوی مستقل نشاندهندۀ یک روش جدید خطرناک برای خاموش کردن رسانههای خصوصی توسط حکومت طالبان است.
بیه لییی، هماهنگ کنندۀ برنامۀ آسیایی این کمیته، گفته است که حکومت طالبان باید از آزار و اذیت بیسابقۀ رسانهها دست بردارد.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان، به پرسشهای ما در این باره پاسخ نداد، اما پیش از این، مرکز خبرنگاران افغانستان گفته بود که مقامهای حکومت طالبان به آنان گفتهاند که ساختمان این رادیو در زمین دولتی اعمار شده و تجهیزات این رادیو مربوط حکومت میشود و به همین علت هرچه به نام این رسانه است، ضبط میشود.
اما مسئولان این رادیو در همان وقت به رادیو آزادی گفتند، همۀ تجهیزات آن از سوی موسسۀ انترنیوز خریداری شده و به اساس یک تفاهمنامه، ادارۀ محلی وقت یک قطعه زمین را به رادیو داده بود که بالای آن یک ساختمان یک طبقهای اعمار شده است.
خبرنگاران در افغانستان: محدودیت و سانسور بیشتر شده است
در همین حال، شماری از خبرنگاران در داخل افغانستان میگویند که محدودیت و سانسور رسانهها از سوی طالبان بیشتر شده و به همین دلیل خبرنگاران به خودسانسوری روی آوردهاند و بعضی از آنها وظایفشان را ترک کردهاند.
دو تن از آنان به شرط ذکر نشدن نامشان و تغییر صدایشان در گزارش به رادیو آزادی گفتند:
"خبرهایی که روزانه از تلویزیون و رادیوها نشر میشوند از فلتر طالبان میگذرد و طالبان به همه چیز حاکم است. حتی متأسفانه که دفاتر هم روابط خود با استخبارات طالبان را ترجیح میدهند تا اینکه از حق و حقوق کارمند دفاع کنند."
"تمامی خبرنگاران در افغانستان فعلاً در قسمت کار خبرنگاری و رساندن اطلاعات دقیق به مردم مجبور هستند که خودسانسوری کنند و از بعضی از واقعیتهایی که وجود دارد چشمپوشی بکنند. ما نمیتوانیم بعضی از واقعیتها را که برضد حکومت باشد در گزارشهای خود بگنجانیم و این خودسانسوری میتواند که کار خبرنگاری و رسانهای ما را زیر سوال ببرد."
اما ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان، بارها مدعی شده که حکومت طالبان متعهد به آزادی بیان در چارچوب شریعت اسلام و منافع ملی افغانستان است.
این در حالی است که ایرین خان، گزارشگر ویژهٔ ملل متحد در امور ترویج و حمایت از حق آزادی عقیده و بیان، در گزارش تازهاش که به تاریخ ۲۷ جون نشر کرده، گفته بود که پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان در سال ۲۰۲۱ بیش از دو هزار خبرنگار افغان این کشور را ترک کردهاند و این خبرنگاران نتوانستهاند به مسلک خود ادامه دهند.
نهادهای حامی رسانهها و خبرنگاران بارها در گزارشهایشان از وضع محدودیتهای شدید بر فعالیت رسانهها و بازداشت و لتوکوب خبرنگاران از سوی حکومت طالبان خبر دادهاند. بر اساس آمار مرکز خبرنگاران افغانستان، پس از حاکمیت دوبارهٔ طالبان بر افغانستان، فعالیت نزدیک به ۲۲۰ رسانه در این کشور متوقف شده است.