همزمان با آغاز فصل برداشت میوههای تازه، به ویژه تربوز، در افغانستان، شماری از کشاورزان از کاهش فروشات و کمبود بازار تربوز در کشور شکایت دارند.
اسدالله عربزاده، یکی از زمینداران در ولایت کندز، به رادیو آزادی گفت: حاصلات تربوز خوب است اما فروشاتشان پائین است.
"فعلاً قیمتها بسیار پائین است، مصارف بالاست، یک بوجی کود را ۴۵۰۰ افغانی خریدیم، ولی فعلا یک سیر تربوز بین ۲۵ تا ۱۲ افغانی به فروش میرسد، بازارهای خارجی نداریم که صادر شود برود به کشورهای همسایه که با نرخ خوب سودا شود."
احمد سعید، یکی از کشاورزان در ولایت هرات، میگوید: امسال با هزینه و زحمات زیاد ۱۲ جریب زمین را تربوز کشت کرده است، اما بازار فروشات کمبود است.
"آب در جویها خشک شده، ما از سولر استفاده میکنیم و از چاه آب بالا میکنیم که هزینۀ بالا دارد، تربوز آب زیاد میخواهد، حاصلات تربوز امسال خوب است، اما بازارهای خوب ندارد."
واردات تربوز از کشورهای همسایه باعث کساد بازار تربوز افغانستان شده است
طارق ناصری، یکی از زمینداران در ولایت ننگرهار، دلیل کاهش فروشاتشان را ضعف اقتصادی مردم و واردات تربوز از کشورهای همسایه به افغانستان عنوان میکند. به رادیو آزادی گفت:
"فکر نکنم مصارف را که امسال بالای تربوز کردهایم آن را پوره کنیم، بدبختانه قیمتها در بازار پائینتر از تقاضای ماست، این دو دلیل دارد، اول این که اقتصاد مردم ضعیف است و دوم این که در این وقت تربوز از کشورهای ایران و پاکستان داخل کشور میآید، حالا یک سیر تربوز بین ۳۰ تا ۳۵ افغانی به فروش میرسد."
این کشاورزان و زمینداران میگویند با آغاز فصل برداشت حاصلات میوۀ تازه در افغانستان، حکومت طالبان باید تعرفۀ گمرکی بر میوههای تازه، به ویژه تربوز، کشورهای همسایه را افزایش دهد و در کنار آن زمینۀ صادرات محصولاتشان را به بیرون از افغانستان فراهم سازد.
افزایش حاصلات تربوز در ولایت کندز
وسیم صافی، رئیس عامل اتاق تولیدات زراعتی افغانستان، افزایش حاصلات تربوز را در برخی ولایتها تأیید میکند، و میگوید: "امسال تنها در ولایت کندز حاصلات تربوز نسبت به سال قبل تا ۲۰ درصد افزایش یافته است."
عبدالسلام جواد، سخنگوی وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان، به پرسشها در این باره پاسخ نداد. خان جان الکوزی، عضو هیئت مدیرۀ اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان و یکی از مسئولان اتاق مشترک تجارت افغانستان و پاکستان، میگوید: "بیشتر میوههای تازۀ ما به پاکستان صادر میشود، زیرا که کشورهای دیگر مثل ایران و ازبیکستان و دیگر کشورها هم میوه دارند، تربوز هم تنها به پاکستان صادر میشود و صادرات میوۀ تازۀ ما در وضعیت خوب قرار دارد."
مرتبط:
فصل برداشت حاصلات میوه در افغانستان؛ باغداران و تاجران میگویند بازار فروش گرم نیست
بازار کم رنگ فروش تربوز در هرات؛ دهقانان: هر سال به عوض فایده ضرر میکنیم
او مشخص نساخت که میزان صادرات میوۀ تازه، از جمله تربوز، در چه سطح است.
این تنها کشاورزان تربوز نیست که از کاهش فروشات و نبود بازار برای حاصلاتشان شکایت دارند. پیش از این نیز برخی باغداران و زمینداران در گفتوگو با رادیو آزادی از نبود بازار و سردخانههای کافی برای فروش و نگهداری محصولاتشان شکایت کرده و گفته بودند که زمینۀ صادرات برای محصولاتشان هم به گونۀ شاید و بایدش فراهم نیست.