وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان به همه پوهنتونهای دولتی افغانستان دستور داده که کتابخانههای خود را از کتابهای دوران جمهوریت تصفیه و به جای آنها کتاب «سیرتالنبی» را جابهجا کنند.
نسخهی از مکتوبی در این مورد که ندا محمد ندیم سرپرست این وزارت پای آن امضا کرده به دسترس رادیو آزادی قرار گرفته است.
در این مکتوب که صحت آن از سوی منابع مختلف وزارت تحصیلات عالی طالبان به رادیو آزادی تأیید شده آمده که همه پوهنتونهای دولتی باید از کتابهای مربوط به جریان سلفیها، تحریریها، شیعهیان، حزبیها و دوره جمهوریت پاکسازی و به جای آنها کتابهای «سیرتالنبی» جابهجا شود.
سرپرست وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان در این مکتوب که به تاریخ ۲۸/۴/۱۴۴۵ هـ ق صادر شده به پوهنتونها همچنان دستور داده که پیش از جابهجا کردن کتابهای جدید، فهرست آن را با او شریک بسازند.
میر ظفرالدین انصاری استاد و نماینده ریاست ارشاد و دعوت وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان در پوهنتون خصوصی هیواد روز پنجشنبه به رادیو آزادی گفت که این مکتوب از طریق این ریاست به پوهنتونهای دولتی افغانستان فرستاده شده و بزودی جهت اطمینان از تطبیق آن هیئتی به پوهنتونها فرستاده خواهد شد:
"مکتوب صادر شده و به پوهنتونهای دولتی از طریق ریاست ارشاد و دعوت ارسال شدهاست. پوهنتونها مکلف شده تا این کتابها را بردارند و اگر نمیبردارند هیئت وزارت میرود در پوهنتونها این کتابها را میبردارد و بالاخره به جایش کتابهای دیگری را امکان دارد که خود شان خریداری کنند یا پوهنتون خریداری کند و بجای آنها بگذارد."
منابع دیگر وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان به رادیو آزادی میگویند که این دستور به زودی در پوهنتونهای خصوصی نیز عملی میشود.
وضع ممنوعیتها در نهادهای تحصیلی و تغییر نصاب تحصیلی همواره از نگرانیهای جدی استادان پوهنتونها و محصلان در افغانستان بوده است.
شماری از استادان پیشین پوهنتون در واکنش به دستور تازه وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان میگویند، این تصمیم سبب خواهد شد که نسل امروز افغانستان از کاروان علوم پیشرفته امروزی عقب بماند.
آرش شهیرپور استاد پیشین حقوق و علوم سیاسی پوهنتون البیرونی در این مورد به رادیو آزادی گفت:
"چنین کارشیوه نهتنها مفید نیست، بلکه آن دسته از افرادیکه در داخل کشور کتابخوان هم بودند ترک مطالعه خواهند کرد و در نتیجه نهایت این خواهد شد که ما از کاروان دانایی عصر امروزی به شدت عقب خواهیم ماند، در نسلهای بعدی چیزی برای ارائه نخواهیم داشت."
ندا محمد ندیم سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان که از افراد نزدیک به ملا هبتالله رهبر طالبان شمرده میشود، متهم به دیگاههای افراطی بوده و پیش از این نیز دستورات یا اظهاراتی داشته که همواره واکنش برانگیز بوده است.
حدود یکونیم سال قبل هم وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان با فرستادن مکتوبی به تمام پوهنتونهای دولتی و خصوصی رشتۀ ثقافت اسلامی را از هشت کردیت به ۲۴ کردیت افزایش داد.
در این مکتوب آمده بود که ثقافت در تمام رشتههای تحصیلی سه ساعت در هفته با مضامینی چون تجوید، سیرتالنبی، نظام سیاسی اسلام تدریس شود.
وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان در حالی این دستورات را در نظام تحصیلی افغانستان عملی میکنند که پوهنتونها در این کشور تنها به روی پسران گشوده اند.
پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان در افغانستان دختران در اواخر سال ۲۰۲۲ از رفتن به پوهنتون منع شدند.
به دنبال انتقاد های گسترده از تصمیم طالبان مبنی بر بستن پوهنتونها به روی دختران در افغانستان، مولوی ندا محمد ندیم سرپرست وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان همواره از این تصمیم دفاع کرده است.
این درحالیست که با حاکمیت طالبان شمار زیادی از استادان متخصص نهادهای تحصیلی افغانستان را ترک کرده و بیشتر پوهنتونهای کشور با کمبود استادان مسلکی برای تدریس مواجه اند.