افزایش موارد مثبت پولیو در قندهار به نگرانیها در بارۀ گسترش این ویروس به ولایت هرات نیز، افزوده است.
برخی واکسناتوران، مردم محل و داکتران در هرات میگویند که رفت و آمد روزانۀ صدها نفر میان قندهار و هرات آنان را نسبت به انتقال ویروس پولیو به هرات نگران کرده است.
آیا تهدید شیوع ویروس پولیو در ولایت هرات جدی است؟
سونیا ۲۴ ساله در شهر هرات واکسیناتور است.
او صندوق واکسین را برشانه دارد و دروازۀ یک خانه را در منطقۀ بکرآباد شهر هرات میکوبد تا خانواده ها اطفال خود را برای واکسین کردن بیآورند.
سونیا با پوشیدن چادر بلند سیاه و ماسک بر صورتاش، دروازه به دروازۀ هراتیان میرود تا کودکان زیر پنج سال را واکسین کند.
به دنبال ثبت سه واقعۀ تازه مثبت پولیو در قندهار، این واکسیناتور نگران است که پولیو دوباره در هرات شیوع پیدا کند.
برای جلوگیری از شیوع پولیو در هرات، یک کمپاین فرعی واکسین این بیماری در شهر هرات و ولسوالیهای شیندند و انجیل این ولایت به تاریخ هجدهم سرطان آغاز شد و برای سه روز ادامه داشت.
سونیا یکی از واکسیناتوران این کمپاین میگوید، تلاش او این است که هیچ کودکی در ساحۀ زیر مسئولیتاش از واکسین باز نماند:
"قندهار نزدیک به هرات است و بخاطری که پنج واقعۀ مثبت پولیو در این ولایت ثبت شده است، ما نهایت تلاش خود را میکنیم که هیچ ساحه و منطقه از نزد ما باز نماند و طفلها را واکسین کنیم تا آنان به پولیو مبتلا نشوند."
کمپاین واکسین پولیو در هرات بسیار محدود بود و هزاران کودک از واکسین باز مانده اند.
ثبت واقعات مثبت پولیو در قندهار و هلمند، شماری از باشندگان هرات را نیز نگران ساخته است.
مسئولان صحی در هرات : احتمال انتقال ویروس پولیو از قندهار به این ولایت وجود دارد.
عبدالعزیز ۳۵ ساله، یک باشندۀ شهر هرات که پدر دو کودک زیر پنج سال است، در این باره گفت:
"بابت ثبت واقعات مثبت پولیو در قندهار نگران هستیم و میخواهیم که جلو پولیو در هرات گرفته شود. وقتی که واکسیناتوران به دروازۀ خانۀ ما میآیند، نهایت تلاش خود را میکنیم که کودکان را نزد آنان بیآوریم و واکسین کنیم تا از فلج اطفال جلوگیری شود."
مسئولان صحی در هرات میگویند که روزانه صدها تن میان هرات و ولایتهای قندهار و هلمند رفت و آمد دارند و احتمال انتقال ویروس پولیو به این ولایت وجود دارد.
یک مسئول صحی در هرات به شرط پنهان ماندن هویت اش به رادیو آزادی گفت، تدابیر برای جلوگیری از شیوع ویروس پولیو در این ولایت بسیار اندک است.
آمدن دوامدار مهاجران اخراج شدۀ افغانستان از پاکستان که ویروس پولیو در آن کشور هم ریشهکن نشده، به نگرانیها از شیوع ویروس پولیو افزوده است.
آیا امکان انتقال ویروس پولیو از قندهار به هرات و دیگر بخشهای کشور وجود دارد؟
داکتر فرید احمد الیاس، یک متخصص امراض کودکان در هرات در این باره به رادیو آزادی گفت:
" چون رفت و آمد میان هرات و قندهار بسیار است و احتمال انتقال ویروس پولیو از قندهار بسیار زیاد است. با آن هم سیستم واکسیناسیون در تمام ولایات و در تمام مناطق افغانستان باید مکانیزمه و سریع باشد."
افغانستان و پاکستان تنها دو کشوری در جهان هستند که ویروس پولیو در آنها ریشهکن نشده است.
پیش از این سازمان جهانی صحت به تاریخ ۳۰ جون گزارش داده بود که در جریان سال ۲۰۲۴، شش واقعه مثبت پولیو در افغانستان و هشت واقعه در پاکستان ثبت شده است.
اما یک مسئول صحی در حوزۀ غرب به شرط افشا نشدن هویتش به رادیو آزادی میگوید که در سال روان میلادی ۹ واقعۀ مثبت پولیو در افغانستان ثبت شده است.
گزارش : شاهپورصابر