لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۱۶ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۰۲:۲۹

گزارش: دختران از نظر آموزش در افغانستان و برخی کشورهای افریقایی به عقب روان هستند


دختران حین آموزش در یک مکان سرباز در حومه های کابل - عکس از آرشیف
دختران حین آموزش در یک مکان سرباز در حومه های کابل - عکس از آرشیف

سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) در تازه‌ترین گزارش خود که به تاریخ ۱۰ مارچ در وب سایت خود منتشر کرده، گفته که دختران از نظر آموزش در افغانستان و شماری از کشورهای افریقایی به عقب روان هستند.

این سازمان در گزارش خود نوشته است، در پیوند به شکاف جنسیتی در دورۀ آموزش بالاتر از متوسطه در کشورهایی که زنان جوان در سال ۲۰۱۵ در آنها در شرایط نامناسبی قرار داشتند، این شکاف تا سال ۲۰۲۲ از ۶.۹ به ۴.۲ درصد کاهش یافته است، اما افغانستان، بنین و نیجریا در این بخش به عقب رفته اند.

بر اساس این گزارش، افغانستان یکی از ده کشوری است که بیشترین دختران "محروم از مکتب" را دارد و بر اساس برآوردهای اخیر، ۷۵ درصد از دختران در سن مکتب از آموزش در این کشور باز مانده اند.

این در حالی است که طالبان پس از به دست گرفتن مجدد قدرت در افغانستان، دختران بالاتر از صنف ششم را از آموزش منع کردند و دروازه‌های پوهنتون‌ها را نیز به روی آنها بستند و با این که روزهای معدودی به آغاز سال تعلیمی باقی مانده است، اما هنوز هم خبری از برداشتن این محدودیت‌ها نیست.

حسنا: آرزوی‌های ما در حال مردن هستند چون روزبه‌روز به عقب می‌رویم.

یک آموزگار در یکی از مکتب‌های دولتی در کابل که نمی‌خواهد نامش در این گزارش ذکر شود، به رادیو آزادی گفت، قبل از به قدرت رسیدن طالبان، تعداد دانش‌آموزان دختر در مکاتب در حال افزایش بود، اما در حال حاضر، پس از وضع محدودیت‌های حکومت طالبان، نه تنها دختران، بلکه جامعه نیز با آنها به عقب می‌رود:
"طبعاً این بر افکار دختران خیلی تاثیرگذار است، اینکه یک عمر درس بخوانند و مکتب بروند و یک دفعه شرایطی پیش آمد که از همه چیز عقب افتادند."

حسنا که دانش آموزش صنف دوازدهم یکی از مکاتب شهر کابل بود و اکنون در خانه نشسته است، با ناامیدی به رادیو آزادی گفت:
"آرزوی‌های ما در حال مردن هستند چون روزبه‌روز به عقب می‌رویم. آموخته‌هایمان را هم فراموش کرده ایم. بسته شدن مکاتب و پوهنتون‌ها هم تاثیر بسیار منفی بر جامعه گذاشته است."

از منصور احمد حمزه، سخنگوی وزارت معارف حکومت طالبان در بارۀ گزارش یونسکو و اینکه آیا مکاتب متوسطه به روی دختران در سال تعلیمی آینده باز می‌شود یا نه، پرسیدیم، اما او تا زمان نشر این گزارش به سوالات رادیو آزادی پاسخ نداد.

محدودیت‌های اعمال شده از سوی حکومت طالبان بر دختران و زنان افغان به ویژه ممنوعیت تحصیل و کار آنها از سوی سازمان‌های بین‌المللی و کشورها محکوم شده است.

رینا امیری نمایندۀ ویژه آمریکا در امور حقوق بشر، دختران و زنان افغان
رینا امیری نمایندۀ ویژه آمریکا در امور حقوق بشر، دختران و زنان افغان

اخیراً رینا امیری نمایندۀ ویژه آمریکا در امور حقوق بشر، دختران و زنان افغان ناوقت روز شنبه در صفحۀ ایکس، توییتر سابق خود با اشاره به فرمان‌های طالبان علیه زنان نوشته است، این فرمان‌هایی اند که دختران و زنان افغان را از آموزش منع می‌کند و به کار و بار همۀ مردم افغانستان آسیب می‌رساند.

به گفتۀ امیری، به دلیل ممنوعیت‌ها و محدودیت‌های طالبان بر زنان و دختران، سالانه یک میلیارد دالر به افغانستان زیان وارد می‌شود.

او افزود که این سیاست‌ها باید تغییر کنند تا افغانستان از وابستگی به کمک‌ها و فقر رهایی یابد.

اما حکومت طالبان همواره از سیاست‌های خود دفاع کرده و گفته است که تمام حقوق زنان در چارچوب شریعت اسلام در افغانستان تأمین است، ادعایی که دختران و زنان افغان و جامعۀ جهانی آن را نمی‌پذیرند.

XS
SM
MD
LG