استیفن دوجاریک، سخنگوی سرمنشی ملل متحد در دوم ماه جولای در یک نشست خبری در نیویارک گفت، در نشست مقامهای این سازمان با برخی از نمایندگان زنان و جامعۀ مدنی افغانستان، صلاحیت اشتراک یا عدم اشتراک نمایندههای کشورها را نداشتند.
دوجاریک در پاسخ به این سوال که چرا تمام نمایندگان کشورها که در نشست سوم دوحه شرکت کرده بودند، در این نشست حاشیهای شرکت نکردند، گفت:
"ما در موقفی نیستیم که بتوانیم نمایندهگان کشورها را مجبور به حضور در جلسات کنیم، اگر آنان شرکت نکردند، ما در همۀ جلسات حضور داشتیم، اما همانطور که خانم دیکارلو گفت، فرمتهای مختلفی وجود داشت، ولی مسائلی که ما به آن اهمیت میدهیم و هر روز در بارۀ آن صحبت میکنیم مثل موضوع زنان، حقوق بشر و سایر شرایط در افغانستان در رأس همه بحثهای ما قرار دارند."
در نشست سوم دوحه به میزبانی ملل متحد در سیام ماه جون و اول ماه جولای، افزون بر طالبان، نمایندگان ۲۵ کشور و ۵ سازمان بشمول تام ویست، نمایندۀ خاص ایالات متحده برای افغانستان و رینا امیری، نمایندۀ ویژه ایالات متحده برای زنان، دختران و حقوق بشر افغانستان حضور داشتند. اما از فعالان حقوق زن افغان و اعضای جامعۀ مدنی افغانستان دعوت نشده بود.
در نشست حاشیهای که در دوم جولای پس از سومین نشست دوحه برگزار شد، نمایندهگان بسیاری از کشورها و طالبان شرکت نکردند.
سخنگوی سرمنشی ملل متحد تأکید کرد که روزماری دیکارلو، معاون سرمنشی ملل متحد در امور سیاسی و صلحسازی و روزا اوتونبایوا، رئیس دفتر هیئت معاونت ملل متحد در افغانستان، یوناما، در این نشست و پیش از این بارها در کابل با حکومت طالبان در بارۀ موضوع زنان و حقوق بشر بحثهایی داشتهاند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان تأیید میکند که در نشست سوم دوحه، نگرانیهایی با وی مطرح شده است، اما باز هم تأکید میکند که مسألۀ زنان و حقوق بشر مشکل داخلی افغانستان است.
اما روزماری دیکارلو روز یکشنبۀ هفته جاری تأکید کرد که موضوع زنان و حقوق بشر مسئله داخلی افغانستان نیست زیرا به گفتۀ او، افغانستان تمام توافقنامههایی را امضا کرده است که بر حقوق بشری و مدنی زنان تمرکز دارد.
فعالان حقوق زن: نشست حاشیهای دوحه بینتیجه بود
بهگام: "متأسفانه ما پیامهایی از نمایندهٔ اتحادیۀ اروپا و بعضی نمایندهگان دیگر را متوجه شدیم که گفتند که راههایی است برای صحبت و تعامل با طالبان، اما متأسفانه با چی قیمتی؟ آیا با قیمت جان زنان افغانستان؟
برخی از فعالان حقوق زنان افغان میگویند، نشست حاشیهای دوحه بینتیجه است، زیرا به گفتۀ آنها، اگر در این نشست سرنوشت زنان افغانستان مشخص و مشکلات آنها حل نشود، این نشستها بینتیجه است.
سجیه بهگام، یکی از آنان به رادیو آزادی گفت:
"متأسفانه ما پیامهایی از نمایندهٔ اتحادیۀ اروپا و بعضی نمایندهگان دیگر را متوجه شدیم که گفتند که راههایی است برای صحبت و تعامل با طالبان، اما متأسفانه با چی قیمتی؟ آیا با قیمت جان زنان افغانستان؟ با قیمت آموزش زنان افغانستان؟ با قیمت این که زنان افغانستان را اینها زندانی کنند؟ آیا همین کشورهایی که از دموکراسی صحبت میکنند تا فعلاً در رابطه به این فکر کردهاند که زنان افغان امروز بالایشان چه میگذرد؟ متأسفانه این گونه نشستها برای مردم افغانستان قابل قبول نیست."
گزارش تحقیقی جورج تاون: فشار بر طالبان باید ادامه یابد
در گزارش تحقیقی که توسط شماری از فعالان حقوق زنان افغان در بخش زنان، صلح و امنیت انستیتیوت جورج تاون تهیه شده، تأکید شده است که جامعۀ جهانی باید به فشارهای خود بر طالبان ادامه دهد.
این گزارش ۲۴ صفحهای که به تازهگی منتشر شده است، در کنار موضوعات دیگر، در آن تأکید شده است که جامعۀ جهانی باید موضع قوی و هماهنگ برای حقوق زنان افغان اتخاذ کند، در غیر آن، آنها به آسیب رساندن و انزوای زنان در افغانستان کمک خواهند کرد.
در کنار انتقادها از چگونهگی برگزاری و آجندای نشست سوم دوحه، در بارۀ نشست حاشیهای آن با برخی نمایندهگان زنان و جامعۀ مدنی افغانستان، نیز انتقادهایی وجود داشت و بسیاری از فعالان حقوق زنان گفتند که نتیجۀ این نشست نیز چندان خوب نخواهد بود.