شماری از رؤسای جمهور کشورهای آسیای میانه در پنجمین نشست سران این کشورها در مورد تهدیدات امنیتی ناشی از وضعیت افغانستان٬ ابراز نگرانی کردند.
امام علی رحمان رئیس جمهور تاجکستان در این نشست که روز پنجشنبه در شهر دوشنبه ا برگزار شده بود گفت که فعالیت گروههای تروریستی مختلف در افغانستان افزایش یافته است.
امام علی رحمان در بخشی از سخنرانیاش در پنجمین نشست مشورتی سران کشورهای آسیای میانه از تلاش گروههای تروریستی به منظور عبور غیر قانونی از افغانستان به تاجکستان یاد کرده افزود:
"در سالهای گذشته، با تلاشهای گروههای گوناگون تروریستی که میخواستند از سرحد به کشور ما بگذرند، مواجه شده ایم. در دو مورد از عبور جنگجویان انصارالله از سرحد جلوگیری کردیم. آنان قصد داشتند که سلسلهیی از حملات تروریستی را در پایتخت و دیگر مناطق تاجکستان انجام دهند."
رئیس جمهور تاجکستان همچنان به تلاش قاچاق مواد مخدر از افغانستان به این کشور اشاره کرده گفت که سال گذشته حدود پنج تُن مواد مخدر را در مرز با افغانستان کشف و ضبط کرده اند.
در همین حال شوکت میرضیایف رئیس جمهور ازبکستان نیز در این نشست گفت وضعیت افغانستان یکی از عوامل کلیدی است که تأثیر مستقیم بر امنیت منطقه دارد.
بهگفته میرضیایف گفتگو با حکومت طالبان، در مورد مسائل امنیت مرزی، استفاده از آب و روندهای اقتصادی منطقهای بسیار مهم است و برای این کار ایجاد گروه تماس با افغانستان را پیشنهاد کرد. وی به ادامه افزود:
"من به این نتیجه رسیده ام که رفتار ما با مقامهای حاکم در افغانستان باید بر مبنای درک متقابل از منافع مشترک ما و در هماهنگی میان ما صورت گیرد. برای چنین کار، ما ایجاد گروه تماس به سطح نمایندهگان ویژه کشورهای آسیای مرکزی برای افغانستان را پیشنهاد میکنیم."
صادیر جباروف رئیس جمهور قرغزستان هم گفته که صلح و ثبات افغانستان از اولویتهای سیستم امنیتی منطقه است و به گفته او رویدادهای که در این کشور و اطراف آن رخ میدهد تأثیر مستقیمی بر وضعیت منطقه دارد.
ذبیحالله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان در مورد نگرانیهای شماری از سران کشورهای آسیای میانه به پرسشهای رادیو آزادی پاسخ نداد، اما حکومت طالبان پیش ازین همواره تأکید کرده که از خاک افغانستان بر ضد هیچ کشوری استفاده نخواهد شد و خواهان تعامل نیک به همه کشورها بهخصوص همسایهگان افغانستان هستند.
در همین حال اسد الله ندیم آگاه امور نظامی میگوید ادعای کشورهای آسیای میانه در مورد وضعیت افغانستان و تهدید آن به کشورهای منطقه نزدیک به واقعیت نیست.
او به رادیو آزادی گفت:
"بعضی قدرتهای منطقهای چون روسیه بسیار علاقهمند است نفوذ خود را در آسیای میانه حفظ کند، چون نفوذ شان باید یک آدرسی داشته باشند که آن را یک آدرس ترس، یک آدرس توهم و یک آدرسیکه سبب بربادی آسیای میانه خواهد بود نشان بدهند و آن آدرس امروز افغانستان است و یک توهم است و آنقدر هم با واقعیت مطابقت ندارد."
این نخستین بار نیست که کشورهای آسیای میانه از فعالیت گروههای ترورستی در افغانستان و تهدیدات امنیتی ناشی از این وضعیت به کشورهایشان ابراز نگرانی میکنند.
این نگرانیها که بیشتر پس از حاکمیت دوباره طالبان بر افغانستان افزایش یافته پیش از این نیز بارها از سوی این کشورها مطرح شده، اما طالبان آن را بیجا میخوانند.