لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۴ دلو ۱۴۰۳ کابل ۰۹:۴۶

طالبان در صدد توسعه مدارس دینی برای دختران دانش آموز در افغانستان اند


یکی از مدارس دینی برای دختران در ولایت غور
یکی از مدارس دینی برای دختران در ولایت غور

درحالی که نگرانی‌ها و انتقادهایی در مورد آموزش دختران در مدارس دینی وجود دارد، شماری از مقام‌های طالبان می‌گویند، آنان می‌خواهند که مدارس دینی را توسعه دهند.

مولوی عبدالسلام حنفی، معاون اداری ریاست الوزرای حکومت طالبان روز گذشته در مراسم فراغت شماری از دانش آموزان مدرسه‌ای به نام "ریاض‌العلوم" در کابل گفت، حکومت طالبان می‌خواهد بالای مدارس دینی بیشتر هزینه کند:

"امکانات را که امارت اسلامی دارد برای تقویت مدارس، پیشرفت علوم اسلامی و انسجام جامعه همه را به کار انداخته و مصرف می‌کند."

این اظهارات درحالی مطرح می‌شود که روزا اوتونبایوا، نمایندۀ ویژۀ سازمان ملل متحد برای افغانستان روز چهارشنبه در نشست شورای امنیت ملل متحد و بعداً در یک نشست خبری به خبرنگاران گفت که آنان معلوماتی را بدست آورده اند که دختران می‌توانند در مدارس دینی آموزش ببینند.

او این را نیزگفته است که تا هنوز مشخص نیست که دراین مدارس برای تدریس مضامین علوم عصری نصاب معیاری وجود دارد یا نه.

هیدربار مسئول بخش زنان دیدبان حقوق بشر
هیدربار مسئول بخش زنان دیدبان حقوق بشر

پس از آن هیدربار، مسئول بخش زنان دیدبان حقوق بشر روز جمعه در واکنش به این موضوع گفت که جای گزینی مدارس برای دختران بجای مکتب به هیچ وجه قابل قبول نیست.

پیش از این منصور احمد، سخنگوی وزارت معارف حکومت طالبان به خبرگزاری اسوشتید پرس گفته بود که در مدارس برای دختران محدودیت سن وجود ندارد و دختران در هر سن و سال می‌توانند در مدرسه آموزش ببیند.

اما در کنار این شماری از مقام‌های طالبان از جمله ملا محمد یعقوب مجاهد، سرپرست وزارت دفاع و امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجۀ حکومت طالبان روز جمعه درنشست‌های جداگانه روی اهمیت علوم دینی وعصری تأکید کردند.

در این حال دخترانی که از رفتن به مکاتب و پوهنتون‌ها منع شده اند، نیز می‌گویند که آموزش مضامین دینی درجایش مهم است، اما آموختن علوم عصری نیز به دختران یک نیاز جدی است.

زلفا، باشندۀ ولایت دایکندی و دانش‌آموز صنف یازدهم به رادیو آزادی گفت:

"زمانی که دختران آموزش دینی می‌بینند در کنار آن باید صد درصد علوم عصری را هم آموزش ببینند، بخاطری که آموزش علوم عصری مهم است، در دیگر کشورها زنان داکتر، انجیینر، اقتصاد دان و کارشناس هستند، اما در افغانستان برای دختران حتی بالاتر از صنف ششم اجازۀ رفتن به مکتب داده نمی‌شود."

طالبان پس از تسلط به قدرت در سال ۲۰۲۱ دروازه های مکاتب ثانوی ولیسه را به روی دختران بستند
طالبان پس از تسلط به قدرت در سال ۲۰۲۱ دروازه های مکاتب ثانوی ولیسه را به روی دختران بستند

سویتا هم که پیش از محرومیت دختران از تحصیل در دسامبر ۲۰۲۲ دانشجوی صنف سوم پوهنځي حقوق وعلوم سیاسی یکی از پوهنتون‌های خصوصی در کابل بود، به رادیو آزادی گفت:

"برای یک جامعه حتا یک جامعۀ اسلامی تنها این کافی نیست که یک خانم تنها باید علوم اسلامی را آموزش ببیند، بلکه در کنار آن باید ازعلوم و فنون مستفید باشد که در عصر فعلی از آن استفاده می‌شود."

پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان در افغانستان دختران بالاتر از صنف ششم از رفتن به مکاتب منع شدند و بیش از یک سال است که از تحصیل در پوهنتون هم منع شدند.

با آن که سازمان‌های بین‌المللی از جمله ملل متحد و بیشتر کشورها بارها خواهان رفع این محدودیت‌ها از سوی طالبان شدند، اما با آن هم محدودیت بر آموزش و تحصیل دختران تا هنوز هم از سوی حکومت طالبان ادامه دارد.

XS
SM
MD
LG