حکومت ایران بر ارائه هر گونه خدمات رفاهی به مهاجرین بدون اسناد قانونی اقامت در این کشور ممنوعیت وضع کرد.
شماری از رسانههای ایرانی به نقل از احسان حیدری، سرپرست کل امور اتباع و مهاجرین خارجی گزارش داده که آنعده از مهاجرین غیر قانونی که اسناد لازم مهاجرت در این کشور را ندارند، به خدمات رفاهی دسترسی نخواهند داشت.
این مقام ایرانی بدون نام بردن از مهاجرین افغان در این کشور افزوده که این مهاجرین باید ایران را ترک کنند و به کشور شان بازگردند.
اکثریت مهاجرین در ایران افغانها هستند و پیش از این نیز شماری از مقامهای ایرانی از اقدامات علیه آنها سخن گفته اند.
احسان حیدری همچنان هشدار داده که در صورت استخدام مهاجرین فاقد اسناد در این کشور، کارفرمایان با عواقب قانونی روبهرو خواهند شد.
با این حال، مهاجرین افغان در ایران نیز ضمن نگرانی از اخراجشان از نبود خدمات رفاهی و زمینۀ گشتوگذار آزاد شکایت دارند.
عزیزگل افغان بیک، یک تن از مهاجرین افغان در ایران میگوید:
"نبود خدمات رفاهی مهم آن نداشتن سیمکارت و کارت بانکی است که مشکلات زیاد را به مهاجران ایجاد میکند، من خودم کارت بانکی ندارم، سیمکارت ندارم، از دیگران را استفاده میکنم که چند وقت بعد او هم غیر قانونی میشود، دوا بسیار به مشکل در دوا خانه میگیریم، وقتی شفاخانه مراجعه میکنم داکتران نمیپذیرند و میگویند شما غیر قانونی هستید."
زهرا عزیزی، یک تن از خبرنگاران افغان که اکنون در تهران ایران مهاجر است نیز از اوضاع بد و دشواریهای مهاجرین افغان در این کشور نگران است:
"متأسفانه وضعیت مهاجرین افغان در ایران بسیار خراب است، از نگاه امنیتی اگر بگویم نمیتوانند در خیابان با دل آرام راه بروند و آزادانه کار کنند، زیرا با خطر اخراج مواجه اند، حتی وقتی نانوایی میروند برای شان نان نمیدهند، حتی یک تعداد که برگهٔ سرشماری داشتند از سوی پولیس پاره شدهاست، مهاجران افغان به خاطر که بیمه ندارندشفاخانهها دو سه برابر ازشان پول اخذ میکنند."
زهرا از حکومت ایران خواستار عدم اخراج مهاجرین و فراهم کردن سهولتهای زندهگی انسانی در این کشور است.
این ممنوعیت بر مهاجرین غیر قانونی به شمول افغانها در ایران در حالی وضع میشود که همسایه دیگر افغانستان، پاکستان نیز دور دوم عملیات اخراج اجباری مهاجرین را در ۱۵ اپریل آغاز میکند و به مهاجرین افاقد اسناد افغان مهلت دادهاند که این کشور را ترک کنند.
در این روند مهاجرین افغانیکه دارای کارتهای ویژه مهاجرت (ایسیسی) در پاکستان هستند نیز شامل میشوند.
پس از حاکمیت دوبارهٔ طالبان بر افغانستان، پاکستان و ایران هر دو تلاشهای شان را بر اخراج مهاجران افغان شدت بخشیدهاند.
سازمانهای مختلف حقوق بشری از جمله عفو بینالملل، مخالفت شدید خود را با شیوههای اخراج مهاجرین افغان ابراز کرده و خواستار حمایت از حقوق مهاجران از سوی کشورهای میزبان شدهاست.
مدافعان حقوق بشر نیز سیاستهای اخراج ایران و پاکستان را بیرحمانه خوانده و مورد نکوهش قرار دادهاند و خواستار اقدامات مطابق با استانداردهای بینالمللی از این کشورها شدهاند.