قرار است سلسله صدور ویزه ویژه مهاجرت ایالات متحده امریکا برای افغانها موسوم به (اسآیوی) در پایان سال جاری میلادی متوقف شود.
وزارت خارجه امریکا ناوقت روز چهارشنبه گزارش داده که تنها صدور حدود هشت هزار ویزه «اسآیوی» باقی مانده که تا پایان ماه اگست سال جاری میلادی یا سومین سالگرد خروج نیروهای امریکایی از افغانستان، توزیع خواهد شد.
کانگرس امریکا این برنامه را برای ۳۸،۵۰۰ تن از افغانهای اختصاص داده بود که با امریکاییها در افغانستان کار میکردند.
متیو میلر سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده امریکا روز چهارشنبه در یک نشست خبری در پاسخ به پرسشی در این مورد گفت:
"حدود هشت هزار مورد باقی مانده که میتوانیم سال روان آن را پروسس کنیم، ما از کانگرس خواستهایم که تعداد پذیرش را افزایش دهد و به ما اجازه دهد تا به تعهدات خود در قبال افغانهایی که جان خود را برای ایالات متحده به خطر انداخته اند عمل کنیم."
یک مقام وزارت خارجهٔ امریکا که نخواسته ناماش فاش شود به خبرگزاری رویترز گفته که پس از صدور ویزهٔ «اسآیوی» برای افراد باقیمانده، بیش از ۱۰ هزار افغان و خانوادههایشان که برای بررسی نهایی و مصاحبه در خارج از افغانستان قرار دارند، نمیتوانند زندهگی جدیدی را در ایالات متحده آغاز کنند.
این درحالیست که اداره جو بایدن رئیس جمهور امریکا صدور ۲۰ هزار ویزه ویژه دیگر را برای افغانها درخواست کرده، اما بر اساس خبرگزاری رویترز، بعید به نظر میرسد که کانگرس امریکا این درخواست را بپذیرد.
بر اساس این گزارش، اگر امریکا صدور ویزههای ویژه مهاجرت به افغانها را متوقف کند، دهها هزار افغانیکه از ۲۰۰۱ الی ۲۰۲۱ میلادی با امریکاییها کار کردهاند در معرض خطر انتقامجویی طالبان در افغانستان قرار خواهند گرفت.
با این حال، این موضوع نگرانی افغانهای را برانگیخته است که با نهادهای مختلف امریکایی کار کردهاند و پس از حاکمیت طالبان با مراجعه به ویزهٔ ویژهٔ مهاجرت اکنون در افغانستان و یا کشورهای همسایه منتظر پذیرش پروندهٔ پناهندگیشان هستند.
این فرد که سابقهٔ خبرنگاری دارد و با نهاد امریکایی به نام (اس او اس آی) کار کرده میگوید، دو سال پیش به این برنامه مراجعه کرده و اکنون ۱۷ ماه میشود که در پاکستان به سر میبرد.
او به علت آنچه مشکلات امنیتی عنوان میکند و نمیخواهد ناماش در گزارش گرفته شود به رادیو آزادی گفت:
"اگر این پروسه متوقف شود، ما به یک آیندهٔ نامعلوم مواجهٔ خواهیم شد، در پاکستان نیز خود را امن احساس نمیکنیم، اگر افغانستان بروم ممکن توسط نیروهای طالبان بازداشت، شکنجه یا کشته شوم، زیرا همکاران امریکایی در افغانستان در معرض انتقامجویی نیروهای طالبان قرار دارند، وزارت خارجه و کانگرس امریکا با همکارانشان که دوشا دوششان کار کرده و امروز جانشان در خطر افتاده در این شرایط سخت ما را همکاری کنند."
یک تن دیگر از دارندهگان پروندهٔ «اسآیوی» در پاکستان که او نیز نمیخواهد به دلیل حساسیت موضوع ناماش را در گزارش ذکر کنیم به رادیو آزادی میگوید:
"مدت دو سال میشود که در پاکستان هستیم، خانه، جای، زندهگی خود را به امید اینکه ما را به کشور سوم دعوت کردند که بیآیید کیستان از اینجا پیش میرود ترک کردیم، ما بسیار ویزهٔ هنگفت گرفتیم، این امکانات را نداشتیم، اما همه دار و ندار خود را فروختیم تا این مکانات را برای خود به حساب مصرف اینجا و ویزه فراهم کنیم، باید به وعدهٔ خود وفا کنند، زیرا ما راه برگشت به افغاسنتان نداریم."
گفتنیست، امریکا ویزهٔ «اسآیوی» یا ویزۀ ویژه مهاجرت را برای افغانهای میدهد که مستقیماً با آنها کار کردهاند و دارندهگان این پرونده یا ویزه فرصت دارند تا به گونهٔ دایمی در ایالات متحده زندهگی کنند.
تا کنون هزاران افغان از طریق همین ویزه به امریکا منتقل شدهاند.
پس از حاکمیت دوباره طالبان بر افغانستان، هزاران افغانی که با نهادهای مختلف خارجی از جمله امریکا طی ۲۰ سال در افغانستان همکاری داشتند و جانشان در افغانستان در خطر بود، کشور شان را ترک کردند.
از این میان بیشتر آنها برای طی مراحل پروندۀشان در کشورهای همسایه از جمله پاکستان و ایران به سر میبرند که زندهگی دشورای را در این کشورها سپری میکنند.