مجله مادرن دیپلوماسی
- مجله مادرن دیپلوماسی (Modern Diplomacy) در شماره اخیر خود مطلبی دارد تحت عنوان «اهمیت نظارت آگاهانه بر طالبان در افغانستانِ بعد از حضور امریکا».
مجله می نویسد که با در نظر داشت تجربه های قبلی از فعالیت های طالبان این مهم است که آنها همیشه تحت نظر قرار داشته باشند.
به نوشته مجله، رژیم طالبان در قرن ۲۰ تصویری را ترسیم می کرد که پابندی جدی آنها را به قوانین اسلامی و حمایت از نظریات افراطی که در آن وقت افغانستان را یک پناهگاه برای سازمانهای تروریستی از جمله القاعده ساخته بود، نشان می داد.
در بخش دیگر مطلب مادرن دیپلوماسی می خوانیم که با برگشت طالبان به قدرت در افغانستان ثبات منطقه و حقوق بشر در این کشور به تهدید رو به رو شد و دو همسایه افغانستان ایران و پاکستان در مورد موج نو مهاجرت از این کشور نگرانی داشتند.
مجله می نویسد که پیروی طالبان از تفسیر مشخص از شریعت اسلامی سبب وضع محدودیت بر حقوق بشر و آزادی های فردی شده است.
در بخش امنیت و ثبات، مجله به حضور تحریک طالبان پاکستان و شاخه ولایت خراسان گروه داعش در افغانستان اشاره نموده، می نویسد که داشتن یک پناهگاه امن سبب شده است که تحریک طالبان پاکستان حملات خود را در داخل پاکستان شدیدتر بسازد.
مجله می افزاید که با ایجاد خلای قدرت بعد از خروج قوای بین المللی از افغانستان، زمینه برای منسجم شدن تحریک طالبان پاکستان فراهم شد و این گروه توانست که تلاشهای خود را برای ایجاد بی ثباتی در پاکستان گسترش دهد و دسترسی این گروه به منابع از جمله وسایل نظامی آسان تر شد.
از این رو حاکمیت طالبان در افغانستان، به نظر مجله مادرن دیپلوماسی تاثیر نگران کننده بر امنیت در منطقه دارد و زنگ خطر را در مورد افزایش تروریزم و خشونت به صدا درآورده است.
روزنامه دیلی صباح
- روزنامه دیلی صباح چاپ ترکیه در شماره اخیر خود درباره افتتاح دیپارتمنت زبان و ادبیات ترکی در پوهنځی ادبیات پوهنتون بلخ خبر داده است.
کار این دیپارتمنت روز سه شنبه ۲۶ دسمبر توسط کُنسل ترکیه در بلخ افتتاح شد و فعالیت آن در ماه مارچ سال ۲۰۲۴ رسما آغاز خواهد شد.
در مرحله اول در حدود ۵۰ محصل برای شمولیت در این دیپارتمنت ثبت نام کرده اند.
به نوشته روزنامه دیلی صباح افتتاح این دیپارتمنت ارتباط بین پوهنتون بلخ و اداره همکاری و هماهنگی ترکیه را بیشتر میسازد.
میکائیل تاش دمیر نماینده این اداره در مزار شریف در جریان افتتاح دیپارتمنت گفت که یک بنای جدید در محوطه پوهنتون برای این دیپارتمنت ساخته خواهد شد و در آینده آنها متعهد هستند که در بخش های دیگر از جمله بخش تعلیمی، طب و زراعت نیز کمک کنند.
این در حالی است که از محروم شدن دختران از رفتن به پوهنتون ها در افغانستان یک سال می گذرد و طالبان بعد از بیش از دو سال و چهار ماه زمامداری هنوز هم در مورد باز کردن مکاتب به روی دختران بالا تر از صنف ششم اقدام نکرده اند.