لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۵ دلو ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۰۹

مشکلات اقتصادی، آواره‌گی و تنهایی؛ عید امسال برای مهاجرین مقیم ایران و پاکستان چگونه گذشت؟


پناهنده‌گان افغان در پاکستان
پناهنده‌گان افغان در پاکستان

شماری از مهاجرین افغان در ایران و پاکستان می‌گویند که عید قربان امسال به دلیل مشکلات اقتصادی، آواره‌گی و تنهایی، برای‌شان خوشایند نبوده است. روز چهارشنبه روز سوم و آخر عید قربان در افغانستان ، ایران و پاکستان خوانده شده است.

محمد آصف که به پاکستان مهاجرشده است، می‌گوید، سه روز عید قربان امسال در دیار مهاجرت برایش خیلی خسته کن و بدون رفت‌وآمد دوستان سپری شده است.

"امسال عید ما، عیدی بود که مملو از فقر بیچاره‌گی و تنگ‌دستی و به دور از دوستان و خویشاوندان و وطن، عید واقعا خوش نمی‌گذرد، این‌جا از ما کسی نبود که برویم و خوشی‌های عید را با آن‌ها شریک کنیم و یا آنها بیایند، این عید بسیار آزار دهنده و خسته کن برای ما است."

نصیره عطایی، یک پناه‌جوی افغان که سه سال است در ایران زنده‌گی می‌کند، نیز سخنان مشابهی دارد و آرزویش برگشت به کشور و تجلیل از عید در بین دوستان و خویشاوندان‌اش است.

"در سه سال که من در ایران هستم، من عید را نفهمیدم، خداوند در کشور خود ما یک آرامی را بیاورد که به کشور خود برویم و همانجا عید ما برات ما همه در وطن مزه می‌داد، ما هیچ کسی را این‌جا نداریم که به عیدی بیاید و نه کسی را داریم که خود ما برویم واقعا سخت است."

مهاجرین: مأموران پولیس ما را آزار می‌دهند
مهاجرین افغان مقیم ایران، در حال برگشت به افغانستان
مهاجرین افغان مقیم ایران، در حال برگشت به افغانستان

این مهاجران افغان می‌گویند که شب‌ها و روزهای دشواری را در ایران و پاکستان سپری می‌کنند و در کنار دیگر مشکلات عالم مهاجرت، از سوی مأموران پولیس این کشورها مورد آزارو اذیت قرار می‌گیرند.

حکومت‌های ایران و پاکستان در کنار دیگر محدودیت‌هایی که بر مهاجرین افغان وضع کردند، بر اساس آمار سازمان بین‌المللی مهاجرت (آی او ام) در بیش از یک سال گذشته بیش از ۱.۶ میلیون مهاجر افغان را اخراج کردند.

برخی از این افراد که ظرف چند ماه اخیر برگشته داده شده‌اند، می‌گویند که به دلیل مشکلات اقتصادی، بدون هیچ آماده‌گی، روزهای عید را سپری کردند.

حفیظ‌الله مهاجری که تازه از ایران اخراج شده است، می‌گوید، عید قربان برایش یک عید مملو از دشواری و مشکلات بوده است.

"ما وقتی در مملکت مردم بودیم، می‌گفتیم مسافر عید ندارد، متأسفانه وقتی به وطن برگشتیم می‌بینیم کسی که اقتصاد ندارد هیچ عید ندارد، در عید، نه قربانی کردیم، نه لباس و مواد خوراکۀ عیدی (خریداری کردیم) ، آدم خجالت زن و بچه می‌باشد، خیلی برایم سخت تیر می‌شود."

شرایط ناگوار اقتصادی، پس از بازگشت

بسیاری از بازگشت کننده‌گان، پس از برگشت از ایران و پاکستان تا مدت‌ها از بُعد اقتصادی نمی‌توانند دوباره سرپا ایستاده شوند.
بسیاری از بازگشت کننده‌گان، پس از برگشت از ایران و پاکستان تا مدت‌ها از بُعد اقتصادی نمی‌توانند دوباره سرپا ایستاده شوند.

مطالب مرتبط:

| کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهنده‌گان: از حدود ۱۱۷.۳ میلیون پناهنده در جهان، ۱۰.۹ میلیون نفر افغان هستند
| ملل متحد: افغانستان در جمع پنج کشور دارای بیشترین تعداد آواره‌گان اجباری جهان قرار دارد

حمید بایانی که هفت ماه می‌شود از پاکستان اخراج شده و اکنون در کابل زنده‌گی می‌کند می‌گوید که روزهای عید را بدون داشتن سرپناه و در خانۀ دوستان‌اش سپری کرده است.

"ما از زمانی که از پاکستان اخراج شدیم، در وضعیت بد زندگی کردیم، در عید هیچ چیزی نداشتیم، فقط در خانۀ دوستان نشسته‌ایم، آن هم مثل کسی که در یک خیمه زندگی کند و بدون خرید هیچ چیزی عید را سپری کردیم."

حکومت طالبان برخلاف عربستان سعودی و بیشتر کشورهای اسلامی، عید قربان را یک روز پس و به روز دوشنبه اعلام کرد.

در کنار این، مهاجرین افغان و برگشتی‌ها و برخی دیگر افغان‌ها در داخل افغانستان در چند روز گذشته به رادیو آزادی گفته بودند که به علت‌های مختلف از جمله مشکلات اقتصادی، بیکاری و محدودیت‌های حکومت طالبان حال و هوای تجلیل از عید کمرنگ شده است و آنان شور و اشتیاق زیادی برای تجلیل از چنین مناسبت‌هایی را ندارند.

بر اساس آخرین آمار کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهنده‌گان، شمار پناهنده‌گان افغان در کشورهای مختلف در سال ۲۰۲۳ به ۶.۴ میلیون تن رسیده است.

آغاز مهاجرت افغانان به چندین دهه قبل بر می‌گردد، اما در نزدیک به سه سال حاکمیت طالبان در افغانستان، صدها هزار افغان به علت‌های مختلف از جمله تهدیدات امنیتی، فقر، بیکاری و محدودیت‌های حکومت طالبان به ویژه بر زنان و دختران کشورشان را ترک کردند و به کشورهای مختلف از جمله ایران و پاکستان مهاجر شدند.

XS
SM
MD
LG