سازمان حقوق بشری موسوم به فرانتلاین میگوید احمد فهیم عظیمی، مدافع حقوق بشر و حق آموزش و رئیس "مرکز فکر بهتر" در افغانستان از سوی محکمه حکومت طالبان به یک سال حبس محکوم شده است.
این سازمان در بیانیهای که ۷ می نشر کرده گفته که محکمه حکومت طالبان در اول اپریل این حکم را در غیاب او صادر کرده و احمد فهیم عظیمی آن را نپذیرفته و استینافطلب شده است.
فرانتلاین از وضعیت احمد فهیم عظیمی در زندان طالبان و وضعیت صحی پدرش در پی این تصمیمگیری حکومت طالبان ابراز نگرانی کرده است.
یک تن از نزدیکان احمد فهیم عظیمی میگوید پیش از ابلاغ این حکم، چندین جلسه محکمه حکومت طالبان به این دلیل بی نتیجه ماند که احمدفهیم عظیمی و همکارش صدیق الله افغان اتهامات وارده نسبت به خود از سوی حکومت طالبان را نپذیرفتند.
او که نخواست نامش در گزارش گرفته شود به رادیو آزادی گفت فیصله محکمه حکومت طالبان در مورد سرنوشت احمد فهیم عظیمی و همکارش صدیق الله افغان غیابی بوده اما در تاریخ اول اپریل با حضور اعضای خانواده این دو تن، این فیصله به آنان ابلاغ شد که احمد فهیم عظیمی وهمکارش آن را نپذیرفتند.
او همچنان ادعا میکند که قاضی محکمه حکومت طالبان بیشتر شنونده اتهاماتی بوده که از سوی استخبارات این حکومت در جلسههای محکمه احمد فهیم عظیمی و همکارش صدیقالله افغان مطرح شده نه آنچه این دو بیان میکردند.
او افزود: "در نهایت در تاریخ اول اپریل آنان تصمیم گرفتند، البته تصمیمشان را غیابی گرفته بودند چرا که گفتند ما چند جلسه خواستیم و اینها اعتراف نمیکنند به جرم خود و ما چون نتیجهای نگرفتیم باید غیابی فیصله کنیم، باز غیابی فیصله کرده بودند، ابلاغ فیصلهشان را در تاریخ اول اپریل در حضور خود این بچهها و خانواده کردند".
به گفته او احمد فهیم عظمیی اکنون وکیل مدافع ندارد، زیرا به ادعای او در محکمه ابتدایی وکیل مدافعی که داشته حتی موفق به دسترسی داشتن به دوسیه موکلاش نشده چه رسد به دفاع از او.
نزدیکان احمد فهیم عظیمی: این فعال صدیق الله افغان همکار احمد فهیم عظیمی شب عید سعید فطر رها شد این دوگانگی رفتار حکومت طالبان با این دو سبب سکته مغزی پدر احمد فهیم عظیمی شده و تاکنون وضعیت صحی خوبی ندارد.
در همین حال شماری از مدافعان حقوق بشر و حقوق زنان میگویند برخورد حکومت طالبان با دادخواهان و مدافعان حقوق بشر غیرعادلانه و بیانگر این است که تغییری در حق آموزش، تحصیل و کار زنان و دختران رونما نخواهد شد.
ترنم سیدی یکی از آنان در مورد بازداشت و محکمه احمد فهیم عظیمی به رادیو آزادی گفت:
"هر آنکسیکه صدای برای بلند کردن داشته و از درد مردم افغانستان حرفی را به میان آورده دستگیر شده، بازداشت شده و مورد خشونت و آزار قرار گرفته و در نهایت با گرفتن اعتراف اجباری و مبالغ بسیاری به عنوان ضمانت اینها را باز هم تحت کنترول خود گرفتند، آقای احمد فهیم عظیمی هم که یک فعال حق آموزش است به همین اساس دستگیر شده".
حوریه مصدق فعال حقوق بشر نیز میگوید برخورد حکومت طالبان با مدافعان حق آموزش گویای چگونگی رویکرد حکومت طالبان با زنان و دختران است.
" حتی اگر اینها دروازههای مکاتب را باز کنند به حساب با اصلاحات و تغییراتی که اینها در سیستم نصاب تعلیمی اوردند تا حالا بیشتر از زنان و دختران و دیگر شاگردان، اینها افراد افراطی که همسو با طالبان باشد اینها را تربیه خواهند کرد".
احمد فهیم عظیمی و همکارش صدیق الله افغان فعالان حق آموزش به دلیل حمایت از حق آموزش دختران و حمایت از تیم رباتیک دختران افغانستان وهمکاری با آنان برای ترک این کشور به تاریخ ۱۷ اکتوبر ۲۰۲۳ از سوی حکومت طالبان در دفترشان واقع در کارته چهارکابل بازداشت شدند.
حکومت طالبان به تازه گی در مورد محاکمه احمد فهیم عظیمی رسما چیزی نگفته است.