وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان روز چهارشنبه اعلام کرد که پس از این چینلهای یوتیوب و یوتیوبران باید مطابق طرزالعمل جدید این وزارت کار شان را پیش ببرند.
مهاجر فراهی، معین نشراتی وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان در پیام ویدیوییکه در چینل یوتیوب این وزارت منتشر شده گفته است که از فعالیت یوتیوبرها و رسانهها نظارت میکنند و پس از این به کسانیکه اسناد تحصیلی و تجربه در بخش خبرنگاری داشته باشند جواز فعالیت یوتیوب داده خواهد شد.
آقای فراهی میگوید که چینلهای یوتیوب باید با در نظرداشت سه مورد از جمله "منافع ملی، ارزشهای اسلامی و فرهنگ افغانی" فعالیت کنند. مهاجر فراهی میافزاید:
"ما بالای همه رسانهها نظارت داریم، همینگونه بالای یوتیوبران هم نظارت داریم، هر آن کسیکه از اصول سرپیچی میکنند، آنها خواسته خواهند شد و برایشان فهمانده خواهد شد."
اما مسئولان برخی چینلهای یوتیوب به رادیو آزادی میگویند، افزایش قوانین و طرزالعمل های جدید کار آنها را به چالش میکشد.
محمد امین ساحل یکی از یوتیوبران افغان که بیشتر در بخش معرفی تکنالوژی جدید برنامه میسازد به رادیو آزادی میگوید که هر جوان میتواند با ایجاد چینل یوتیوب مهارتهایش را به تصویر بکشد و نیاز به سند و یا تجربهٔ رسانهای ندارد:
"فکر میکنم این شرایط غلط است، یک جوان است میخواهد یوتیوب چینل بسازد و پیشرفت کند، کسیکه وظیفه داشته باشد یوتیوب چینل نمیسازند، کسیکه یوتیوب چینل میسازد میخواهد تجربه کسب کند و خلاقیتهای که دارد را با دیگران شریک کند تا در بدل آن هم مشهور شود و هم به مردم معلومات ارائه کند."
در همین حال، مسرور لطفی مسئول اتحادیهٔ خبرنگاران افغانستان به رادیو آزادی میگوید، هر قانون یا طرزالعمل زمانی مؤثر است که ماهیت حمایتی از رسانهها را داشته باشد. آقای لطفی افزود:
"طرزالعمل و قواعدیکه قرار باشد در قسمت فعالیت رسانهها ترتیب شود، اگر جنبه حمایتی داشته باشد، این نیاز است که رسانهها قواعد خود را داشته باشد و به شکل حقوقی به پیش ببرد، اما اگر نفس قوانین طوری باشد که در بخش قوانین رسانهای به جای حمایت بیشتر محدودیت وضع کند این مشکلزا است."
یوتیوب که یکی از بزرگترین بخشهای شرکت گوگل است در حال حاضر به یکی از محبوبترین شبکهها در افغانستان تبدیل شده و گزینۀ خوبی برای کسب درآمد برای تولیدکنندگان برنامه های ویدیویی است.
پس از حاکمیت دوباره طالبان بر افغانستان، به دلیل وضع محدودیتها و توقف فعالیت برخی رسانهها در این کشور، شماری زیادی از افغانها برای مشاهده برنامههای مختلف به یوتیوب رو آوردند و یوتیوبران نیز برنامههای مختلفی به خصوص در مورد زندگی مردم تهیه کرده که با نمایش آن در چینلهای یوتیوبشان از آن به عنوان یک منبع درآمد استفاده میکنند.
وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان در حالی از ایجاد طرزالعمل جدید و توزیع جواز به رسانههای تازه تأسیس به خصوص چینلهای یوتیوب خبر میدهد که پس از حاکمیت دوباره طالبان، محدودیتهای زیادی بالای رسانههای تلویزیونی و رادیویی از جمله استفاده ماسک از سوی خبرنگاران زن در برنامههای تصویری در افغانستان وضع کردهاند.
پیش ازین کمیته بینالمللی حمایت از خبرنگاران گفته است که طالبان نزدیک به ۶۴ خبرنگار را به دلیل کار شان در افغانستان بازداشت کردهاند.
در همین حال بر اساس گزارش سازمان خبرنگاران بدون مرز، ۸۰ درصد خبرنگاران زن وظایف شان را از دست داده اند.
سازمانهای حامی خبرنگاران و رسانهها نیز از بسته شدن نزدیک به ۵۰ درصد رسانهها در دو سال گذشته خبر داده اند، اما حکومت طالبان علت توقف فعالیت رسانهها و بیکاری خبرنگاران را کاهش منابع مالی عنوان کرده و میگویند حکومت طالبان در بسته شدن هیچ رسانهای نفش ندارد.