انتونیو گوتریش سرمنشی سازمان ملل متحد میگوید که حقوق زنان و دختران در افغانستان محور اصلی همه نگرانیهای آنها است و این موضوع در اجندای نشست هفته آینده مجمع عمومی این سازمان شامل خواهد بود.
قرار است ۷۸مین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد دوشنبه هفتهٔ آینده آغاز و به مدت ۸ روز ادامه یابد.
انتونیو گوتریش روز چهارشنبه در یک نشست خبری در نیویارک در پاسخ به سؤالی در بارهی حقوق بشر و حقوق زنان در افغانستان و ایران و اینکه این موضوع با رهبران جهان در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در میان گذاشته خواهد شد یا خیر گفت :
"موضوع حقوق زنان و دختران در افغانستان کاملاً محور همهی نگرانیها است و از موضوعات اساسی اجندا قرار خواهد بود".
در همین حال، شماری از محصلان و فعالان حقوق زنان میگویند که هرچند سازمان ملل متحد در دو سال گذشته کار عملی برای حقوق زنان انجام نداده که در زندگی زنان افغانستان تغییر اساسی ایجاد شود، اما آنها امیدوار اند که این سازمان در بهبود زندگی زنان افغان و احقاق حقوق آنان نقش اساسی داشته باشد.
شگوفه عرفان فعال حقوق زن به رادیو آزادی گفت:
"هنوز هم دیر است که سازمان ملل متحد بخواهد در نشست پیشرو تحصیل و سرنوشت دختران و زنان افغان را بهعنوان یک موضوع مهم اجندای کار خود تعیین کند، باید کار جدی انجام دهد و حکومت کنونی افغانستان را تحت فشار قرار دهد و بالایشان تأکید کنند تا حقوق دختران و زنان را به آنها بدهند."
لیمه محصل یکی از پوهنتونهای دولتی که پس از حاکمیت دوبارهٔ طالبان بر افغانستان از تحصیل منع شد، در صحبت با رادیو آزادی از سازمان ملل متحد و سایر سازمانهای بینالمللی میخواهد که برای تغییر زندگی زنان افغان و دستیابی به حقوق آنها تلاشهای اساسی انجام دهند:
"درخواست ما از سازمان ملل متحد و دیگر سازمانهای بینالمللی و کشورهای دخیل این است که صادقانه تلاش کنند و با اظهارات معمولی اکتفا نکنند، زیرا این موضوع یک روز نیست، در دو سال گذشته زنان در افغانستان از تحصیل، کار و بسیاری از حقوق اولیه خود محروم شده اند."
این درحالیست که در ۵۴مین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد که در هفته روان برگزار شد، وضعیت حقوق بشر در افغانستان رو به وخامت خوانده شده است.
ولکر ترک کمیشنر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد در این نشست حکومت طالبان را به نقض حقوق بشر در افغانستان به ویژه حقوق زنان و دختران متهم کرد و گفت که این وضعیت بر میلیونها زن، مرد و دختر و پسر افغان تأثیر گذاشته است.
علاوه بر این، کرن دیکر شارژدافیر سفارت ایالات متحده برای افغانستان نیز روز چهارشنبه در گفتگوی ویژه با رادیو آزادی گفت که مسئول تمام احکام و تصامیمیکه حقوق زنان و دختران را در تحصیل و کار محدود میکند، ملا هبتالله آخندزاده رهبر طالبان است.
هرچند، مقامها و سخنگویان حکومت طالبان در پیونده به اظهارت سرمنشی عمومی سازمان ملل متحد و دیگر مسئولان واکنش نشان ندادهاند، اما پیش از این اینگونه اظهارات را رد کرده و مدعی شدهاند که حقوق همه افغانها را بر اساس قوانین شریعت اسلامی تأمین کردهاند.
طالبان طی دو سال حاکمیتشان، به گونه پیهم محدودیتهایی را بر تحصیل، کار و سایر فعالیتهای اجتماعی دختران و زنان افغان وضع کردهاند.
هرچند طالبان همواره گفته اند که این محدودیتها مؤقتی است، اما پس از گذشت دو سال هنوز این محدودیتها به گونه روزافزون بیشتر شده است.