لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۱۳ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۴۴

برخی از کشور ها و سازمان های جهانی خواهان بازگشایی نهاد های تحصیلی دختران در افغانستان شدند


یکی از مکاتب دختران که در نتیجه محدودیت های وضع شده طالبان مسدود شده است
یکی از مکاتب دختران که در نتیجه محدودیت های وضع شده طالبان مسدود شده است

شماری از کشورها و سازمان‌های بین‌المللی خواستار بازگشایی مکاتب و پوهنتون‌ها به روی دختران در افغانستان شده‌اند.

وزارت امور خارجهٔ جرمنی طی یک اعلامیه که روز پنج‌شنبه دوم حمل در صفحهٔ ایکس (تویتر سابق) منتشر کرده گفته است، "طالبان آیندهٔ یک نسل دختران و در حقیقت آیندهٔ یک کشور را دزیده‌اند".

در اعلامیه آمده است که سال تعلیمی جدید آغاز شد، اما سال روان هم دختران بالاتر از صنف ششم از آموزش محروم شده‌اند.

سفارت هالند در افغانستان گفته است، آغاز سال تعلیمی جدید برای بیش از یک میلیون دختر که برای سومین شال از درس محرم شده‌اند یک روز سیاه بود.

تصویر آرشیف: مکتب دخترانه
تصویر آرشیف: مکتب دخترانه

در اعلامیه‌ای این سفارت که روز پنج‌شنبه دوم حمل در صفحهٔ ایکس (تویتر سابق) خود آن را منتشر کرده آمده است که محدودیت بر تحصیل دختران نقض حقوق بشری است که تأثیر بدی بر دختران و زنان دارد.

د اعلامیه همچنان آمده است که محدودیت تحصیل دختران جامعه را متأثر می‌سازد و باید به دختران افغان اجازهٔ تحصیل داده شود.

در همین حال سازمان حقوق بشری «فریدم نو» گفته است که محدودیت به گفتهٔ آن‌ها شرم‌آور طالبان بر آموزش متوسطهٔ دختران وارد ۹۱۵مین روزش شد که در نتیجهٔ آن دختران از آموزش متوسطه و تحصیلات عالی منع شده‌اند.

این سازمان طی یک اعلامیه از طالبان خواسته است که از این پالیسی‌ها و همه محدودیت‌های را که بر دختران و زنان افغان مضع کرده‌اند، دست بردارند.

حکومت طالبان تا اکنون در پاسخ به این واکنش‌ها چیزی نگفته‌ است.

حکومت طالبان روز چهارشنبهٔ هفتهٔ روان سال تعلیمی ۱۴۰۳ را در مناطق سرد‌سیر اعلام کرد، اما دختران بالاتر از صنف ششم باز هم اجازهٔ رفتن به مکتب را ندارند.

مادر سپوژمی، دانش‌آموزی که به تازگی به صنف هفتم راه یافته به رادیو آزادی می‌گوید، دختراش آرزو داشت تحصیل کند و آن‌ها فکر می‌کردند که سال روان اجازهٔ آموزش متوسطه به دختران داده خواهد شد:

"کاینات و هزاران دختر دیگر که صنف ششم را تمام کرده‌اند، دیگر اجازهٔ آموزش از سوی طالبان را ندارند، این بر روح و روان آن‌ها بسیار تأثیر بد گذاشته، آن‌ها بدون گریه و ناامیدی راه حلی دیگری ندارند."

طالبان دروازه های پوهنتون ها را نیز از ماه دسامبر سال ۲۰۲۲ به این سو به روی دختران و زنان بسته اند
طالبان دروازه های پوهنتون ها را نیز از ماه دسامبر سال ۲۰۲۲ به این سو به روی دختران و زنان بسته اند

یک تن از دانش‌آموزان که نمی‌خواهد نام‌اش در گزارش ذکر شود و تازه به صنف هفتم راه یافته به رادیو آزادی گفت: "روز گذشته بسیار ناراحت بودم که مادرم برای برادرم که صنف ۱۱م است قرطاسیه خرید، اما من از سوی طالبان خانه نشین شدیم و دیگر اجازهٔ آموزش را ندارم، من آرزو داشتم به تحصیلات خود ادامه خواهم داد و در آینده داکتر خواهم شد."

هرچند آمار دقیق وجود ندارد که سال روان چه تعداد دختر به صنف هفتم مکتب راه یافته‌اند، اما گزارش‌‎های تأیید ناشده نشان می‌دهد که ۳۳۰ هزار دختر سال روان به صنف هفتم راه یافته و بنابر محدودیت طالبان بر آموزش متوسطه دیگر اجازهٔ آموزش را ندارند.

پس از حاکمیت دوبارهٔ طالبان بر افغانستان،‌ دروازه‌های مکاتب بالاتر از صنف ششم به روی دختران بسته شده است.

دختران همچنان اجازهٔ تحصیلات عالی را ندارند و اکثریت زنان از کار در اداره‌های دولتی و غیر دولتی منع شده‌اند.

XS
SM
MD
LG