لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۲۹ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۱:۴۵

نگرانی عفو بین‌الملل از احتمال شکنجه و بدرفتاری با احمد فهیم عظیمی


احمد فهیم عظیمی، فعال معارف که از سوی محکمه طالبان به یک سال زندان محکوم شده است.
احمد فهیم عظیمی، فعال معارف که از سوی محکمه طالبان به یک سال زندان محکوم شده است.

سازمان عفو بین‌الملل می‌گوید، به شدت نگران است که احمد فهیم عظیمی، یکی از فعالان آموزش در زندان طالبان تحت شکنجه و سایر بدرفتاری‌ها قرار دارد.

عفو بین‌الملل در نامه‌ای به عبدالحق وثیق، رئیس عمومی استخبارات حکومت طالبان که روز سه‌شنبه، ۱۴ می در ویب سایت‌اش نشر کرده، آن‌چه را که او بازداشت خودسرانه و محاکمۀ ناعادلانۀ عظیمی خوانده، خلاف قوانین بین‌المللی حقوق بشر دانسته و خواستار رهایی بدون قید و شرط وی شده است.

این سازمان مدعی شده که حکومت طالبان این فعال حق آموزش را به یک سال زندان محکوم کرده که به گفتۀ عفو بین‌الملل، غیرعادلانه و خلاف قوانین بین‌المللی حقوق بشر است.

در این مورد از خلیل همراز، سخنگوی ریاست استخبارات حکومت طالبان پرسیدیم، اما تا زمان نشر گزارش به پرسش‌های رادیو آزادی پاسخ نداد. اما چندی پیش ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان بازداشت او را تأیید کرده و گفته بود که احمد فهیم عظیمی و دو فعال دیگر با اسناد بازداشت شدند و محکمه‌هایشان در باره‌شان فیصله خواهد کرد.

عفو بین‌الملل نگران است که طالبان با احمد فهیم عظیمی بدرفتاری کنند.
عفو بین‌الملل نگران است که طالبان با احمد فهیم عظیمی بدرفتاری کنند.

در نامۀ عفو بین‌الملل آمده است که این فعال حق آموزش با نهاد آموزشی "فکر بهتر" همکاری داشته و طالبان وی را متهم به فعالیت علیه رژیم‌شان کرده اند.

عفو بین‌الملل در نامه‌اش گفته است، به دلیل سختی‌هایی که عظیمی متحمل شده است، پدرش دچار سکتۀ مغزی شدید شده و هم اکنون در شفاخانه بستری است.

در همین حال یکی از نزدیکان احمد فهیم عظیمی که به دلیل تهدیدات امنیتی نخواست نامش در گزارش گرفته شود، در یک پیام نوشتاری به رادیو آزادی حکم محکمۀ حکومت طالبان را ناعادلانه خواند و مدعی شد که عظیمی در زندان استخبارات طالبان مورد شکنجه و بدرفتاری قرار گرفته که به همین دلیل پدرش دچار سکتۀ مغزی شده و فعلاً در خانه تحت مراقبت قرار دارد.

عفو بین‌الملل همچنان در نامه‌اش وضعیت احمد فهیم عظیمی را نشان دهندۀ نقض آشکار حقوق آزادی بیان و گردهمایی‌های صلح آمیز دانسته و از طالبان خواسته است که آدم ربایی، بازداشت‌های خودسرانه، شکنجه و سایر بدرفتارها با مردم را متوقف کنند.

در همین حال فرشته عباسی، پژوهشگر بخش افغانستان دیدبان حقوق بشر می‌گوید، مسئولان این گونه بازداشت‌ها باید پاسخگو قرار داده شوند.

"اکثر نقض‌های حقوق بشری که در افغانستان اتفاق می‌افتد مسئولیت‌اش با طالبان است و دیدبان حقوق بشر به عنوان یک نهادی که حامی و مدافع حقوق انسانی مردم افغانستان است، خواستار این است که عظیمی و کسانی مثل او که در زندان طالبان بسر می‌برند و به یک افغانستان بهتر و حقوق انسانی خودشان فعالیت دارند، زود باید رها شوند و در کنار آن کسانی که مسئول این بازداشت‌ها هستند باید مورد پرسش و پاسخگویی قرار گیرند."

احمد فهیم عظیمی و همکارش صدیق الله افغان به تاریخ ۱۷ اکتوبر ۲۰۲۳ از سوی حکومت طالبان در دفترشان در کابل بازداشت شدند، اما صدیق‌الله افغان در ماه حمل سال روان از بند طالبان رها شد.

حکومت طالبان با آنکه مدعی است که حقوق همه افغانان تأمین است، اما در نزدیک به سه سال حاکمیت‌اش بر افغانستان ده‌ها فعال حقوق بشر، آموزش، مدنی، زنان معترض، خبرنگار و استادان پوهنتون را بیشتر به علت انتقاد از حکومتداری‌اش زندانی ساخته است.

XS
SM
MD
LG