همزمان با هشدار سازمان جهانی صحت مبنی بر اینکه سال جاری میلادی سال چالش برانگیز برای سکتور صحت افغانستان خواهد بود، شماری از افغانها نیز میگویند که به خدمات مناسب صحی در این کشور دسترسی ندارند.
سازمان جهانی صحت روز پنجشنبه با نشر گزارشی گفته که افغانها یک سیستم صحی ناپایدار را تحمل میکنند و با کمبود مواد غذایی و سوء تغذیه مواجه هستند، آنچه حکومت طالبان پیش از این رد کردهاند.
بهگفته این سازمان، نیاز به کمکهای بشردوستانه در افغانستان به میزان قابل توجهی افزایش یافته و تعداد افراد نیازمند در نزدیک به سه سال گذشته از ۱۸.۴ میلیون به ۲۳.۷ میلیون تن افزایش یافته است.
در این گزارش آمده است که "انتظار میرود سال ۲۰۲۴ سال پرچالشی باشد، زیرا سیستم صحی افغانستان هنوز تحت تأثیر سرمایهگذاری کم و مشکلات اقتصادی در همه سطوح است".
شماری از مردم هم در ولایتهای مختلف افغانستان از عدم دسترسی به خدمات مناسب صحی و مشکلات اقتصادی شکایت دارند.
یک بانو از ولایت بلخ و یکی هم از ولایت سمنگان که نخواستند نامشان در گزارش ذکر شود در این مورد به رادیو آزادی چنین گفتند:
"در مزار شریف زندهگی میکنیم، در منطقۀ هستیم که مرکز صحی وجود ندارد، من طفل یکونیم ساله دارم که سوء تغذیه است و خودم هم خیلی ضعیف هستم، همانقدر پول ندارم که خود را به کلینیک صحی برسانم و خود و طفلام را درمان کند."
"مشکلات در این مورد به خصوص در ولسوالیها بیشتر میباشد، خدمات صحی بسیار کم است، داکتر مسلکی نمیباشد، مشکلات صحی که پیش میآید مجبور میشویم به مرکز مراجعه کنیم تا اینکه به تداوی بپردازیم."
آنان در حالی با این مشکلات دست و پنجه نرم میکنند که سازمان جهانی صحت همچنان در گزارش تازه خود افزوده که با کمبود بودجه روبهرو است و برای تکمیل کردن بودجه ۴۲۳ میلیون دالری برای افغانستان در سال ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ به ۳۵۲ میلیون دالر نیاز دارد.
اما قلندر عباد، سرپرست وزارت صحت عامه حکومت طالبان نزدیک به یک ماه قبل در یک نشست خبری در کابل بدون نام بردن از سازمان خاصی، گزارشها در پیوند به موجودیت مشکلات در بخش صحی افغانستان را نادرست و تبلیغات بر ضد حکومت شان عنوان کرده بود.
حکومت طالبان همواره تأکید کرده که برای بهبود سکتور صحت در افغانستان تلاش میکند.
این در حالیست که روز یکشنبه هفته جاری، سازمان جهانی صحت گزارش داد که در ماه جنوری سال جاری به حدود ۳۴۵ هزار تن در افغانستان خدمات فوری صحی ارائه کرده است.
این سازمان پیش از این گفته بود که ۹.۵ میلیون نفر در افغانستان در مناطقی زندهگی میکنند که به امکانات و خدمات صحی دسترسی ندارند.