ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه روز سه شنبه(۲۸ می) در یک اعلامیه روی اهمیت در نظر گرفتن دورنمای افغانستان و ایجاد ارتباط با حکومت طالبان در این کشور تاکید کرده است.
بر اساس خبرگزاری رویترز ولادیمیر پوتین در مورد به رسمیت شناختن طالبان به حیث یک مرجع قانونی در افغانستان و حذف آن از فهرست سازمان های تروریستی روسیه به روز سه شنبه گفت که مسکو باید دیدگاه افغانستان را در نظر بگیرد و با این کشور روابط برقرار کند.
یک روز پیش از این، سرگی لاورف وزیر خارجه روسیه در مورد حذف طالبان از فهرست سیاه، تمایل نشان داده بود.
لاوروف، روزیکشنبه(۲۶ می) طالبان را قدرت واقعی در افغانستان خوانده، گفت احتمال دارد که مسکو طالبان را از لیست گروه های حذف کندکه بر آنها تحریم وضع کرده است.
طالبان از سال ۲۰۰۳ در فهرست گروه های تروریستی و ممنوعه روسیه قرار دارند.
چرا اخیراً مسکو به تامین روابط عمیق تر با طالبان، بیشتر تمایل نشان می دهد؟
روسیه بعد از تهاجم غیر موجه بر اوکراین در ۲۴ فبروری سال ۲۰۲۲ میلادی، با تحریم های جامعۀ بین المللی مقابل گردید و روابط مسکو با کشور های غربی با تنش های شدید مواجه شده است.
داکتر طارق فرهادی آگاه سیاسی افغان، مقیم سوئیس نظر خود را چنین ابراز کرد:
"روسیه نظر به یک ضرورت با طالبان نزدیک تر می شود و حرف از شناسایی آنها می زند، زیرا در سرحدات جنوبی کشورهای آسیای مرکزی حضور داعش دیده می شود. جوانانی که بر سالون کنسرت در مسکو حمله کرده بودند از داعشی هایی تاجکستان بودند که به ترکیه رفته بودند و به مسکو رسیدند. روسیه ضرورت دارد تا با طالبان از نزدیک برای خنثی کردن این خطرات کار کند و در عوض نزدیک شدن با طالبان، چیزی های هم در زمینۀ خنثی کردن داعش در افغانستان از آنها می خواهد."
یحیی چاوش رهبر حزب خط میانه افغانستان مقیم مسکو که سیاست های مسکو را در منطقه به دقت دنبال کرده، با اشاره به تنش ها در روابط روسیه با ایالات متحدۀ امریکا، می گوید:
"به هر اندازۀ که مناسبات روسیه با ایالات متحدۀ امریکا تیره تر می شود، روسیه علاقمند است با کشورهایی مانند افغانستان که نقش مهم در منطقه دارند روابط نزدیک ایجاد کند و طوریکه اخیراً دیده می شود، مناسبات ایران هم با امارت اسلامی بسیار نزدیک شده، ایران کشور همپیمان با روسیه است و این تحرکات بیانگر آنست که علاقمند تامین روابط به شکل وسیعتر هستند، تا مناسبات انکشاف بیابد تا زمینۀ به رسمیت شناختن امارت اسلامی فراهم شود."
از تسلط دوبارۀ طالبان بر افغانستان در اگست سال ۲۰۲۱ میلادی تا اکنون حکومت طالبان را هیچ کشور جهان به شمول روسیه به رسمیت نشناخته، ولی در جملۀ معدود کشورهایست که سفارت افغانستان در مسکو را به نمایندۀ طالبان سپرده و سفارت خودرا در کابل نیز باز نگهداشته است.
آرش همایون