لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۱۳ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۰۹:۵۱

جو بایدن: به جز حضور نظامی، راه‌های دیگری هم برای کنترل فعالیت داعش در افغانستان وجود دارد


نشست مشترک خبری رئیس‌جمهور امریکا و رئیس‌جمهور کنیا
نشست مشترک خبری رئیس‌جمهور امریکا و رئیس‌جمهور کنیا

جو بایدن، رئیس‌جمهور امریکا در تازه‌ترین اظهارات خود در مورد افغانستان گفته است که بدون حضور نیروهای امریکایی در افغانستان، راه‌های دیگری نیز برای کنترل فعالیت گروه دولت اسلامی (داعش) وجود دارد.

بایدن این اظهارات را در یک نشست خبری مشترک با رئیس‌جمهور کینیا، در پاسخ به پرسش یک خبرنگار مطرح کرد. این خبرنگار از رئیس‌جمهور بایدن پرسید که چرا نیروهایش را از افغانستان خارج کرده و اکنون کینیا را تشویق می‌کند که نیروهایش را به کشور دورافتادۀ هائیتی بفرستد و چرا واشنگتن رفتار دوگانه دارد؟

در پاسخ به این پرسش، بایدن گفت:

افغانستان به گورستان امپراتوری‌ها معروف است. ابتدا احتمال این که کسی افغانستان را متحد کند بسیار بسیار کم است و دوم این که برای کنترل دولت اسلامی (داعش) در افغانستان، راه‌های دیگری نیز وجود دارد، چیزی که یک نیاز غیرضروری بود.

اما بایدن جزئیات بیشتری درباره این راه‌ها ارائه نکرده است. حکومت طالبان نیز پیش از این از مبارزه در برابر شاخۀ ولایت خراسان گروه داعش سخن گفته، اما برخی آگاهان سیاسی معتقدند که مبارزۀ طالبان با این گروه مسلح به صورت قابل توجهی نیست.

اما او در بارۀ این راه که به گفتهٔ او به اساس آن امریکا می‌تواند بر گروه داعش کنترل داشته باشد، جزئیات نداد.

تلاش کردیم که دیدگاه ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان را نیز در بارۀ تهدیدهای شاخۀ ولایت خراسان گروه دولت اسلامی (داعش) و اظهارات بایدن داشته باشیم، اما او تا زمان نشر گزارش به پرسش‌های رادیو آزادی پاسخ نداد.

با این حال انس حقانی، عضو دفتر سیاسی طالبان در صفحهٔ ایکس خود، اظهارات بایدن مبنی بر این که افغان‌ها متحد نیستند را نادرست خواند.

انس حقانی در توئیتر عدم متحد بودن شهروندان افغانستان را رد کرده است.
انس حقانی در توئیتر عدم متحد بودن شهروندان افغانستان را رد کرده است.

ذبیح‌الله مجاهد پیش از این تهدید شاخۀ خراسان داعش در افغانستان را جدی ندانسته و مدعی شده بود که مبارزۀ گسترده را در برابر این گروه مسلح انجام داده و آن را سرکوب کرده‌اند.

اما امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجهٔ حکومت طالبان به تاریخ ششم ثور، بدون گرفتن نام، سه کشور همسایهٔ افغانستان را به حمایت از گروه داعش متهم کرد.

با این وجود اسحاق اتمر، آگاه سیاسی مبارزهٔ حکومت طالبان در برابر داعش را ناچیز می‌داند.

او به رادیو آزادی گفت:

"در طول سه سال گذشته آن‌ها (طالبان) مبارزهٔ آن‌چنانی انجام نداده‌اند و اگر طالبان به این مشکل توجهٔ جدی نکنند، یک خطر بزرگ متوجهٔ افغانستان و کشورهای منطقه خواهد شد، پس اگر این گروه هراس‌افگن بخش یک پروژهٔ بزرگ استخباراتی شوند، پس ممکن است، عواقب بسیار بدی برای همه منطقه داشته باشد."

هم‌زمان با این اخیراً کامچی بیک تاشیف، رئیس کمیتهٔ امنیت ملی قرغیزستان در نشست امنیتی بیشکک کفته است که حضور گروه‌های هراس‌افگن در شمال افغانستان یک تهدی برای کشورهای آسیای میانه است.

در همین حال توماس ویست، نمایندهٔ ویژهٔ امریکا برای افغانستان در صفحهٔ ایکس خود نوشته است که او در ترکیه با سیرکان کایالر، رئیس ادارهٔ هماهنگی و همکاری این کشور در بارهٔ تلاش‌های مشترک در برابر شاخهٔ ولایت خراسان گروه دولت اسلامی (داعش) گفت‌وگو کرده است.

پیش از این به تاریخ چهارم ماه می انستیتیوت صلح امریکا در بارۀ گسترش تهدیدهای هراس‌افگنی از افغانستان و پاکستان و یک روز پیش از آن مایکل مک‌کال، رئیس کمیتهٔ روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا در مصاحبه با واشنگتن پست از گسترش حضور شاخهٔ ولایت خراسان داعش و گروه القاعده در افغانستان ابراز نگرانی کرده‌ بودند.

XS
SM
MD
LG