لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۵ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۴:۴۱

سازمان صحی جهان گزارش تازهٔ از عدم دسترسی به خدمات صحی در افغانستان منتشر کرد


تصویر آرشیف: یکی از کلینیک های محلی در افغانستان
تصویر آرشیف: یکی از کلینیک های محلی در افغانستان

سازمان جهانی صحت (دبلیو اچ او) می‌گوید، به دلیل شرایط اقتصادی و عدم دسترسی به خدمات صحی در افغانستان، بیشتر زنان و کودکان آسیب‌پذیر هستند.

این سازمان روز دوشنبه در گزارشی در بارۀ درخواست اضطراری کمک به بخش صحت افغانستان در سال ۲۰۲۴ گفته است، روزانه ۲۱ مادر در این کشور جان خود را از دست می‌دهد که در نتیجه ۱۴۸ کودک متاثیر می‌شود.

دبلیو اچ او افزوده است، رویدادهای طبیعی، خشکسالی، محرومیت از غذا و سیستم صحی ضعیف بر افراد نیازمند تاثیر گذاشته است و ۹.۵ میلیون تن در ۲۰ هزار روستای افغانستان به خدمات صحی دسترسی ندارند و یا دسترسی بسیار اندکی دارند.

در این گزارش آمده است که محدودیت کار و تحصیل زنان مشکل دسترسی زنان به خدمات صحی را بدتر کرده است.

زنان و کودکان در یک کلینیک صحی در ولایت میدان وردک
زنان و کودکان در یک کلینیک صحی در ولایت میدان وردک

سازمان جهانی صحت می‌گوید که بحران بشری در افغانستان همچنان یکی از بزرگترین بحران‌های جهان است.

در این گزارش به موضوع کمبود آب آشامیدنی و عدم دسترسی به آگاهی‌های صحی نیز اشاره شده است که از مجموع ۳۴ ولایت ۳۰ ولایت با کمبود شدید آب صحی روبه‌رو هستند.

سازمان جهانی صحت کمبود بودجه را بزرگترین چالش در سال ۲۰۲۳ عنوان کرده است که به دلیل آن فعالیت ۲۶۲ مرکز ثابت و سیار صحی متوقف شده و ۲ میلیون تن از دسترسی به خدمات صحی محروم شده اند.

همچنان در ماه آگست سال ۲۰۲۳ حدود ۲۸۰۰ صنوف محلی معلوماتی بهداشت و تغذیه فعالیت خود را متوقف کردند که ۱۴۰ هزار کودک را که نیم آن زیر ۵ سال اند، متاثیر کرده است.

برخی از باشندگان ولایات مختلف افغانستان می‌گویند، هرچند در ولسوالی و روستاهایشان مراکز صحی وجود دارد، اما داکتر متخصص و دوای با کیفیت در دسترس ندارند.

خاطره، باشندۀ ولسوالی لعل سر جنگل ولایت غور به رادیو آزادی گفت:

"مردم در مرکز لعل به خدمات صحی دسترسی دارند، اما آنان که در مناطق دوردست است برای آنها بسیار مشکل است. خدمات صحی اما بسیار خوب نیست. دوا در شفاخانه‌ها نیست. وقتی مریض‌ها به شفاخانه مراجعه می‌کنند داکترها می‌گویند باید دوا ها را از بیرون خریداری کنید، در حالی که اقتصاد مردم بسیار ضعیف است."

در بامیان به خانواده های مغاره نشین خدمات صحی مهیا نیست و مردم مجبور اند برای تداوی فاصله های طولانی را بپیمایند
در بامیان به خانواده های مغاره نشین خدمات صحی مهیا نیست و مردم مجبور اند برای تداوی فاصله های طولانی را بپیمایند

در همین حال چمن علی که در مغاره‌های بامیان زندگی می‌کند، می‌گوید که به دلیل وضعیت اقتصاد ضعیف که دارند، به خدمات صحی با کیفیت دسترسی ندارند.

"اقتصاد ما زیر صفر است. ما شش نفر در فامیل هستیم. در بامیان در مغاره زندگی می‌کنیم، کار و بار نیست. آب آشامیدنی نیست، مردم اینجا مریض هستند به شفاخانه‌ای که داریم، به آنجا مراجعه می‌کنیم اما امکانات آن بسیار خوب نیست. "

شرافت زمان، سخنگوی وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان به پرسش‌ها در بارۀ این گزارش پاسخ نداد.

این درحالیست که پیش از این نیز برخی از سازمان‌های دیگر گزارش داده بودند که وضع محدودیت‌ها بر کار و زندگی زنان در افغانستان، دسترسی آنها را به خدمات صحی و کمک‌های بشردوستانه کاهش داده است و از همین رو زنان بیشتر از نبود خدمات صحی رنج می‌برند.

XS
SM
MD
LG