با تکمیل شدن مهلت داده شده برای مهاجرین غیرقانونی افغان در پاکستان، روزانه صدها و هزارها تن آنان از این کشور اخراج و به افغانستان برگشت داده میشوند.
شماری از اخراج شدگان به رادیوآزادی گفتند، آنها در کنار دیگرمشکلات با مشکل نبود سرپناه روبهرو هستند و خانههای کرایی هم به آسانی برایشان پیدا نمیشود.
ریاضالله و سهیل احمد که از گذرگاه تورخم به افغانستان آمده اند، میگویند که این روزها سرگردان پیدا کردن خانۀ کرایی هستند:
"حکومت ظالم پاکستان در آنجا خانههای ما را تخریب کرد، به زور ما را از پاکستان اخراج کرد، حالا در کشور خود افغانستان آمده ایم، در نخست خانه پیدا نمیشود، اگر پیدا هم شود، کرایۀ آن بسیار بلند است، توان پرداخت کرایه را ندارم و از سوی دیگر هوا هم روز به روز سرد شده میرود."
"وقتی که خانه پیدا کنیم مالک خانه کرایۀ بسیار بلند میخواهد، خانه که به ۳ هزار مناسب است، آنرا به ۱۰ هزار، هفت هزار و یا هم هشت هزار افغانی میگویند، و سایل ما در خانۀ دوستان ما مانده است، همه چیز گدود است."
یاسرخان، دیگر مهاجر افغان که همراه با خانوادهاش از راه سپین بولدک آمده است، نیز مشکل مشابهی دارد. او به رادیو آزادی گفت:
"من تازه از شهر کراچی پاکستان آمدهام، اینجا دنبال خانه میگردم، اما کرایۀ خانه که ۳ هزار افغانی بود، به ۱۰ هزار افغانی بلند شده است."
شماری از دفترهای رهنمایی معاملات نیز میگویند که با افزایش روند اخراج مهاجرین از پاکستان، کرایۀ خانهها هم بلند شده است.
گل رحیم، مسئول یک رهنمایی معاملات در ولایت ننگرهار به رادیو آزادی گفت:
"مهاجرینی که به کشور بر میگردند، بیشترشان با مشکل نبود خانه روبهروهستند، اول خانۀ کرایی پیدا نمیشود، احیاناً اگر پیدا هم شود، کرایه بسیار بلند است که توان آنها نمیرسد، خانههایی که قبلاً کرایهشان پائین بود، حالا مالکانشان کرایۀ خانهها را بلند کرده اند."
همچنان حشمت قیس، مسئول یک دفتر رهنمایی معاملات در ولایت هلمند به رادیو آزادی گفت، کرایۀ خانه در این ولایت هم افزایش یافته است:
"مهاجرینی که از پاکستان به هلمند و کندهار میآیند، با آمدن آنها خانه هم کم شده و هم کرایههایشان بلند شده است."
در بارۀ آمادگیهای حکومت طالبان برای مهاجرین تازه اخراج شده موفق به دریافت نظر مسئولان وزارت مهاجرین و عودت کنندگان حکومت طالبان نشدیم.
اما خبرگزاری دولتی باختر، تحت کنترل حکومت طالبان به روز چهارشنبۀ هفتۀ گذشته با نشر یک گزارش ویدیویی گفته بود که برای برگشت کنندگان از مسیر گذرگاه تورخم پناهگاه موقت آماده شده که در یک وقت گنجایش پنج هزار خانواده را همراه با تمام سهولتهای آن خواهد داشت.
البته اخراج شدگان برای چند روز محدود در این کمک جابجا خواهند شد و پس از آن به ولایتهای مختلف فرستاده خواهند شد.
اما این که برای برگشت کنندگان مسیر سپین بولدک چنین پناهگاهی ایجاد شده است یا نه، حکومت طالبان در این باره چیزی نگفته است.
حکومت موقت پاکستان تا اخیر ماه اکتوبر سال جاری میلادی به مهاجرین فاقد سند اقامت فرصت داد تا این کشور را ترک کنند و پس از اول نوامبر روند اخراج اجباری آنان را آغاز کرد.
به اساس آخرین اطلاعات رسمی، تا کنون از میان بیش از ۳ میلیون مهاجر افغان که واجد شرایط اخراج خوانده شدند، بیش از ۱۶۵ هزار آنان از پاکستان اخراج شده اند.