ستره محکمۀ حکومت طالبان در ماه میزان سال گذشته طرزالعمل اجراات جزائی را نشر کرد که در آن برخلاف قوانین گذشته و اصول طبی، حتی برای فرد معتاد نیز جزا در نظر گرفته شده و تطبیق این طرزالعمل اکنون بر معتادان آغاز شده است.
حکومت طالبان به تازهگی یک معتاد مواد مخدر را در ولسوالی ارگون ولایت پکتیکا به دلیل آنچه استفاده از مواد مخدر و فساد اخلاقی گفته شده، به جزای تعزیری محکوم کرد و وی را در محضر عام (۲۱) دُرّه زد.
متخصصان طبی: اعتیاد، بیماری است و باید تداوی شود
متخصصان طبی معتاد را بیمار و نیازمند تداوی میدانند و میگویند که استفاده از مواد مخدر سبب میشود تا معتاد کنترول بر اعمال و کردارش را از دست دهد. منصور ارشاد، متخصص تداوی معتادان میگوید، مجرم پنداشتن و جزا دادن معتاد به معنی نادیده گرفتن اصول طبی و حقوق انسانی مریض است.
"اعتیاد بیماری است، به این اساس با فرد معتاد باید همانند بیمار برخورد شود تا وی به تداوی راضی شود. زندانی ساختن و یا با دید مجرم نگاه کردن به معتاد هیچ نوع توجیهی ندارد. با قاچاقبران باید بهگونۀ جدی برخورد صورت گیرد، اما کسانی که قربانی مواد مخدراند و بدون استفاده از آن بدنشان به مشکلات مختلف دچار میشود، اگر به آنان با چشم مجرم نگاه شود و به آنان جزا داده شود، هیچ سودی به آنان نخواهد داشت."
ماه گذشته نیز قاضیان حکومت طالبان در ولایت هلمند یک معتاد را به دلیل استفاده از مواد مخدر به جزای تعزیری محکوم کرده بودند.
کارشناسان: معتادان؛ قربانیان بازار مواد مخدر هستند
در قانون مبارزه با مواد مخدر و مسکرات نظام جمهوریت، معتاد مریض تعریف شده بود و اجازه داشت که تا زمان بستری شدن در مرکز تداوی معتادان، مقدار مشخصی مواد مخدر را برای مصرف شخصی با خود انتقال دهد، اما در متحدالمال حکومت طالبان آمده که برای فرد معتاد نیز با توجه به وضعیت صحی وی و رأی قاضی، حبس شش ماه الی یک سال و جزای تعزیری در نظر گرفته میشود.
شکرالله مشکور، کمیشنر و سخنگوی اسبق کمیسیون مستقل حقوق بشر نظام جمهوریت، معتاد را قربانی مواد مخدر میداند و خواهان تداوی، اصلاح و برگشت سالم معتاد به جامعه است.
" معتادان بیماران، انسانهای آسیب پذیر و قربانیان مواد مخدر و عملکردهای گروههای مافیاییاند. با آنان باید طوری برخورد شود که سبب اصلاح و ادغام سالم آنان با جامعه شود. حکومتها و حاکمان مکلفاند که برای اصلاح و برگشت سالم آنان به جامعه همانند انسانهای دیگر برخورد شود. چون آنان هم آسیبپذیر و هم قربانیاناند."
طالبان: چهلوپنج هزار معتاد را تداوی کردهایم
حکومت طالبان ادعا میکند که در دو سال گذشته آنان توانسته اند (۴۵) هزار معتاد را تداوی و به خانوادههایشان برگردانند.
اما باشندهگان ولایات کابل، هرات، نیمروز و فراه که از جمله محلهای بزرگ تجمع معتادان پنداشته میشود، به رادیو آزادی گفتهاند که هنوز نیز در شهرهایشان دسترسی به مواد مخدر آسان است و این شهرها شاهد تجمع گسترده معتادان است.
نظامیان طالبان به تاریخ (۱۵) جوزا، هنگام جمعآوری معتادان از شهر نیلی مرکز ولایت دایکندی، زمانی یک معتاد را با شلیک گلوله به قتل رساندند که وی تلاش کرد از جمع معتادان جمعآوری شده فرار کند.