سردار احمدجان شکیب سفیر حکومت طالبان در اسلام آباد، روز شنبه (۱۶ سپتمبر) در ملاقات با مولانا فضل الرحمن رهبر حزب جمعیت علمای اسلام پاکستان، در مورد روابط کابل و اسلام آباد گفتگو کرده است.
حزب جمعیت علمای اسلام در اعلامیهای در شبکۀ اجتماعی ایکس(توییتر سابق) از این نشست خبر داده، گفته این ملاقات در منزل مولانا فضل الرحمن صورت گرفته است.
بر اساس اعلامیه، در این دیدار شکیب پیام خصوصی حکومت طالبان را به فضل الرحمن رسانیده، اما در مورد جزییات این پیام چیزی گفته نشده است.
اکبر آغا، یکی از مقامات در دور اول حاکمیت طالبان بر افغانستان، دیدار سفیر طالبان را با فضل الرحمن چندان مهم ندانسته میگوید، که منازعۀ جاری بین افغانستان و پاکستان توسط مقامات سطح پایین، قابل حل نیست:
"اگر پاکستان و افغانستان مشکلات خود را حل میکنند، باید از هر دو جانب افراد بسیار قوی موجود باشند. یعنی علما، موسفیدان، بزرگان قومی و افراد قوی در حکومت میتوانند، مشکلاتی موجود و احتمالی بین افغانستان و پاکستان را حل کنند."
اکبر آغا ضمن اشاره به ملاقات دو سال قبل امیرخان متقی سرپرپست وزارت خارجه حکومت طالبان با مولانا فضل الرحمن میگوید، که این گونه دیدارها عادی است.
در دسمبر سال ۲۰۲۱ میلادی چهار ماه پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، آقای متقی در جریان سفر به پاکستان، با رهبر حزب جمعیت علمای اسلام دیدار کرده بود.
دیدار سردار احمدجان شکیب سفیر حکومت طالبان با مولانا فضل الرحمن این سوال را نیز مطرح میکند که آیا این رهبر مذهبی پاکستان برای میانجی گری در این مناقشه بزرگ، از اعتبار لازم برخوردار است؟
از زردشت شمس دیپلمات سابق سفارت حکومت مخلوع افغانستان در اسلام آباد در صحبت با رادیو آزادی گفت:
"در بین طالبان پاکستان مولانا فضل الرحمن اهمیت زیادی ندارد و چندین بار مورد حمله انتحاری تحریک طالبان پاکستان قرار گرفته، بنابرین اگر به پاکستان نگاه کنیم، در پاکستان در وضعیت بسیار ناامیدکنندهای قرار دارد و به وضعیت آخرین روزهای جمهوریت در افغانستان شبیه است که برای تامین صلح تمایل نشان میداد و به هر طرف دست میانداخت، ولی متأسفانه که همه آن تلاشها، نتیجهای نداد."
حزب جمعیت علمای اسلام در اعلامیهای خود در شبکۀ اجتماعی ایکس (توییتر سابق) همچنین گفته که سفیر طالبان از مولانا فضل الرحمن برای سفر به کابل نیز دعوت کرده، اما در مورد زمان احتمالی این سفر چیزی گفته نشده است.
روابط افغانستان و پاکستان در پنج دهه گذشته هرگز خوب نبوده است.
مقامات نظام جمهوری مخلوع افغانستان همواره پاکستان را متهم میکردند که در قلمرو خود پناهگاههای امن برای طالبان داده است. اما پس از سقوط جمهوری و افزایش حملات تروریستی در پاکستان در دو سال گذشته، تنشها در روابط کابل و اسلام آباد افزایش یافته است.
پاکستان میگوید که این حملات را تحریک طالبان پاکستانی از خاک افغانستان سازماندهی میکنند، اما حکومت طالبان این اتهامات را رد کرده و میگوید که پاکستان نباید بار ناکامیهای خود را به گردن جانب افغانستان بیندازد.