لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۱۵ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۴۹

سازمان گزارشگران بدون مرز در سال ۲۰۲۳ بیشترین کمک را با خبرنگاران افغان کرده است


شماری از خبرنگاران حین پوشش یک کنفرانس خبری در کابل - عکس از آرشیف
شماری از خبرنگاران حین پوشش یک کنفرانس خبری در کابل - عکس از آرشیف

سازمان گزارش‌گران بدون مرز «آر اس اف» می‌گوید شاهد افزایش شدید درخواست‌های کمک از سوی خبرنگارانی است که در ارتباط با کار‌ شان به شمول افغانستان در ۶۲ کشور جهان تهدید شده‌اند.

این سازمان با نشر گزارشی به روز چهارشنبه گفته که افغانستان در سال ۲۰۲۳ با دریافت ۱۵۶ مورد کمک مالی صادر شده در صدر کشورهای بوده که خبرنگارانش بیشترین کمک این سازمان را دریافت کرده‌اند.

در این گزارش آمده که در مجموع دو سوم کمک‌های مالی ارائه شده برای انتقال خبرنگاران به مکان امن در داخل کشور و یا آنانی‌که مجبور به فرار به خارج از کشور بوده‌اند، مصرف شده‌است.

با آن‌که حکومت طالبان همواره گفته که خبرنگاران را به دلیل فعالیت‌های خبرنگاری‌‌شان زندانی نکرده، اما سازمان گزارش‌گران بدون مرز افزوده که خبرنگاران پس از تسلط دوباره طالبان در اگست ۲۰۲۱ در افغانستان، مورد آزار و اذیت قرار گرفته اند و به‌گفته این سازمان بازداشت خبرنگاران در سال ۲۰۲۳ افزایش یافته است.

«آر اس اف» گفته که بسیاری از خبرنگاران مجبور شده‌اند وظایف‌شان را رها کنند و به پاکستان کشور همسایه افغانستان پناه ببرند، جایی‌که به گفته این سازمان وضعیت حقوقی و مالی آن‌ها بسیار مخاطره‌آمیز است.

سازمان گزارش‌گران بدون مرز گفته که در مجموع در سال ۲۰۲۳ به ۴۶۰ خبرنگار در ۶۲ کشور کمک مالی کرده که تقریباً دو برابر سال ۲۰۲۲ که ۲۲۳ خبرنگاران کمک مالی دریافت کرده بودند، بوده است.

«آر اس اف» گفته که امسال در مجموع حدود یک میلیون یورو برای خبرنگاران در معرض خطر ارسال کرده که حد اوسط مبلغ برای یک فرد ۲ هزار یورو بوده است.

در این گزارش به نقل از انتونی برنارد مسئول بخش حمایت و کمک سازمان گزارش‌گران بدون مرز آمده که کمک‌های بلاعوض اضطراری ارسال شده از سوی «آر اس اف» به خبرنگاران این امکان را فراهم می‌کند تا پناهگاهی امن بیابند و با آن‌که به دلیل کار خبرنگاران با تهدید زندانی شدن یا مرگ قرار دارند، به کار خود ادامه دهند.

در این حال لینا محمدی یکی از خبرنگاران افغان که از دو سال به این‌سو در پاکستان است به رادیو آزادی می‌گوید مبلغی که از سوی سازمان خبرنگاران بدون مرز دریافت کرده، برایش بسنده نبوده است.

او می‌افزاید: "در سال ۲۰۲۲ درخواست دادم و آن‌ها درخواستم را پذیرفتند و در همان اول برایم مبلغ ۱،۵۰۰ یورو کمک کردند، البته در مقایسه با این‌که من مدت دیری است که در پاکستان هستم این مبلغ برایم بسنده نبوده است."

اما فاطمه سادات خبرنگار افغان در پاکستان و سید بشیر طارق خبرنگار افغان در ایران می‌گویند از این کمک‌ها مستفید نشده‌اند.

آن‌ها به رادیو آزادی چنین گفتند: "من مدتی زیادی می‌شود که در پاکستان زندگی می‌کنم، اما چنین کمکی را دریافت نکرده ام، خوش می‌شوم اگر چنین کمکی را دریافت کنم، اما از دوستان هم که خبر دارم آن‌ها نیز کمک دریافت نکرده‌اند."

"من با شماری دیگر از خبرنگاران از ولایات مختلف افغانستان همه بی‌سرنوشت در ایران هستیم کار و خانه داده نمی‌شود، مشکلات اقتصادی ما زیاد است، همه زیر فشارهای روحی و روانی قرار داریم، متأسفانه هیچ نهادی چه «آر اس اف» و یا کدام نهاد دیگر حامی خبرنگاران کمک نکرده‌اند فقط گفته اند ما کاری کرده نمی‌توانیم شما منتظر باشید."

سازمان گزارش‌گران بدون مرز (آر اس اف) پیش از این هم گفته بود که پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان در افغانستان در آگست ۲۰۲۱، آزادی مطبوعات سقوط کرده و خبرنگاران در معرض بازداشت خودسرانه و رسانه‌ها در معرض سرکوب قرار دارند، مواردی‌که حکومت طالبان همواره رد کرده و گفته که از رسانه‌های که به‌گفته آن‌ها مطابق اصول شریعت اسلام نشرات دارند، حمایت می‌کنند.

XS
SM
MD
LG