لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۲۷ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۲۰

سازمان داکتران بدون مرز: تأسیسات مراقبت‌های صحی در افغانستان آسیب پذیر شده‌اند


شفاخانه‌ای در افغانستان
شفاخانه‌ای در افغانستان

محمد ظاهر، باشندۀ شهر مزارشریف، مرکز ولایت بلخ است. او می‌گوید که ۱۷ کودکش به دلیل نبود امکانات طبی قبل از ولادت جان باخته اند.

او در صحبت با رادیو آزادی گفت:

"ما ۱۷کودک خود را به همین رقم از دست دادیم، در این اواخر خانم من عملیات شد، بسیار خون ضایع کرد، کودک من هم فوت کرد، نزدیک بود خودش هم از بین برود، دو روز در این شفاخانۀ دولتی بستر بود، نزدیک بود از بین برود، می‌گفتند خوب می‌شود، باز من پیش داکتر شخصی بردم."

این تنها محمد ظاهر نیست که از نبود امکانات و خدمات صحی کافی در شفاخانه‌ های دولتی شکایت دارد.

به تازگی سازمان داکتران بدون مرز (ام اس اف) گفته است، نبود حمایت‌های بنیادی دراز مدت برای مراکز صحی در افغانستان این مراکز را با مشکلات روبه‌رو کرده است.

شفاخانۀ ابوعلی سینای بلخی در مزار شریف
شفاخانۀ ابوعلی سینای بلخی در مزار شریف

این سازمان در گزارشی که زیر عنوان "مرگ ‌و میر برای دسترسی به خدمات صحی در افغانستان" در ۱۷ جون نشر کرده، گفته است که مراکز صحی عامه در افغانستان مانند شفاخانۀ حوزوی مزارشریف در ولایت بلخ، معاشات کارمندان خود را پرداخت کرده نمی‌توانند و توان خریدن دوا، آکسیجن و تیل را نیز ندارد و با مشکلات زیادی دست و گریبان است.

ام اس اف: مردم مجبور برای تداوی به مناطق دور دست سفر کنند

سازمان ام اس اف که حامی شفاخانۀ حوزوی مزارشریف در بخش ارائه خدمات صحی به کودکان و به ویژه نوزادان است، افزوده که در تمام ولایت این یگانه شفاخانه منطقوی است که بیماران از ولایت‌های همجوار به آن مراجعه می‌کنند.

این سازمان می‌گوید که بیشتر بیماران مجبور اند برای دسترسی به مراقبت‌های طبی به فاصله‌های دور سفر کنند، بخاطری که تاسیسات نزدیک به آنها به گونۀ کامل فعال نیستند و یا هم امکانات و تجهیزات کافی برای رفع نیازهای آنان را ندارند.

مسوولان شفاخانه حوزوی بلخ: مشکلات نداریم
مسوول شفاخانه حوزوی ولایت بلخ وجود مشکلات زیاد در این شفاخانه را رد می‌کنند.
مسوول شفاخانه حوزوی ولایت بلخ وجود مشکلات زیاد در این شفاخانه را رد می‌کنند.

سازمان داکتران بدون مرز یکی ازمشکلات عمدۀ شفاخانۀ حوزوی مزارشریف را بلند بودن رقم بیماران عنوان کرده که به گفتۀ این سازمان گاهی تعداد مریضان داخل بستر به ۲۰۰ تن افزایش می‌یابد، به این معنا که در هر بستر بیشتر از یک بیمار می‌باشد.

سازمان داکتران بدون مرز "ام اس اف " می‌گوید در شفاخانه حوزوی مزارشریف بیمارانی هم نزدشان مراجعه می‌کنند که به دلیل دیر رسیدن زمانی که داخل مرکز می‌شوند جان می‌بازند.

مسئولان شفاخانۀ حوزوی مزارشریف موضوع کمبود بستر در این شفاخانه را تأیید می‌کنند، اما دیگر مشکلات از جمله نبود امکانات برای پرداخت معاشات کارمندان را، نمی‌پذیرند.

داکتر محمد اشرف روان، آمر شفاخانۀ آموزشی ابوعلی سینای بلخی به رادیو آزادی گفت:

"معاشات را هفته گذشته توزیع کردیم، در افغانستان بزرگترین ماشین آکسیجن در شفاخانه ماست که به تمام شفاخانه‌ها ما آکسیجن می‌دهیم، دوا کفایت نمی‌کند، به این معنا نیست که دوا نداریم، زمانی که بیماری‌های موسمی زیاد می‌شود، تا حدی با کمبود بستر روبه‌رو می‌شویم، زمانی که تعداد کودکان به ۵۰۰ تا ۶۰۰ تن می‌رسد، آن وقت با مشکل روبه‌رو می‌شویم."

مرتبط:

افزایش مشکلات در بخش خدمات صحی در افغانستان به نگرانی ها افزوده است

موسسه داکتران بدون مرز: تعداد نوزادان بیمار در افغانستان افزایش یافته است

او گفت که برای برطرف کردن مشکل کمبود بستر با مسئولان وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان صحبت کرده اند و برایشان پیشنهاد کرده اند که یک شفاخانۀ ۵۰۰ بستر را در بخش کودکان فعال سازند.

پیش از این هم شماری از سازمان‌های بین‌المللی از مشکلات در بخش سیستم صحی در افغانستان ابراز نگرانی کرده بودند.

اخیراً سازمان جهانی صحت (دبلیو اچ او) با ابراز نگرانی در بارۀ وضعیت خدمات صحی در افغانستان گفته بود که مرگ و میرهای قابل پیشگیری، روزانه جان ۲۴ مادر و ۱۶۷ نوزاد را در این کشور می‌گیرد.

XS
SM
MD
LG