شماری از سازمانها، چهرههای سیاسی و فعالان حقوق بشر و زنان از تصمیم ملل متحد که نمایندهگان زنان و جامعۀ مدنی افغاستان را به شست سوم دوحه دعوت نکرده، انتقاد کردند.
ملاله فند به رهبری ملاله یوسفزی، برندۀ جایزه صلح نوبل در بخش آموزش دختران روز شنبه، ۲۲ جون با نشر اعلامیهای در پیوند به عدم حضور نمایندهگان زنان افغان در نشست دوحه گفته است که این حذف، قابل قبول نیست و یک «نمونۀ خطرناک» را بهجا میگذارد.
منتقدان: ملل متحد تصمیم خود را پس بگیرد
در اعلامیه آمده است که این نشست فرصت خوبی برای ساختن آیندۀ افغانستان است، اما با تعامل با طالبان و به حاشیه راندن زنان، پیشرفت چشمگیری نخواهد داشت.
در اعلامیه از ملل متحد خواسته شده که تصمیم خود را پس بگیرد.
همزمان تیرانا حسن، رئیس اجرایی دیدبان حقوق بشر هم گفته که نشست دوحه دربارۀ افغانستان با اشتراک طالبان و بدون حضور زنان افغان و یا گنجانیدن حقوق آنان در آجندا، خطر مشروعیت بخشیدن به تخلفات طالبان و زیان جبرانناپذیر به اعتبار ملل متحد را به همراه دارد.
این اظهارات او را هیدربار، مسئول بخش زنان این سازمان در حساب ایکس خود نشر کرده است.
همچنان زرقا یفتلی، مسئول نهاد حمایت از حقوق زنان و کودکان، رحمتالله نبیل، رئیس پیشین امنیت ملی در نظام جمهوری پیشین و فوزیه کوفی، عضو پیشین ولسی جرگه هم به عدم حضور زنان افغان در نشست آیندۀ دوحه در صفحات اجتماعی خود واکنش نشان دادند و این تصمیم را خلاف اصول ملل متحد عنوان کردند.
پیش از این هم در بارۀ این موضوع واکنشهای وجود داشت.
شماری از فعالان حقوق زنان هم از این تصمیم ملل متحد در بارۀ نشست سوم دوحه انتقاد کردند.
زنان معترض: جهان با زنان افغان صادق نیست
وژمه توخی، یکی از آنان به رادیو آزادی گفت:
"بدبختانه نه تنها زنان در داخل افغانستان از جامعه حذف شدند بلکه با حذف از چنین نشستهایی بینالمللی نشان میدهد که جهان با زنان افغانستان صادق نیست."
آمنه احمدی یک زن معترض افغان گفت، اشتراک نکردن زنان در این نشست به معنی سرکوب صدای زنان افغان است و اعتبار ملل متحد را از بین خواهد برد.
"اگر نمایندۀ زنان در نشست دوحه اشتراک نداشته باشند پس چه کسی صدای زنان رنج دیده و حقوق و مشکلات آنان را بلند میکند تا صدای مدافعان حقوق زنان و دختران قربانی شدۀ افغان ما را برساند."
این خواستها و انتقادها در حالیست که روزا اوتونبایوا، نمایندۀ ویژۀ سرمنشی ملل متحد برای افغانستان و رئیس یوناما جمعۀ گذشته پس از نشست شورای امنیت ملل متحد در بارۀ افغانستان در یک نشست خبری تأیید کرد که نمایندگان زنان افغان در نشست ۳۰ جون و اول جولای دوحه شرکت نخواهند کرد.
مرتبط:
نشستهای شورای حقوق بشر سازمان ملل؛ « تلاش میشود تصویر روشن از مشکلات افغانستان مطرح شود»
آمادهگی ها به برگزاری نشست دوحه؛ عفو بینالملل: صدای زنان افغانستان باید شنیده شود
او گفت که نمایندگان زنان افغان در نشستهای قبل از آغاز نشست سوم دوحه و پس از آن حضور خواهند داشت.
او افزود که موضوع پالیسی مبارزه با مواد مخدر و تجارت خصوصی و بانکداری که از موضوعات مهم آجندای این نشست است، مرتبط به زنان نیز است.
نشست سوم دوحه به میزبامی سازمان ملل متحد از ۳۰ جون تا اول جولای برگزار میشود که نمایندهگان حکومت طالبان نیز در آن شرکت میکنند.
طالبان در دو نشست قبلی دوحه اشتراک نکرده بودند.