شماری از مسافران افغان ادعا میکنند که حین رفتوآمد از گذرگاه سپین بولدک-چمن از سوی مرزبانان پاکستانی مورد لتوکوب قرار گرفته و از آنها اخاذی صورت گرفته است.
در ویدیوهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی که رادیو آزادی نمیتواند بهگونه مستقل صحت آن را تأیید کند، یک مهاجر افغان در سپین بولدک مدعی است که پولیس پاکستان او را لتوکوب کرده و یک چشماش را از بین بردهاند.
در ویدیوی منتشر شده ظاهراً دیده میشود که چشم راست این فرد زخمی شده و صورت و لباس وی خونآلود است.
در ویدیوی منتشر شدهی دیگریکه صحت آن نیز به گونه مستقل از سوی رادیو آزادی تأیید نمیشود، یک مرد کهنسال با دهان خونین مدعی شده که توسط مرزبانان پاکستانی مورد لتوکوب شدید قرار گرفته است.
در همین حال، مندولی مسئول کارگران محلی در سپین بولدک-چمن در گفتگو با رادیو آزادی، وضعیت افغانهای فاقد مدارک قانونی که به پاکستان میروند را بد خوانده میگوید که مرزبانان پاکستانی با افغانها رفتار به گفته او "غیر انسانی" دارند:
"افغانهای که میروند با آنها رفتار بدی جریان دارد، از یکسو در کراچی، لاهور و پشاور دستگیر میشوند و با خشونت مواجه میشوند، از سوی دیگر شما در ویدیوهای در دروازه میبینید که کسی چشماش کشیده شده و دیگری سرش شکستانده شده و پول از شان گرفته میشود، تحقیر شان میکنند، نه آن طرف و نه این طرف کسی است که صدای آنها را بشنوند."
از سوی دیگر، سراج یک مهاجر افغان که حدود چهار ماه در زندان کراچی پاکستان زندانی بوده و با ضمانت دوباره رها شده است میگوید که وضعیت مهاجران افغان در زندانهای پاکستان با وضعیت بدی روبهرو اند.
سراج روز پنجشنبه به رادیو آزادی گفت:
"ما سه نفر بودیم و زمانیکه ما را گرفتند، دو دوستم را شدید لتوکوب کردند، من را نیز زدند، اما چون شانهام زخمی شده بود زیاد نزدند، این وضعیت هر روز جریان داشت از صبح تا شام بالای دو پا نشسته بودیم، من با پول ضمانت رها شدم تا امروز پول آن ضمانت را میپردازم."
این درحالیست که در این اواخر پس از افزایش اتهامها و تنشها میان پاکستان و حکومت طالبان، بازداشت مهاجران افغان در پاکستان افزایش یافته است.
پاکستان مدعی است که تحریک طالبان پاکستان «تیتیپی» در حوادث و ناامنیهای روزافزون اخیر در این کشور دست دارد و این گروه در افغانستان پناهگاه امنی دارد، حکومت پاکستان مهاجران افغان را نیز به دست داشتن در برخی این حملهها متهم میکند.
اما حکومت طالبان این ادعاها همواره را رد میکند.
منزه کاکر فعال حقوق بشر و وکیل مدافع مهاجران افغان در ایالت سند پاکستان میگوید که پولیس پاکستان همچنان به روند بازداشت مهاجران افغان ادامه داده است:
"از ۹ام سپتمبر، زمانیکه بازداشت افغانهای مهاجر در کراچی آغاز شد، حدود ۷۰۰ مهاجر افغان از جمله کودکان و زنان بازداشت شدهاند، افغانهای که پیش از این بازداشت شدهاند برای آنها پروندههای قضایی در محکمه باز شده است."
تلاش کردیم با ذبیحالله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان در افغانستان و نمایندهگان سفارت طالبان در اسلامآباد در مورد آخرین وضعیت مهاجران افغان در پاکستان صحبت کنیم، اما تا زمان نشر این گزارش به تماسهای ما پاسخ ندادند.
طالبان پیش از این همواره از پاکستان خواسته اند که در این زمینه رویکرد مسئولانه اتخاذ کند.
پس از حاکمیت دوباره طالبان بر افغانستان در ۱۵ اگست ۲۰۲۱، صدها هزار افغان این کشور را ترک کردند که بر اساس معلومات کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندهگان در پاکستان تنها ۶۰۰ هزار افغان تنها به پاکستان مهاجرت شدهاند.