درحالی که بیش از چهل روز از مسدود شدن شاهراه سالنگ بروی رفت و آمد مردم و وسایط خورد و بزرگ میگذرد، هنوز هم این شاهراه بازگشایی نشده است.
این شاهراه به دلیل بازسازی به روی هر گونه تردد بسته شده است.
شماری از مسافرانی که از کابل به ولایتهای شمال و شمال شرق کشور رفت و آمد دارند، شکایت میکنند که سفر از راههای بدیل زمانگیر، دشوار و پر هزینه است.
مینه که تازه از شهر مزارشریف به کابل آمده است، در مورد به رادیو آزادی گفت:
"بسیار راه خراب است، هوا هم سرد شده میرود، من مردم را دیدم زیاد به تکلیف هستند، ساعتها انتظار ماندیم، کرایه هم قیمت شده است، در گذشته از شاهراه سالنگ بسیار خوب رفت و آمد میکردیم از حکومت میخواهیم که هرچه زودتر راه سالنگ را باز کند."
احمد شعیب، یکی از باشندگان کابل که چند روز پیش به جوزجان سفر کرده، در مورد دشواریهای راههای بدیل سالنگ میگوید:
" ما که رفته بودیم راه بسیار مشکل داشت، در هر جای که موتر بند میماند مردم پائین میشدند و موتر را تیله میکردند تا از چقری و گل و لای بیرون میشد، اگر راه سالنگ باز نشود در زمستان بسیار مشکل است که مردم از این راه مسافرت کند."
پس از مسدود شدن شاهراه سالنگ در ۱۹ ماه سنبله سال روان به دلیل بازسازی اساسی تونل سالنگ، وسایط مسافربری و باربری بیشتراز کوتل شیبر و یا خاواک پنجشیر رفت و آمد میکنند.
زیبر یکی از رانندگان در بارۀ مشکلات راههای بدیل سالنگ به رادیو آزادی گفت:
"راه بسیارخراب است، موترها زیاد استند، مستری پیدا نمیشود، رستوانتها وجود ندارد، ما بسیار زیاد انتظار ماندیم، بخاطری که سالنگ مسدود شده است و مشکلات در این راه بسیار زیاد شده است."
عنایتالله، نمایندۀ یکی از شرکتهای مسافربری نیز میگوید، به دلیل خرابی جادهها فعالیت بسهایشان را روزانه از بیست موتر به یک موتر کاهش داده اند:
"موترهای ما مودل ۵۸۰ است، میروند ولی استهلاکشان بسیار زیاد شده است، نه پوز میماند و نه پمپر میماند، همه تکه و پارچه میشوند، چون راه خامه است، در کوه و کمر میخورد و از این طرف که میرود نیاز به ترمیم پیدا میکند و از آن طرف که هم میآید نیاز به ترمیم میداشته باشد."
او تأیید میکند که کرایۀ یک نفر از ۷۵۰ افغانی به ۱۳۰۰ افغانی افزایش یافته است، زیرا به گفتۀ وی، مسیر طولانی شده، مصارف تیل زیاد شده و وسایطشان بیشتر دچار مشکلات تخنیکی میشوند.
آنان از حکومت طالبان میخواهند که کار شاهراه سالنگ را سرعت بخشیده و هرچه زودتر این شاهراه را بروی رفت و آمد موترهای مسافربری و باربری باز کنند.
محمداشرف حقشناس، مسئول مطبوعاتی وزارت فواید عامۀ حکومت طالبان حاضر به پاسخگویی به پرسشها در این باره نشد.
اما پیش از این به رادیو آزادی گفته بود که پروژههای سرکسازی زمانگیر است و هر زمان که کار بازسازی تونل سانگ تمام شد، این شاهراه به روی مسافران و موترها باز خواهد شد.
شاهراه سالنگ که یکی از مسیرهای عمدۀ ترانزیتی است که ۹ ولایت شمالی وشمالشرقی افغانستان را به کابل و ولایتهای شرقی و جنوبی وصل میکند .
تونل سالنگ برای نخستین بار میان سالهای ۱۹۵۸ و ۱۹۶۴ و در مدت شش سال ساخته شده است که هر از گاهی به ترمیم نیز نیاز دارد.