لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۱۳ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۲۷

نگرانی سازمان‌های بین‌المللی از ممنوعیت آموزش دختران افغان توسط طالبان؛ طالبان سکوت اختیار کرده اند


افغانستان - اعتراض زنان و دختران علیه طالبان در ماه می سال ۲۰۲۲
افغانستان - اعتراض زنان و دختران علیه طالبان در ماه می سال ۲۰۲۲

مقام‌های بخش زنان ملل متحد و سازمان عفو بین‌الملل در پیوند به هزار روزه‌گی ممنوعیت آموزش بالاتر از صنف ششم دختران در افغانستان، از تداوم این ممنوعیت ابراز نگرانی کرده و آموزش را حق اساسی دختران عنوان کرده‌اند.

سیما باهوس، رئیس اجرایی بخش زنان ملل متحد روز شنبه،۲۶ ماه جوزا، در شبکۀ ایکس یا «توییتر سابق» نوشته است که ۱۰۰۰ روز از محروم ساختن دختران افغان از آموزش دورۀ ثانوی می‌گذرد و این نشان می‌دهد که حمله بر حقوق، آزادی و صدای زنان و دختران افغان ادامه دارد.

سیما باهوس، رئیس اجرایی بخش زنان ملل متحد
سیما باهوس، رئیس اجرایی بخش زنان ملل متحد

الیسون داویدیان، نمایندۀ بخش زنان ملل متحد در افغانستان هم ناوقت روز جمعه، ۲۵ ماه جوزا، با تأکید بر این که جای دختران افغان در صنف درسی است، در شبکۀ ایکس یا «توییتر سابق» نوشته است، آموزش کلیدی برای آیندۀ روشن‌تر افغانستان است.

این دو مقام بخش زنان ملل متحد بر ادامۀ حمایت از حقوق دختران افغان در بخش آموزش و پیش‌بُرد زندگی‌شان به خواست خودشان تأکید کردند.

در این حال سازمان عفو بین‌الملل ناوقت روز جمعه، ۲۵ ماه جوزا، در شبکۀ ایکس یا «توییتر سابق» نوشته است که از ۱۰۰۰ روز به این سو به‌خاطر سیاست‌های تبعیض‌آمیز و ناعادلانۀ طالبان که تخطی از قوانین بین‌المللی است، دختران از حق آموزش محروم و از مکاتب دور نگهداشته شده‌اند.

بهار: این ممنوعیت نه تنها پیشرفت ما را متوقف کرده است، بلکه حمله‌ به حق اساسی ما برای آموزش و آیندۀ بهتر ما است

شماری از دختران محروم از آموزش هم می‌گویند، این محدودیت‌ها نه تنها آن‌ها را از آموزش محروم کرده است، بلکه حمله بر حقوق اساسی‌شان است.

بهار، دانش‌آموز صنف دوازدهم به رادیو آزادی گفت:

"این ممنوعیت نه تنها پیشرفت ما را متوقف کرده است، بلکه حمله‌ به حق اساسی ما برای آموزش و آیندۀ بهتر ما است. آموزش نه تنها حق ماست، بلکه یک ضرورت برای داشتن یک جامعۀ خوب است."

یک دانش‌آموز صنف هفتم هم که بخاطر حسیاست موضوع نخواست نامش را در گزارش بنویسیم، به رادیو آزادی گفت:

"این دوران برای من و بسیاری از دختران بسیار سخت و خسته‌کننده است. روزبه‌روز احساس می‌کنیم امیدها و رویاهای ما در حال از بین رفتن هستند."

۱۰۰۰ روز دور از مکتب: خواهرانی که هنر شبکه کاری را فرا گرفته اند
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

فضل‌الهادی وزین، فعال بخش آموزش هم می‌گوید که ادامۀ وضع محدودیت‌ها بر آموزش دختران یک زیان جبران‌ناپذیر برای افغانستان است.

"بسته نگه‌داشتن دروازه‌های مکاتب و پوهنتون‌ها به روی دختران مشکلات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی را ایجاد می‌کند. بزرگترین مشکل این است که افغانستان نمی‌تواند از استعداد میلیون‌ها نفر استفاده کند. این یک ضرر جبران‌ناپذیر برای افغانستان است."

فعال امور آموزش: بسته نگه‌داشتن دروازه‌های مکاتب و پوهنتون‌ها به روی دختران مشکلات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی ایجاد می‌کند

ما در مورد واکنش‌های مقام‌های بخش زنان ملل متحد و سازمان عفو بین‌الملل از ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان پرسیدیم، اما او به پرسش‌های ما پاسخ نداد.

پیش از این مقام‌های حکومت طالبان بارها مدعی شدند که حقوق زنان و دختران در چوکات شریعت اسلام تأمین است و موضوع آموزش دختران را موضوع داخلی افغانستان خوانده‌اند.

پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان در افغانستان، آنان افزون بر وضع ممنوعیت بر آموزش بالاتر از صنف ششم دختران، تحصیل دختران را در پوهنتون‌ها منع، بر کار و مشارکت سیاسی و اجتماعی زنان محدودیت وضع و سفر بدون محرم‌شان را در مسیرهای طولانی و رفتن‌شان را به ورزشگاه‌ها و پارک‌های تفریحی منع کردند.

جامعۀ جهانی و بسیاری از سازمان‌های بین‌المللی بارها خواستار رفع این محدودیت‌ها شده‌اند، اما حکومت طالبان تا کنون هیچ تغییری در سیاست‌های خود ایجاد نکرده است.

XS
SM
MD
LG