لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۵ دلو ۱۴۰۳ کابل ۰۱:۳۲

دهقانان بدخشان: بدلیل نرسیدن کمک بدیل، به کشت کوکنار ادامه دادیم


تصویر آرشیف: کشتزار کوکنار
تصویر آرشیف: کشتزار کوکنار

برنامه تخریب مزارع کوکنار از سوی حکومت طالبان در نبود کمکهای اقتصادی و عدم ارائه کشت بدیل به دهقانان، با نارضایتی دهقانان روبرو شده و سبب تقابل مردم با حکومت طالبان شده است.

به دنبال مخالفت و اعتراض باشنده گان ولسوالی بکواه فراه و ولسوالی سپین غر ننگرهار، حال دهقانان در ولسوالیهای ارگو و درایم ولایت بدخشان نیز مخالفت شان را با تخریب مزارع کوکنار از سوی طالبان اعلان کردند.

دهقانان معترض در این دو ولسوالی بدخشان میگویند که دو سال پیش حکومت طالبان و سازمان ملل متحد تعهد کردند که در بدل توقف کشت کوکنار با آنان کمک خواهند کرد، اما با نه رسیدن کمک امسال آنان بار دیگر تصمیم گرفتند که کوکنار کشت کنند.

سیفالدین، یک تن از معترضان در ولسوالی ارگوی بدخشان میگوید، حکومت طالبان بر خلاف وعده قبلی با آنان کمک نکرده است:

" درست است دو – سه سال میشود که امارات اسلامی فرمان صادر کرده و ما مطابق امر خدا و رسول مطیع فرمان امیرالمومنین است، اما برای ما هم یک چاره سازی کنند و یک راه را برای کشت بدیل فراهم کنند تا این که ما هم درمانده و در به در نشویم."

دهقانان معترض ولایت بدخشان
دهقانان معترض ولایت بدخشان

نظامیان حکومت طالبان هفته گذشته هنگام اعتراض دهقانان به تخریب مزارع کوکنار شان در بدخشان ، بر تظاهر کننده گان شلیک کردند که در آن یک نوجوان کشته شد و سه تن دیگر زخم برداشتند.

محیالدین، دهقان در ولسوالی درایم که تازه کشتزارهای کوکنارش تخریب شده، میگوید که به دلیل مشکلات اقتصادی کوکنار کشت کرده بود:

" کوکنار و بنگ را از روی مجبوریت کشت کردیم، حال که امارت اسلامی کشت ما را زدند و تخریب کردند، در بدل آن برای ما یک کشت، یک کاری و یا یک کمک آماده کنند."

تحلیلگران منع کشت کوکنار را یک اقدام بجا و ضروری میدانند، اما میگویند که در نبود کمک اقتصادی با دهقانان و ارایه کشت بدیل به آنان، منع کامل آن سبب مشکلات اقتصادی به دهقانان شده است.

خلیل احمد نادم، زمین شناس میگوید که طالبان توان ارایه کشت بدیل را ندارند و سازمان ملل متحد نیز در این بخش به مسوولیتهایش عمل نکرده است.

" کاهش به یک باره گی (۹۵) در صد کشت کوکنار هم برای دهقان خوب نیست، چون خود طالبان امکانات آن را ندارند که بدیل کوکنار را برای دهقانان تهیه کنند و امکانات را برای شان فراهم سازند. دهقانان هم زمین زیاد ندارند که به نیازهای زنده گی آنان کفایت کند."

دو سال از حکم رهبر طالبان در رابطه به منع کشت کوکنار میگذرد، اما در این مدت حکومت طالبان نتوانسته کشت بدیل و کمکهای اقتصادی را در اختیار دهقانان قرار دهد.

سازمان ملل متحد نیز با تایید تاثیرات ناگوار اقتصادی منع کشت کوکنار بر دهقانان، در جذب کمکهای کافی برای آنان ناتوان بوده است.

XS
SM
MD
LG