لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۱۳ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۰۸:۳۳

مرکز خبرنگاران افغانستان: حقوق خبرنگاران در سال ۲۰۲۳ بطور گسترده نقض شده است


آرشیف - خبرنگاران افغان حین پوشش یک کنفرانس مطبوعاتی در کابل
آرشیف - خبرنگاران افغان حین پوشش یک کنفرانس مطبوعاتی در کابل

شماری از خبرنگاران با اشاره به گزارش اخیر مرکز خبرنگاران افغانستان در ارتباط به وضعیت خبرنگاران در افغانستان نقض حقوق خبرنگاران در افغانستان را تأیید می‌کنند.

آنان در صحبت با رادیو آزادی مدعی شدند که نیروهای طالبان مانع دسترسی آنان به اطلاعات می‌شوند و با تهدید و خطر بازداشت هم مواجه هستند.

یکی از خبرنگاران در کابل که با شرط حفظ هویتش و تغییر صدایش به رادیو آزادی گفت:
"خبرنگاران هنوز هم به اطلاعات درست دسترسی ندارند و همواره از سوی نیروهای امنیتی مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرند، هنوز هم خبرنگاران نمی‌توانند به تصویر از سطح شهر و صحبت‌ها با مردم دسترسی داشته باشند، از سوی نیروهای طالبان ممانعت صورت می‌گیرد، حتی در مواردی خبرنگاران بازداشت شده، نگرانی‌های ما خبرنگارانی که در افغانستان فعالیت می‌کنیم، هنوز هم متاسفانه تقریباً پابرجاست."

یک خبرنگار دیگر در یکی از ولایت‌های افغانستان که نخواست نامش در گزارش گرفته شود، می‌گوید که خبرنگاران با سانسور اطلاعات و مشکلات فراوان روبه‌رو اند:
"در بخش کار رسانه‌ای در افغانستان سانسور اطلاعات وجود دارد، رسانه‌های داخلی و خبرنگاران نمی‌توانند رویدادها را طوری که است انعکاس دهند و اگر سانسور نکنند با خطرات جانی روبه‌رو می‌شوند."

مرکز خبرنگاران افغانستان به روز جمعه، ۲۹ دسمبر در گزارش سالانه‌اش گفته که در سال ۲۰۲۳ حداقل ۱۶۸ مورد نقض حقوق خبرنگاران در افغانستان را شامل کشته شدن یک خبرنگار، زخم برداشتن ۱۹ خبرنگار، ۸۷ مورد تهدید و ۶۱ مورد بازداشت خبرنگاران را ثبت کرده است.

به گفتۀ این مرکز، رسانه‌ها در این سال در افغانستان از لحاظ سطح آزادی و برخورداری از حقوق بنیادی‌ و قانونی‌شان با محدودیت‌های شدیدی مواجه بودند و حقوق‌شان به شکل گسترده‌ای نقض شده است.

در اعلامیه مرکز خبرنگاران افغانستان آمده که تشدید اعمال فشار بر رسانه‌ها و خبرنگاران با اجرای دستورالعمل‌ها مربوط به رسانه‌ها، از یک‌سو باعث کاهش سطح آزادی و استقلال کاری آن‌ها و از سوی دیگر سبب تشدید خودسانسوری و چرخش رسانه‌ها به پوشش رویدادهای بشردوستانه و آموزشی شده است.

اما ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان در گفت‌وگو با رادیو و تلویزیون ملی زیر کنترل حکومت‌شان یافته‌های این گزارش را رد کرده است.

اوگفته که خبرنگاران به دلیل وظایف‌شان بازداشت نشده اند و فشاری بر رسانه‌ها وجود ندارد.

اما آقای مجاهد اضافه کرده است، برخی از رسانه‌هایی که تخطی‌های جدی داشته اند و به ادعای او برضد منافع ملی و به میل حلقات بیرونی فعالیت می‌کردند، تنبیه شده اند.

این در حالی است که نهاد حمایت کنندۀ رسانه‌های آزاد افغانستان (نی) نیز نزدیک به دو هفته قبل با نگرانی از افزایش خشونت علیه خبرنگاران در افغانستان گفت که اخیراً شاهد چند مورد بدفتاری با خبرنگاران و بازداشت آن‌ها بوده است.

گفتنیست که اخیراً روح الله سنگر خبرنگار طلوع نیوز در پروان بعد از دو روز از توقیف طالبان آزاد شد.

گزارش‌ها می‌رسانند که عبدالرحیم محمدی خبرنگار تلویزیون خصوصی "تمدن" در کندهار، ضمیر ظهیر، خبرنگار دیگر در پروان و سلطان علی جوادی، مدیر مسئول رادیو خصوصی نسیم در دایکندی در بازداشت طالبان قرار دارند.

بر اساس آمار اتحادیهٔ ژورنالیستان آزاد افغانستان، در بیش از دو سال گذشته از میان‌ ۶۱۵ رسانه که پیش از حاکمیت طالبان بر افغانستان فعال بودند، ۲۲۲ رسانه فعالیت‌شان را متوقف کرده‌اند.

XS
SM
MD
LG